SOCIAL MEDIA

Tuesday 23 June 2015

Ramazan - täällä taas!

Ramadanin paastokuukausi alkoi torstaina. Tämän kuun aikana muslimit eivät saa syödä tai juoda päiväsaikaan mitään, eli noin kello kolmesta aamuyöllä kello 19:30 illalla.

En vieläkään ymmärrä, miten paikalliset jaksavat. Itse näen sumeasti ja olen liian heikko tekemään mitään jos en syö jotain viiden tunnin välein. Ilman vettä en todellakaan kestäisi. Kollegani heräävät kello kahden aikaan rukoilemaan ja syömään aamulla, menevät takaisin nukkumaan pariksi  tunniksi, heräävät töihin ja ovat siellä kello kolmeen asti, sitten odottavat pari tuntia illallista.

Toimistossa tankkaan vettä ja hörpin kahvia aina kuin kollegani lähtee pois huoneesta. Hotkin lounasta vaivihkaa sisäpihalla. Kaikki ovat väsyneitä, kukaan ei jaksa keskittyä mihinkään kunnolla, mikä on ihan ymmärrettävää.

Yksi afgaaninaiskollegani avautui siitä, kuinka Ramadan (tai Ramazan kuten täällä päin sanotaan) on todella epäreilu naisille: kun naiset pääsevät töistä kotiin, heillä alkaa uusi työpäivä kun pitää valmistella kotia ja ruokaa iftar-illallista varten. Tuplataakka, siitä ei pääse eroon. Miehet voivat vain odotella illallisen saapumista, mutta naiset kokkaavat supernälkäisinä ja janoisina. Kun ehdotan, että mitä jos miehet ottaisivat myös osaa illallisen valmisteluun ja auttaisivat tasapuolisesti, saan takaisin vain hämmentyneitä katseita.

Salaista tankkailua toimistossa.

12 comments :

 1. Olisi kyllä mielenkiintoista viettää Ramadania muslimimaassa. Vietetään sitä täälläkin parhaillaan, mutta jotenkin se on aika eri, kun suurin osa ei kuitenkaan paastoa - Suomessa ihan siis. Täällä paastoaika on noin 21 tuntia ja syödä saa pyöreästi klo 23-02. Itse en siis paastoa, mutta mies paastoaa, huono omatunto on aina kun itse syön, tuleepa muuten syötyä vähemmän itsekin. Ruoat olen vielä pyrkinyt laittamaan, ettei toisen tarvitsisi nälkäisenä kokkaa, mutta niin se vaan grillaa ja puuhailee vaikka varmaan kuola valuu poskelle samaan aikaan. Onhan tuo aikamoista puuhaa, sen sanon.

  Näkyykö Ramadan siellä muuten miten paljon? Katukuvassa tms? Vietetäänkö yhteisiä iltoja paastoa päättäessä?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ramadan näkyy hyvin vahvasti, näkee että kaduilla on ihan eri meininki, käy sääliksi varsinkin tyyppejä jotka ovat ulkona töissä, lämpötilat ovat täällä nyt n. 35 astetta.. Voimat on pois melkein kaikilla. Seitsemän jälkeen alkaa aina hyvä säpinä kun ihmiset ovat niin innoissaan iftar-illallisesta. Perheet/kollegat kokoontuvat yhteen syömään ja rukoilemaan moneksi tunniksi.

   Delete
 2. Ramazan on kyllä aika hurja, en itsekään kestäisi ilman vettä ja ruokaa, tippuu verensokeri senverran nopeasti :o saati sitten +35 asteessa(!) oma mieheni ei suorita ramazania, vaikka on muslimi. Hän vain kunnioittaa muita jotka suorittavat. En edes usko, että hänkään jaksaisi kyllä ramazania suorittaa, kun on muuttomies..

  ReplyDelete
  Replies
  1. Joo, se on kyllä rankka kuukausi, mutta sitten kun Eid-juhla koittaa Ramazanin jälkeen on kaikilla vuoden parhaat juhlat! :)

   Delete
 3. Tuon on kyllä hurjaa että työpäivän päätteeksi naisilla alkaa nälkäisinä ja väsyneinä kotona toinen työpäivä eivätkä miehet voi auttaa. Varmaan osasyy siihen että niin monet naiset muslimimaissa ovat kotona.

  Viivi

  ReplyDelete
  Replies
  1. Moi Viivi, joo, se kyllä ärsyttää, ja ärsytti kovasti myös mun naiskollegaa. Epäreilua on, mutta muutos on hidasta.

   Delete
 4. Tämän lukeminen tekee minut hyvin surulliseksi.Onneksi olen syntynyt luterilaisessa ympäristössä, en haksahtanut mihinkään uskonnollisten kiihkoilioitten pauloihin, ja elän tolerantissa keski-eurooppalaisessa ympäristössä. Mutta silti on ollut porattava "paksuja lankkuja" ennen kuin tasa-arvo toteutuu ja suvaitsevuus lisääntyy. Ikävä kyllä, Euroopassa kehitys ei tällä hetkellä ole hyvällä mallilla suvaitsevuuden suhteen. Toivon että olen opettajana onnistunut vaikuttamaan joidenkin pienten lasten asenteisiin niin, että he eivät pidä kaikkea vierasta ja outoa uhkana ja torju sitä vihamielisisesti.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hei Anna, niinpä - ja vielä on paljon tehtävää tasa-arvon eteen Suomessakin. Lapset ovat ihania kun niillä ei vielä ole mitään ennakkoluuloja - kasvatus ja opetus on tosi tärkeää, mutta valitettavasti ympäristöstä löytyy aina niitä, jotka vaikuttavat toisiin ja yhteiskuntaan negatiivisesti.

   Delete
 5. Turkissa ramazanin nakyminen vaihtelee alueittain, taalla lansirannikolla paastoa ei valttamatta edes huomaa, kovin moni ei paastoa. Taalla voi siis syöda ja juoda ihan vapautuneesti ravintoloissa eika siita ole kukaan moksiskaan. Ankarassa asuessani valttelin syömista terasseilla. Mulla on paastonajasta taalla ihan kivoja muistoja, paastoillallisille kokoontuvat ei-paastoajatkin usein ja iltaisin on kivoja yhteispiknikkeja ja normaaliakin enemmin tapahtumia ulkona. Tuo naisten kaksinkertainen taakka toteutuu taallakin varmaan monissa perheissa, ikava kylla, onneksi ei kuitenkaan kaikissa. Omassa tuttavapiirissa kotona olevat kokkaavat ja töissa kayvat saapuvat syömaan sukulaisille tai kavereille, aika usein syövat ulkona taman kk aikana.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitti kommentista Petra, kiva kuulla miten ramadan Turkissa toteutuu. Kuulin, että Dubaissa saa 1000 e sakon jos syö tai juo julkisella alueella! Aika tiukkaa. Se yhteisöllisyys ja ilo iftar-illallisen aikaan on kyllä ihanaa.

   Delete
 6. Missä olet?! Viimeisimmästä postauksesta on mennyt liikaa aikaa. :-)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hahaa!! Kuules olen juuri rustailemassa uutta postausta, mutta olin lomalla ja en käyttänyt paljon nettiä. Kohta tulee, ja säännöllisemmin! :)

   Delete