SOCIAL MEDIA

Sunday 25 August 2019

Aseet sunnuntaimasennukseen + maapähkinävoiresepti

Sunnuntait ovat ahdistaneet minua lapsesta asti. Sunnuntai on inhokkipäiväni, jossa on aina melankolinen vire, ihan sama mitä olisin tekemässä. Tähän ei vaikuta se, vaikka maanantai olisi lomapäivä tai se, missä työpaikassa satun olemaan. Sunnuntait ovat vaan lähtökohtaisesti surkeita.


Morrisseykin runoili 80-luvulla:

Everyday is like Sunday
Everyday is silent and grey.

Esimerkiksi tänään heräsin aivan huipusta hotellista ihanassa lomakaupungissa, joogasin tunnin, uin uima-altaassa, saunoin ja söin upean aamiaisen tuoreen appelsiinimehun, köyhien ritarien ja mainion seuran kera. Siis aivan täydellinen päivä! Paitsi sunnuntai, joka jostain syystä kummittelee alitajunnassa epämiellyttävien ja epämääräisten tunteiden verhoamana.

Iso peukku Borjomin Crowne Plazan aamiaiselle.

Olen kehittänyt vuosien varrella muutaman selviytymiskeinon sunnuntaiden tuomaan pimeyteen. Asioiden tekeminen. Aika simppeliä, muttei kuitenkaan. Voin esimerkiksi viettää koko lauantain tai torstain sohvalla katsoen Temptation Islandia ja Frendejä sipsejä syöden - kuulostaa ideaalilta tavalta latailla akkuja. Mutta sunnuntaina tämä ei toimi. Sunnuntaina pitää toimia, ainakin jollain tasolla!

Joten, sunnuntaisin:

1) Pesen pyykkiä ja laitan tiskikoneen pyörimään. Maksan kaikki avoinna olevat laskut ja pistän rahaa sijoitusrahastoon. Nämä asiat viestivät, että elämä etenee, ja teen jotain konkreettista, jolla on hyödyllinen tulos.

2) Valitsen tv-tarjonnan varovasti. Sunnuntaina saa katsoa ainoastaan mitä kutsun korkeasti värähtelevää tv-viihdettä. Tämän kategorian täydellinen ilmentymä tällä hetkellä on Sillä silmällä, Queer Eye. Siis pelkkää positiivisuutta, muodonmuutoksia, ihania loppuja, ihana Jonathan van Ness, ylitsepursuavaa rakkautta joka suuntaan. Tähän kategoriaan ei esimerkiksi kuulu Syke, 13 Reasons Why tai Big Little Lies - kaikki hienoja ohjelmia, mutta ajaisivat minut sunnuntaina vielä syvempään rotkoon. Niitä voi katsoa taas maanantaina.

3) Valmistan ruokaa ja kokeilen reseptejä. Tämä liittyy toimimisen ja asioiden luomisen ja tuottamisen aiheuttamaan vasta-aineeseen sunnuntaibluesia vastaan. Ruuan ei tarvitse olla mitään monimutkaista tai upeaa - ihan vaan jotain. Mieluiten jotain, mitä en ole vielä ennen kokeillut. Tein pari viikkoa sitten esimerkiksi ensimmästä kertaa kookosmaitoa.

Tänään tein maapähkinävoita. Siskoni on tulossa kylään Georgiaan, ja pyysin häntä tuomaan (muun pitkän listan lisäksi) maapähkinävoita, jossa ei ole lisättyä sokeria tai palmuöljyä tai muuta ällöttävää, joka ei kuulu maapähkinävoihin. Sitten tajusin, että aika typerä pyyntö, sillä maapähkinävoin tekeminen itse on helpompaa kuin melkein mikään muu asia elämässä. Jos siis omistaa monitoimikoneen.


Maapähkinävoi


Tee näin:

1. Osta pussillinen paahdettuja, suolaamattomia maapähkinöitä.2. Laita 200 grammaa niitä monitoimikoneeseen.

3. Sekoita 7 minuuttia. Lisää suolaa jos haluat.

Valmis!

Hommassa on pari vaihetta, joiden havannoiminen tuntuu terapeuttiselta. Ensin maapähkinät rikkoutuvat. Kolmen minuutin päästä niistä muodostuu hassu pallo, joka pyörii koneessa mateluvauhtia. Viiden minuutin kohdalla pallo alkaa erkanemaan, ja kermainen, sileä voi alkaa muodostua. Seitsemän minuutin päästä lämmin maapähkinävoi on valmis. Niin simppeliä, mutta täydellistä.
Odotan jo kovasti tämän levittämistä leivälle maanantaina. Tule jo!

2 comments :

  1. Tykkäsin kovasti tästä postauksesta! Sunnuntait on...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Joo, onneksi on jo maanantai! :D torstai on jotenkin yleensä ihan paras päivä.

      Delete