SOCIAL MEDIA

Monday 6 November 2017

Hassanin vaimodilemma

Istuin kuuden afgaanimiehen kanssa syömässä lounasta syrjäisessä pikkukaupungissa Bamyanin maakunnassa. En ihan täysin tiedä miten, mutta kuskimme aloitti keskustelun aiheesta, pitäisikö hänen hankkia toinen vaimo. Afganistanissa miehille on sallittua olla naimisissa neljän naisen kanssa samaan aikaan.Kysyin Hassanilta, miksi hän miettii, että tarvitsisi uuden vaimon. Hän vastasi, että nykyinen vaimo on hyvin kiireinen kaikkien kotiaskareiden kanssa ja hän tarvitsisi apua. Kysyin, mitä jos hän itse auttaisi vaimoaan kotitöissä – pesisi välillä pyykkiä, siivoisi, tekisi ruokaa. Tiesin jo, että reaktio tulee olemaan hyvin hämmentynyt – aivan kaikilla kuudella miehellä. Miehen osallistuminen kotiaskareisiin ei tulisi kuuloonkaan.

Ihmettelin, miten Hassan otti aiheen puheeksi kun olin läsnä, mutta kun pääsin alkuun, oli vaan pakko kysyä aiheesta lisää ja puida se läpi täysin. Dilemma oli siinä, että uusi vaimo tulisi kyllä tarpeen, mutta se tulisi kalliiksi – Afganistanissa miesten pitää maksaa morsiamen perheelle lahjaraha, joka on aika korkea summa käteistä, koruja, vuohia ja sen sellaista.

Kysyin, mitä mieltä Hassanin nykyinen vaimo on tästä suunnitelmasta. Hassan vakuutti, että vaimolle suunnitelma olisi ihan OK, koska hän todellakin tarvitsee sitä lisäapua kotitöissä. Mitä jos menemme nyt sun kodin kautta kysymään vaimolta, mitä mieltä hän todella on, sopisiko se? kysyin. Mies hämmentyi täysin ja oli jo pienessä paniikissa, että aion tulla kylään.Ehdotin, että mitä jos sen sijaan, että mies ottaa toisen vaimon, hän palkkaisi osa-aikaisen siivoojan/kotiapulaisen kotiinsa. Siivooja muutamana päivänä viikossa tulisi varmasti halvemmaksi kuin uuden morsiamen hinta ja elättäminen. Tämäkin oli kuulemma ihan käsittämätön idea – miksi maksaisin jollekin toiselle naiselle kotitöistä, jos hän ei sitten tee mitään muita vaimon töitä? (viitaten seksiin). Hölmistyneitä katseita ympäri lounaspöytää. Kaikki olivat samaa mieltä. Toisen vaimon hankkiminen on siis kaikin puolin näköjään kannattavampaa.

Afgaanitytön taidetta.
Keskustelimme, millainen uuden vaimon sitten pitäisi olla. Kysyin, suostuisiko Hassan (45) naimaan vaikka 40-vuotiaan lesken, sillä leskinaisilla on usein todella vaikeaa elää yksin ja heidän ei ole helppo löytää uutta aviomiestä. Pienen pohdinnan jälkeen selvisi, että vain noin 20-vuotias morsian kelpaisi.

Tämän kiehtovan keskustelun päätteeksi kysyin, miksi on OK että miehet saavat mennä naimisiin useamman kuin yhden naisen kanssa, mutta naisille ei suoda samaa valinnanvapautta. Kysymys oli miesten mielestä järjetön – koska eihän silloin voisi tietää kuka on naisten lasten isä! Huokaus.Työpaikallani on muutamia miehiä, joilla on enemmän kuin yksi vaimo. Kuskini hankki uuden vaimon, kun edellinen sairastui. Jotkut hankkivat toisen vaimon, jos ensimmäinen synnyttää vain tyttöjä (sekin tietenkin naisten "syy"). Joillekin useampi vaimo on statusjuttu.

Työkaverini paljasti, että sanoi kerran yhdelle kahden vaimon omaavasta kollegoistamme, että olen moniavioisuuden focal point toimistossamme. En ihan täysin tiedä, miten miehet käsittivät tämän "virallisen" asemani, mutta kyseinen mies oli kuulemma aina vähän paniikissa läheisyydessäni. He paljastivat asian hänelle vitsiksi vasta muutaman kuukauden jälkeen.

Keskustelu moniavioisuudesta on raivostuttava, koska siinä korostuu yksi epätasa-arvon ydinajatus – että naiset ovat miesten omaisuutta, joita ostetaan helposti ja kohdellaan miten vain. Kansainvälisten järjestöjenkin työntekijöidenkin mielestä on siis ihan ookoo omistaa muutama vaimo, mutta sama ajatus naisista, jotka omaavat monta aviomiestä, järkyttää. Naiset harvemmin saavat sanoa mielipidettään siihen, hankkiiko mies toisen vaimon. Tuplastandardit ja epätasa-arvo on niin silmille hyppivää, mutta useimmat miehet itse eivät koe sitä niin. Se on vain heidän oikeus.

17 comments :

 1. Ihana juttu - ei siis aihe, mutta että kirjoitit siitä. Äsken päättyneen Saudi-Arabiaan suuntautuneen matkamme innoittamana jaoin tämän myös Meriharakan lukijoille (Facebook-sivuillamme)!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos Pirkko! Millaista oli Saudi-Arabiassa? Olisi mielenkiintoista joskus käydä.

   Delete
 2. Syvä huokaus täältäkin! Kiitos taas mielenkiintoisesta kirjoituksesta. Olen usein miettinyt, että jos nainen on miehen omaisuutta kuten vaikka vuohikin, niin miksei naisesta pidetä parempaa huolta? Parempikuntoinen omaisuushan on omistajalleen eduksi. Jos nainen osaisi lukea, kirjoitaa etc. niin miehen kotitalouden hoitokin olisi paremmin hanskassa ja miehen omaisuus karttuisi, jos ihan puhtaasti ekonomisesti ajattelisi. Ja luulisi koulutetun tytön markkina-arvonkin olevan paremmin. Oi jos.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Joo, ihan totta - vallastahan siinä kaikessa on kyse.. Tietenkin miehillekin olisi parempi jos naisilla olisi oikeuksia ja olisi tasa-arvoa, heillekin vähän löysemmät odotukset ja vähemmän tiukat raamit millainen on "oikea mies". Usein ajatellaan, että koulutettu nainen, joka tietää oikeutensa olisi jotenkin "uhka", jotenkin noloa jos mies ei ole se perheen pää ja ainoa elättäjä. Joillekin se on tosi noloa jos heidän vaimo käy töissä, ihan kuin mies ei siis silloin pystyisi elättämään koko perhettään yksin.

   Delete
 3. Mielenkiintoinen teksti ja uskon, että keskustelu se vasta mielenkiintoinen olikin. Mä uskon tuohon sinun kommenttiisi, että miehen valta ja merkitys perheen "päänä" vähenisi, jos vaimo osallistuisi elämään enemmän kuin vain kotiäitinä. Täällä on mielenkiintoista seurata, miten maahanmuuttajanaiset kouluttautuvat ja menevät töihin. Millaisia ristiriitoja se tuo perheisiin? Entä kun täällä tytötkin menevät kouluun? Varmasti monen miehen on vaikea sopeutua Suomen oloihin.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitti Sari! Tosiaan, aika usein kysymys on vallasta, jossain muodossa.

   Delete
 4. Alyttoman mielenkiintoinen postaus, aiheesta joka on niin turhauttava :s

  ReplyDelete
 5. Mahtava sinä! Haluan uskoa, että tuommoinen pienikin keskustelu jää jonnekin mielen sopukoihin itämään ja jokin asenteessa voi muuttua näillä miehillä. Itse olen sopivissa väleissä tarjonnut näitä "opetuksia" eli vähän naiivisti kysellyt jotain vastaavaa tai vaikka tehnyt jotain "miehekästä" omassa työssäni, kuten jonkun työvaiheen ihan itse, sen sijaan että pyytäisin miehen apua.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Joo, joskus pienilläkin teoilla todella on merkitystä! Aina kannattaa vähän törkkiä ja tonkia syvemmälle, oppii usein itsekin paljon siinä prosessissa.

   Delete
 6. Täällä Saudeissa on nykyään aika harvinaista ottaa useampia vaimoja, juuri sen hinnan takia. Vain varakkailla ja kaikkein köyhimmillä on siihen varaa, ja varakkaat ovat yleensä koulutettuja, eivätkä halua/tarvitse toista vaimoa. Oli mielenkiintoista lukea että avun palkkaaminen oli miehille ihan käsittämätön juttu, Saudeissahan se on ihan tavallista. Ehkä siksikään ei ole samaa tarvetta useammalle vaimolle.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Totta, usein kysymys on myös rahasta. Sitten myös koska he usein haluavat nuoren vaimon, tulisi taas noin 5 lasta lisää, eli siitäkin tulee aika paljon kustannuksia pidemmän ajan. Afganistanissa on aika harvinaista että jollain kävisi kotona siivooja (paitsi siis ulkomaalaiset ja ehkä jotkut tosi yläluokkaiset), usein siivouksen hoitaa perheen naiset.

   Delete
 7. Löysin blogiisi taannoin ja luin sen kokonaan läpi muutaman unettoman yön aikana. Toivottavasti jatkat kirjoittelua samassa hengessä kuin aiemmin vaikka maisemat ovat ilmeisesti vähän muuttuneet. :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitti kivasta kommentista Uniomena, kiva että olet löytänyt tänne! :)

   Delete
 8. Suuri kiitos panoksestasi tasa-arvon eteen :) Kuvailemasi olemassaolevan tilanteen kyseenalaistaminen voi olla kultaakin arvokkaampaa, vaikka nyt ei välttämättä konkreettisia muutoksia näe. Toivotaan että sinun sanasi jäävät miehillä johonkin alitajuntaan, vaikka tällä hetkellä heistä sinun ajattelusi tuntuu täysin absurdilta.

  Haluan ymmärtää muita kulttuureja, ja olen täällä Suomessa yrittänyt selittää kaikille ihmisille ettei jokainen muusta maasta (erit. Lähi-idästä) tullut ole mitenkään sen ihmeellisempi kuin suomalaisetkaan. Tämän postauksen kaltaiset kertomukset kuitenkin saavat itseni miettimään, että onko naisilla muussakaan maassa sen mukavammat oltavat, kun miehille on hyvin tärkeää olla perheen pää ja naisten kouluttautumista ei välttämättä pidetä mitenkään tärkeänä... Viime kesätyöni puolesta näin useita maahanmuuttajaperheitä, joissa isä oli ainoa perheestä joka puhui suomea/englantia, ja hän hoiti vaimonsa puolesta kaikki asiat. Eihän siihen oikein voi puuttua, jos vaimo tulkin avulla antaa tähän suostumuksensa, mutta joissakin tilanteissa naisia kävi sääliksi. Lapsista en ollut niin huolissani, sillä he integroituvat yhteiskuntaan (mahdollisesti paremmin) pihaleikkien ja koulun avulla. Vaimo voi olla ainoastaan kotona hoitamassa perhettä, ja hänen kielitaidon kartuttaminen/kouluttaminen ei välttämättä ole aviomiehellä kovin suurena intressilistalla JOS he tulevat maasta, jossa kulttuuri on hyvin mieskeskeinen. Toivon mukaan täällä päässä kotouttamiseen ja uuden asuinmaan kulttuuriin perehdytettäisiin enemmän, jotta tällaisilta tilanteilta vältyttäisiin.

  Jotenkin tämä naisiin kohdistuva epäreiluus saa aina savun nousemaan korvista... Tottakai huono-osaisia on muuallakin, mutta kun itselläni on aina ollut kaikki hyvin, koen aivan suunnatonta maailmantuskaa siitä, ettei toisilla naisilla ole mahdollisuutta edes mennä lähikauppaan ilman miestä (luin juttuja Saudi-Arabiasta), puhumattakaan koulutus - ja matkustusmahdollisuuksista. Sitten tietysti suuri osa on tämä perhe - ja avioliiton aikainen tasa-arvo... Huoh. Toivottavasti itsekin saisi jonain päivänä tehtyä osansa paremman ja tasa-arvoisemman maailman eteen. Olen itse arka haastamaan ketään kuten sinä teit, mutta tämän innoittamana ehkä yritän olla vähän kovempi kyseenalaistamaan jos tilanteita sattuu eteen :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Moi dipsi ja kiitti kommentista ja hyvästä pohdiskelusta! :) Tosiaan on niin surullista että usein tyttöihin ja naisiin ja heidän koulutukseen ei panosteta. Monilla maahanmuuttajilla on varmaan myös tilanne, jossa perheen naiset eivät ole luku- ja kirjoitustaitoisia - silloin on todella vaikea oppia mitään kieliä tai tehdä paljon mitään muutakaan - mennä kauppaan, ymmärtää hintoja, lukea bussin numeroita... Joskus helposti unohtaa miten etuoikeutettuja me monet olemme, ja miten huonosti asiat voivat oikeasti olla.

   Delete
 9. Toisaalta jarkyttavaa luettavaa, toisaalta jotenkin lohduttaa tietaa, etta sina omilla kommenteillasi ja elamallasi haastat "normia". Jos kukaan ei koskaan kyseenalaista, ei taatusti ala ajatella, etta omissa toimissa on jotain outoa. Hardcore-sovinistit tuskin muuttuvat muutamasta juttutuokiosta, mutta mahdollisesti joku hieman avomielisempi alkaa ajatella asiaa toisesta nakokulmasta ja ehkapa pohtii vaimonkin mietteita asiaan. Ainakin niin toivon!

  ReplyDelete