SOCIAL MEDIA

Friday 26 May 2017

Badakhshan, maailman kaunein paikka

Kävin pari viikkoa sitten Badakhshanin maakunnassa, koillisessa Afganistanissa. Se on kaunein paikka, jonka olen nähnyt - missään, ikinä.

Puhdasta ilmaa, vuoristoa joka puolella, vihreitä niittyjä, kukkia, aaseja, jokia. Upeaa luontoa, paljon, ja ihan joka puolella. Ystävällisiä ihmisiä. Kahden tunnin matkalla pääkaupunki Faizabadista Kishemin pikkukaupunkiin naamani oli liimattuna auton ikkunaan. Matkalla piti pysähtyä monta kertaa, ihan vaan, jotta kaiken kauneuden pystyi käsittämään.

Tapasin matkalla tämän vanhan herran. Paijailin hänen aasiaan, ja kysyin, mikä aasin nimi on. Miehen mielestä kysymys oli hauska ja vähän ihmeellinen - "aasi on Aasi", hän sanoi. Hän kuitenkin mietti asiaa vähän aikaa ja tuli sanomaan kollegoilleni, että ei ole ikinä ennen ajatellut asiaa, mutta nyt aikoo antaa aasilleen nimen, "kunhan keksin todella hyvän." Ennen kuin lähdimme, hän tuli innoisssan kertomaan, että on keksinyt nimen. "Se on Trump". Ehkä hauskin tapaamani afgaani ikinä.


Niityillä kasvoi paljon punaisia gul-e-la la -kukkia, unikkoja. Mutta ei niitä oopiumkukkia, vaan ihan eri lajiketta. Miettikää, että tällainen paikka on oikeasti olemassa:
Badakhshan on monilta osin vielä turvallinen maakunta, mutta Talebanit hallitsevat joitain alueita. Kuitenkin, Talebanien hallinnon aikana 1996-2001 Badakhshan oli ainoa maakunta, jossa he eivät voittaneet alueita.

Eräs tulevaisuuden unelmani on matkata Wakhanin käytävällä, joka yhdistää Afganistanin Kiinaan ja on osa Badakhshania. Paikkaan, joka näyttää myös kuin unelmalta, voi tutustua vaikka näiden kuvien kautta.

Badakhshanin yllä.


Parasta brändäystä, KFC: Kabul Faizabad Chief Restaurant.

Yksi Faizabadin ainoista hotelleista - upeat jokinäkymät.

Kasvissyöjänä maakuntamatkoilla ei ole usein kovin monipuolista ruokaa, syön yleensä leipää, banaaneja ja proteiinipatukoita. Tässä ravintolassa onnistuin neuvottelemaan off menu -kasvispizzan, joka maistui 12-tunnin työpäivän ja banaaniravinnon jälkeen upealta.


Mies kalastaa.
Taukopaikka noin tunnin päästä pääkaupunki Faizabadista. Hotelli-teekojun omistaja tarjoaa tuoretta kalaa, jota hänen poikansa pyydysti alhaalla virtaavasta joesta.


Taukonäkymät.

Kaunein paikka, jossa olen juonut teetä.
Jäätelökioski pienessä kylässä.Tällä(kin) paikalla olisi niin paljon mahdollisuuksia aivan mielettömälle turismibisnekselle, jos maa vaan joskus rauhottuisi. Olisi mahtavaa palata tänne kymmenen vuoden kuluttua patikoimaan ja vuorikiipeilylomailemaan, vuokrata Toyota Corolla ja kruisalla sillä ikkunat auki, ei mitään panssaroituja ajoneuvoja. Teltta pystyyn unikkoniitylle, vihreää teetä termarissa.

Aina sopii unelmoida.

23 comments :

 1. Moi ! Luin just sua käsittelevän jutun ja tulin tietysti katsomaan että löytyisikö uutta blogipostausta. Miten teidän turvallisuus taataan tällaisilla matkoilla ?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ei meillä tällaisilla matkoilla ole mitään erityisiä turvallisuusjärjestelyitä muuhun elämään verrattuna. Joskus harvoin on aseistettu poliisi mukana, riippuu missä käy ja millainen tilanne siellä on.

   Delete
 2. Kiinnostavaa nähdä kauniita luonto- ja maisemakuvia maasta, jonka kuvasto meillä on sotaa, kriisiä, kurjuutta.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitti Leena, kiva kuulla että tykkäsit! Paikka on niin kaunis, en voi oikein vieläkään uskoa sitä.

   Delete
 3. Näyttääpä upealta! Todellakin tahtoisin tuonne joku päivä ihastelemaan maisemia - toivotaan, että tilanne sielläkin maailmankolkassa rauhoittuu ja matkailijat ja paikallisetkin ennen kaikkea pääsevät nauttimaan upeasta maastaan!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Pakko vielä jatkaa, että on se ihan todella surullista, että näinkin upeat paikat ovat ihan tuntemattomia suurimmalle osalle maailman ihmisistä. Se kuva, mitä Lähi-idästä ihmisille luodaan on valitettavan yksipuolinen ja surullinen. Ihana, että tuot tätäkin puolta esiin blogisi kautta!

   Delete
  2. Kiitti kommentista Fiiia! Todellakin, olisi niin upeaa nähdä tämä maa joskus rauhallisena, olisi niin paljon nähtävää ja koettavaa!

   Delete
  3. Moi Sini! Ja mä en usko, että meidän maa tule rauha ikinä, koska siellä paljon vuoren alle esim uranium, kulta, timanti, öljy, että Amerikan ja venäjä tarvitsevat aina sitä ja sitten kun noi loppu ehkä tule rauha.

   Delete
 4. Pyhä kiesus! Mikä kauneus. Jotain tämän kaltaista odotan tulevalta Kazakstanin matkaltani.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Oo, Kazakstan, kuulostaa mahtavalta! Hauskaa lomaa! :)

   Delete
 5. Kauniita ovat kuvat tästä kauniista paikasta.

  ReplyDelete
 6. Kaunista! Kiitos tämän päivän Hesarin jutusta; hyvä lukea asioista tuosta näkökulmasta. Voi hyvin!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos kivasta kommentista, Helena!

   Delete
 7. Vau mitä kuvia! Tälläiset antaa niin paljon perspektiiviä sille omalle suppealle kuvalle minkä on Afghanistanista päässään muodostanut. Älyttömän kaunista! :-) hehh ja ihanat mies ja Trump :-D

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitti! <3 Oli kyllä upeat maisemat, oli vaikea käsittää kaikkea.

   Delete
 8. Jäät kyllä paljosta paitsi, jos syöt vain banaaneja, leipää ja proteiinipatukoita...

  ReplyDelete
  Replies
  1. ...mutta täytyy sanoa, että kyllä on kaunis sininen taivas! Niin erilainen kuin vanataivaat Euroopassa... ja nähtävästi nykyään myös Suomessa.

   Delete
  2. Joo, taivas on usein upean kirkas ja sininen Afganistanissa! Siellä sataa vain harvoin.

   Delete
 9. Beautiful picture❤️, If your still in Afghanistan, i reccomend you to travel to Pajnsher, Mazar and Bamiyan.

  ReplyDelete
 10. On kyllä todella upeat maisemat. Toivotaan, että maassa joskus olisi tuollainen tilanne, että turismi voisi nostaa päätään.

  ReplyDelete
 11. Toivon, että ei ikinä tapahtu mitään teille siellä, kyllä meillä on kaunis maa mutta ei oo turvallisuus tällä hetkellä.

  T. Farhan Afghani (Suomesta)
  :D ja 15 kesäkuuta tulen käymään kabuliin

  ReplyDelete
 12. Käyn aina aika ajoin lukemassa blogiasi, se on mielenkiintoinen ja avartava,toisinaan myös ahdistava,mutta hyvä että on totuudenmukainen. Blogisi tuli heti mieleen,kun kuulin uutisista räjähdyksestä. Olen samaa mieltä edellä mainittujen kommenttien kanssa siitä, että hyvä nähdä toistakin puolta Afganistanista,sen kaunista luontoa. Toivon todella myös että rauha sinne saataisiin joskus,mutta aika mahdottomalta se tuntuu... Hyviä vointeja sinulle ja turvallista eloa! Jatka kirjoittelua! :)
  T.Riikka Suomesta

  ReplyDelete