SOCIAL MEDIA

Sunday 10 April 2016

Tervetuloa takaisin: raketteja ja maanjäristys

Anteeksi hiljaisuus. Viimeisen kuukauden aikana olen matkustanut Pakistanissa, Libanonissa ja Sri Lankassa. Olen ehtinyt vain kääntymään Kabulissa. Nyt olen kuitenkin takaisin täällä, kotona. Ja se tuntuu hyvältä (miinus 11-tuntiset työpäivät toimistolla yrittäen kuroa kiinni kaikkia roikkuvia työasioita).

Tänään oli kaunis päivä. Vierailin eräässä upeassa vanhassa Kabulin hotellissa, Intercontinentalissa. Se aukesi vuonna 1969 ja kun on siellä sisällä, tuntuu ettei olla menty ajassa yhtään eteenpäin.

Grandiöösi.
Näkymät katolta ovat huikeita.Taivaalla näkyy amerikkalaisten blimp-vakoiluvehje. Missä vain menet, joku seuraa taivaalta.

Tälläisina päivinä ajattelen, kuinka onnekas olen, että saan nauttia auringonpaisteesta Afganistanin vuoriston yllä.

Iltapäivällä näpyttelin toimistossani tietokonetta, kun maa alkoi järistä. Se liikkui vaan vähän, joten ajattelin että jatkan nettiartikkelini kirjoittamista - kyllä tämä tästä. Kummallista, miten ihminen sopeutuu - vuosi sitten säikähdin pienintäkin maanjäristystä ja ajattelin että kuolema tulee. Nyt ajattelen, että kyllä se siitä, vähän vaan tärisee. Tärinä kuitenkin voimistui ja kesti aika kauan - järistys oli 6.6 Richterin asteikolla, eli aika voimakas. Kaikki juoksivat ulos. Kollegani vei kahvikupin kuitenkin mukanaan, joten mitään paniikkia ei ollut. Maanjäristys ei ole mikään syy jättää hyvää kahvia jäähtymään.

Eilen illalla Talebanit tiputtivat muutamia raketteja Kabuliin, juuri kun John Kerry oli ehtinyt lähteä kaupungista tämän upean mattotuliaisen kanssa:

Kuka on mattomies? Miksi hän tuo afgaanimaton Afganistaniin? Jos matto on lahja Kerrylle, jollakin on yhtä hyvät lahjan paketointitaidot kuin isosiskollani.
Ketään ei onneksi kuollut.

Tällaista täällä, sama meininki jatkuu, minä siinä mukana.

7 comments :

 1. Haha, vihjailetko jotenkin että en muka osaa paketoida :D :D

  Mua kiinnostai muuten yksi asia. Afgaanipakolaisten määrä on kasvanut tänä vuonna ja ainakin Suomeen afgaani-turvapaikanhakijoita on tullut enemmän kuin aikaisemmin. Mistäköhän tämä johtuu - onko siellä olosuhteet huonontuneet todella paljon ihan viime aikoina?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tämä onkin vaikea juttu, just juttelin tästä pitkään kollegan kanssa. Afganistanissa on melkein kaikilla asiat tosi huonosti. Ei ole töitä, rahaa ja sota jatkuu, joissain paikoissa pahemmin. Monia on lähtenyt enemmän viime vuosina myös siksi, koska he ovat kuulleet muilta että Eurooppaan pääsee nyt helpommin, on enemmän ihmissalakuljettajia ja vaihtoehtoja ja tietoa. Salakuljettajille pitää kuitenkin maksaa n. 10-15.000 dollaria per henkilö, joten ihan köyhimmillä ei tietenkään ole varaa tähän vaihtoehtoon.

   Delete
  2. Tämä aihe kiinnostaa minua myös. Opetan viime syksynä Suomeen tulleita afgaaninuoria, ja heidän kertomansa perusteella olen muodostanut kuvan Afganistanista pelottavana ja vaarallisena sotatantereena. Blogiasi vöhän lukeneena maasta saa kuitenkin hiukan toisenlaisen kuvan. Toki elät varmasti hyvin erilaista elämää paikalliseen pwrusväestöön verrattuna, ja onhan siellä tietenkin suuria maantieteellisiä eroja turvallisuustilanteen suhteen. Kuinka itse koet tilanteen, onko esimerkiksi Kabul kaupunki, josta on syytä lähteä pois hakemaan turvapaikkaa esim Suomesta?

   Delete
  3. Siis ihan riippuu ihmisestä, jotkut elävät alueilla, jossa on paljon konfliktia melkein koko ajan (esim. Helmand nyt), jotkut alueet ovat täysin Talebanien hallinnassa, idässä Isis hallitsee joitain kyliä. Kabulissakin on varmasti monia afgaaneja, joita Talebanit ovat uhkailleet ja jotka ovat saaneet uhkauskirjeitä itselleen ja perheelleen. Kabulissa ei silti ole käynnissä mikään aktiivinen sota - joka päivä ei räjähtele, mutta silloin tällöin kuitenkin.

   Delete
 2. Olipa kiva kuulla sinusta pitkästä aikaa.
  Komeita maisemia olet päässyt kuvaamaan!
  Niin, kenties vaaraankin tottuu, kun se on aina läsnä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitti SatuSanna! Oli kyllä upeat näkymät, niitä Kabulissa riittää.

   Delete

 3. काबुल में बम धमाके में 37 की मौत, यूएई के राजदूत समेत 97 घायल
  Read more todaynews18.com https://goo.gl/D2OKNc

  ReplyDelete