SOCIAL MEDIA

Saturday 28 February 2015

Omaloma Vilnassa

Terveisiä Vilnasta! Olen täällä minilomalla itseni kanssa. Yövyn Kempinski-hotellissa, joka on yksi hienoimmista hotelleista, jossa olen ikinä ollut. Tykkään silloin tällöin panostaa ihaniin hotelleihin, varsinkin kaupungeissa, joissa se on melko edullista. Yksi suosikeistani on tähän mennessä ollut Lissabonin SANA-hotelli, ja nyt tämä. Henkilökunta on todella ystävällistä, meininki ei ole yhtään jäykkä tai pröystäilevä. Kun saavuin hotelliin tekemään checkiniä, kouraani iskettiin lasi kuohuviiniä. Aivan parasta.



Yksi asia ärsyttää kuitenkin aina viiden tähden hotelleissa - minun ei anneta kantaa omaa laukkuani. Heti joku tulee nykimään sitä pois, vaikka mielelläni kannan oman laukkuni. Se kuuluu ihan elämän perussettiin, kuten omien käsien peseminen ja oman rahan nostaminen automaatista. Tässä toistuu aina sama kaava - sanon että kiitos, mutta kannan itse. Mies yrittää ottaa väkisin. Sanon taas, että no thaaaanks, haluan itse. Häviän joka kerta. Onko olemassa jotain keinoa pitää itse laukku?! Kertokaa ihmeessä.

<3

Minulla on yksi vähän outo kammo - nimittäin taksikammo. En halua ikinä ottaa takseja, varsinkaan yksin. Jotkut voisivat luulla, että olen pihi asian suhteen, mutta oikeasti en vain halua ottaa takseja, koska asetelma kriipii. Taksikuskit ovat useimmissa maissa aina miehiä. Saavun täysin uuteen kaupunkiin, enkä tiedä yhtään, missä on mitäkin ja minnepäin oikeasti kuuluisi ajaa. Olen jonkun tuntemattoman tyypin takapenkillä, ovet lukittuna, no escape. Ymmärrän, että monissa maissa takseilu on ihan turvallista, mutta se on minulle aina todella epämukavaa.

Saavuin Vilnaan, ja lentokentän turistiopaspistemies sanoi, että kannattaa ottaa bussi 88. Helppo homma, kunnes odotin bussia ulkona 40 minuuttia, ja se ei ikinä tullut. Hyväksyin tappioni ja menin neuvottelemaan taksihinnoista. Olin koko matkan vähän kauhuissani - mitä jos mies ajaakin johonkin ihmiskauppiaan luo, ja minusta ei kuulla koskaan mitään? Katsoin muuten ekana iltanani täällä elokuvan Taken, joka vahvisti pelkoani ihmiskauppiaista. Ulkona on pimeää, ei tietoakaan missä oikeasti on Vilnan vanhakaupunki. Ymmärrän että pelkoni on melko irrationaalinen, mutta semmoista se on. Toinen asia, joka takseissa ärsyttää, on se, että monissa maissa taksikuskit yrittävät huijata lisää rahaa turisteilta, eivätkä suostu laittamaan mittaria päälle. Julkisilla kulkuvälineillä pääsee niin paljon helpommalla!

Katedraaliaukio.
Vilnassa kuuluu käydä Genocide Museumissa, joka kertoo karua tarinaa Liettuan historiasta natsien ja Neuvostoliiton vallan alla. Kellarissa on vankila ja teloituskammio. Museorakennus oli ennen KGB:n päämaja.

Museon kellari oli vankila.
Karmivan museon jälkeen päätin mennä tsekkaamaan Parkas Outletin, josta kuulemma saa urheiluvaatteitta ja muita juttuja outlet-hinnoin. Se sijaitsee kuitenkin 7 kilometrin päässä keskustasta, ja taksikammoni takia päätin selviytyä bussimatkasta kuin paikallinen. Eksyin Vilnan lähiöihin, mutta vihdoin löysin paikalle vain tajutakseni, että siellä ei ole mitään mielenkiintoista - en löytänyt edes rinkkaa, joka oli se ainut asia, jonka halusin.

Lost in the suburbs.
Pettymyksen jälkeen palasin keskustaan bussilla ja söin sushia. Yksi asia, joka soolomatkailussa on erilaista, on iltojen vietto. Jos olen kaverin kanssa liikkeellä, usein iltoihin kuuluu baarit ja pubit. Nyt olen viettänyt iltani ökyhotellihuoneessani tv;tä katsoen, juustoja syöden ja kuohuviiniä juoden. Molemmat ovat erilailla hauskoja tapoja viettää lomaa.

En pääse yli siitä, kuinka hieno tämä hotelli on. Tulin hotellin aulaan kirjoittamaan tätä juttua, tilasin negronin. Tarjoilijamies toi pienen tapaslautasen juustoja, oliiveja ja pähkinöitä. <3. Iltaisin käyn hotellin spa-osastolla - höyrysauna, normaalisauna ja uima-allas. Sauna oli lämmitetty vain 70 asteiseksi, mutta celsiuksia tuli lisää kun vain pyysin.



Hotellin aamiainen on aivan ihana, kuten nyt kaikki muukin täällä. Savulohta, tuoreita leipiä, vohveleita, pannareita, kananmunia monella tapaa, kakkuja, hedelmiä, kuoharia, mehuja, kaikkea (en kyllä ikinä kykene juomaan kuoharia aamiaisella). Hotellien buffetaamiaisissa on vain se huono puoli, että nälkä tulee seuraavan kerran vasta myöhään iltapäivällä, jolloin ei saa kokeilla niin paljon erilaisia kivoja ravintoloita ja kahviloita. Valintoja, valintoja!



Tänään hillitsin itseni buffetissa, jotta pystyin syömään perinteistä liettualaista ruokaa lounaaksi. Vaaleanpunaista kylmää saltibarsciai punajuuri-keittoa ja perunapannukakkuja smetanan kanssa. Raskasta, mutta hyvää.



Vilna on todella kiva ja melko pieni kaupunki. Tänään veitin koko päivän tihkusateessa kävellen. Kävelin kauniin vanhankaupungin katuja ja tsekkasin Uzupis-kaupunginosan, joka on taiteilijoiden työmaa. Alue julistautui vuonna 1997 itsenäiseksi ja on nykyään mikrovaltio. Löysin valtion perustuslain, tällaista:




Monet kaverit ihmettelivät, miksi menin Vilnaan lomalle. Kaupunki ei monissa herätä paljon kiinnostusta. Voin kuitenin lämpimästi suositella paikkaa. Lähellä Helsinkiä (tunnin lento), todella halpa, eurot käytössä, söpö vanhakaupunki, shoppailumahdollisuuksia, kivoja ravintoloita. Kesällä paikka olisi varmasti vieläkin kivempi. Ja missä muualla maailmassa saa vaaleanpunaista keittoa?


28 comments :

  1. Hei mulla on ihan sama juttu kuin sulla noiden taksien kanssa, mun mielestä kans todella creepyä, sellaisissakin maissa joissa sen periaatteessa pitäisi olla ihan turvallista.

    ReplyDelete
    Replies
    1. niin on, kiva kuulla että muillakin on samoja ajatuksia!

      Delete
  2. Mä teen taksien kanssa nykyään sen, että lataan google mapsin kartan puhelimessa valmiiks jossain netillisessä paikassa ja kartalta sitten seuraan suunnilleen, että missä mennään. Yritän vielä tehdä sen niin, että taksikuski näkee, jotta se ymmärtää, ettei kannata yrittää huijata viemällä kiertotietä tai kuskata metsään. Ei ehkä mikään takuuvarma keino, mutta ainakin tietää, jos kuski lähtee ihan väärään suuntaan.

    Ihanaa loman jatkoa Vilnassa ja Suomessa!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Toi on ilmeisen yleinen temppu, jopa niin, että Bogotassa varoitellaan tekemästä noin, sillä silloin taksikuski näkee että sinulla on puhelin jonka hinta vastaa hänen monen kuukauden palkkaansa...

      Delete
    2. Moi Laura, toi olisikin ihan kätevä, mutta silti tuntisin oloni aika avuttomaksi - jos tyyppi menisikin jotain kiertoteitä, siihen on vaikea vaikuttaa.

      Delete
  3. Mielenkiintoinen kertomus ja kivoja kuvia! Olen ollut Vilnassa kuukauden joskus 80-luvulla. Kaupunki on varmaan hurjasti muuttunut, mutta pidin siitä silloinkin. Myös Kaunasista ja Klaipedasta. Muistan, että yksi kansallisruoka oli zeppeliinit, sellaiset lämpimät lihalla täytetyt perunataikinapasteijat.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Vilna oli kyllä tosi kaunis ja kiva kaupunki! Olen kasvissyöjä, niin oli vähän vaikea löytää paikallisia ruokia kokeiltavaksi, kaikkiin niihin zeppeliineihin oli kuulemma laitettu lihaa sisään!

      Delete
  4. Myös minä olen samaa mieltä noista takseista. Asun aika turvattomassa maassa jossa taksit eivät ole kovin kalliita, ja (paikallinen) mieheni aina muistuttaa että ota sitten taksi kun menet milloin mihinkin. En siis kuitenkaan ota kuin aivan pakon edessa, koska paljon mieluummiin kuljen bussilla jossa on paljon muitakin ihmisiä, kuin sulkeudun yksityisautoon tuntemattoman miehen kanssa. Naistaksikuskit tuntuvat paljon luotettavammilta, mutta niitähän on noin yksi sadastatuhannesta...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hauska kuulla että muillakin on näitä pelkoja, ajattelin olevani vähän paranoidi asian suhteen! :) juu, aina suosin julkisia kulkuvälineitä, vaikka sitten kestäisikin vähän kauemmin.

      Delete
  5. Ymmarran hyvin taksipelon. Tutuissakin paikoissa asetelma on tympea, saati tuntemattomissa. Lauran tavoin laitan google mapsin, joka rauhoittaa omaa mielta ainakin jonkin verran. Toinen juttu, mita en mielellaan tekisi takseissa on tavaran takakonttiin laittaminen. Tuntuu, etta joko joku nappaa ne sielta liikennevaloissa tai kuski lahtee maksun saatuaan kaasuttamaan. Ei silla, mitaan ei ole kylla koskaan sattunut pienta rahasta nahistelua lukuun ottamatta.

    Sun loma kuulostaa muuten aivan ihanalta ja voisin hyvin kuvitella tekevani samanlaisen, jopa Vilnassa! Omaa aikaa 24h vuorokaudessa ja palvelut paalle, ah! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Moi Irina, kiitti kommentista! Hyvä pointti toi takakonttiin laittaminen, en ollut ennen ajatellut! Mua ärsyttää just tuon yleisen pelkäämisen lisäksi se, että melkein AINA taksikuskit yrittävät jotenkin huijata rahan kanssa.

      Delete
  6. Jos ei lentäminen nappaa periaatteellisista tai taloudellisista syistä, niin Tallinnasta pääsee Vilnaan siisteillä ja uusilla busseilla n. 8 tunnissa ja parilla kympillä. Itse olen tosin käynyt bussilla vain Riiassa, joka on myös vallan hieno kaupunki kaikin puolin ja toki paljon Vilnaa lähempänäkin täältä Helsingistä katsottuna. Pitää ottaa tuo Liettuakin haltuun, Kaunas on kuulemma myös siisti paikka.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Vau, bussi olisi aika kätevä! Haluan myös ehdottomasti käydä Riiassa, olen kuullut siitä paljon hyvää!

      Delete
  7. Budapestissä saa maailman parasta vaaleanpunaista keittoa: kylmää hapankirsikkakeittoa http://visitbudapest.travel/articles/hungarian-sour-cherry-soup-recipe/ Tämän parempaa ruokaa kuumana kesäpäivänä ei olekaan! (Syön sitä tosin joulunakin...) Eli seuraava reissu Budapestiin! -Sara-

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oho, kuulostaa hyvältä! Olen käynyt Budapestissa, ihana kaupunki sekin!

      Delete
    2. Ja sitten Unkarista saa myös aivan ihanaa kylmää vadelmakeittoa! :)

      Delete
    3. Kylmä vadelmakeitto!? Aiai, kuulostaa ihanalta!

      Delete
  8. Tuota ihan samaa kylmää punajuurisoppaa keitellään myös Puolassa nimellä chlodnik. Se on kesällä ihan vakio, mutta tulee sitä syötyä joskus muulloinkin. On hyvää ja raikasta eikä liian täyttävää, jos vain skippaa ne usein mukaan tarjottavat perunapallerot ja muut.

    Olen juuri sopivasti etsimässä toukokuulle hotellia Lissabonista ja tuo mainitsemasi kyllä näyttää herkulliselta. Täytyy tarkastella lähemmin... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jes, eli pinkkiä soppaa on tarjolla monessa paikassa - olen sitä mieltä, että ei voi ikinä olla liikaa pinkkiä soppaa!

      Lissabonin hotellista: se oli siis Epic SANA (siellä on 2 eri Sanaa), sijaitsee kadulla Avenida Engenheiro Duarte Pacheco. Siellä oli aivan ihana kattouima-allas! Ja paras hotelliaamiainen ikinä!! Suosittelen!

      Delete
  9. Vau, kuulostaa aivan ihanalta lomalta! Minulla on tunne, että jossain vaiheessa on pakko harrastaa tuota itsekseen matkailua, kun siippa ei ole matkustavainen luonne. Kerään vain rohkeutta! No, onneksi aina mukaan voi ottaa pojat tai äidin. Ymmärrän tuo taksikammosi, en minäkään haluaisi kulkea yksin taksilla missään vieraassa paikassa.
    Mukavaa lomaa!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kiitos Sari! Rohkeutta vain, joskus on jopa paljon kivempi matkustaa ihan yksin, voi tehdä just mitä haluaa ja milloin haluaa! :)

      Delete
  10. Täällä moni komppaa kommenteissa taksikammoa, mutta mäpä komppaan tuota laukkuärsytystä. :) Mäkin aika usein yritän parhaani mukaan kieltäytyä. Pahin oli, kun Pariisissa laukut otettiin ovella pois meiltä, ja ne toimitettiin huoneeseen vasta, kun checkin oli tehty. Noin vartti jouduttiin venailemaan siellä huoneessa, ja siinä oli vartti liikaa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Moi Jenni! Juu se on niiiiin ärsyttävää! Mulla on myös käynyt niin, että aulatyyppi ottaa laukun ja sitä pitää sitten odotella joku vartti ja sitten pitää vielä tipata tyyppejä siitä, että sai odottaa omaa laukkuaan, vaikka olisi halunnut kantaa sen ihan itse :D

      Delete
  11. Luet varmasti HS verkkoversiota, tässäpä mielenkiintoinen artikkeli: http://www.hs.fi/ilta/04032015/a1425442847571
    säännöllisesti blogissasi vieraileva

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kiitos, juu, huomasin tämän, tosi mielenkiintoista! Olen kuullut tästä ennenkin, tosiaan myös Osama-elokuvassa kuvattiin tätä. Albaniassa on myös ollut sama ilmiö, kuulin tästä kun matkustelin siellä. Mielenkiintoinen väliaikainen pako naisille yhteiskunnissa, joissa naisia ei paljon arvosteta. Kuitenkin aikuistuessa paluu "oikeaan" minään koittaa.

      Delete
  12. Trakain linna on hieno! Käypä siellä. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Juu luin siitä, mutta en käynyt tällä kertaa! Next time :)

      Delete
  13. Vilna on rankattu vastikään Euroopan turvallisimmaksi kaupungiksi turisteille.taksin otan aina lentoasemalta hotellille ja päinvastoin. Kaupungissa ei toki tarvi taksia käyttää koska välimatkat ovat lyhyitä ja kävellen näkee ja kokee eniten.

    ReplyDelete