SOCIAL MEDIA

Saturday 8 March 2014

Naiset kahleista

Hyvää naistenpäivää! Juhlin tämän vuoden naistenpäivää aika mielenkiintoisissa merkeissä Afganistanin solidaarisuuspuolueen kekkereillä. Solidaarisuuspuolue on vasemmistolainen, feministinen puolue, joka ei hyväksy presidentti Karzaita, NATOa tai ulkomaalaisia joukkoja Afganistanissa. USA tukee Karzain hallintoa, joka on puolueen mukaan korruptoitunut ja naisvihamielinen, vaikka amerikkalaiset samaan aikaan esittävät, että naisten oikeudet ovat heille tärkeitä.

Solidaarisuuspuolueen tunnuskuva

Puolueen mielestä kotimaa on nykyään palava helvetti naisille, aivan kuin se oli Talibanin hallinnon aikaan. Olen samaan aikaan samaa mieltä ja eri mieltä. Paljon hyvää on tapahtunut viimeisen kymmenen vuoden aikana: naisten terveydenhuolto on parantunut huomattavasti, lapsikuolleisuus on laskenut, nykyään yli kaksi miljoonaa tyttöä käyvät koulussa, naisia on parlamentissa, naiset saavat kävellä yksin kodin ulkopuolella, useat saavat jo käydä töissä.

Nainen ja mies Kabulissa eilen.

Afganistan on silti yksi huonoimpia paikkoja olla nainen. Naisten syyttäminen moraalisista rikoksista, kuten raiskauksesta tai kotoa karkaamisesta, on yleistä.Viime vuonna oikeusministeriö laati ehdotusta, joka palauttaisi kivitystuomiot aviorikoksista. Tänä vuonna parlamentti hyväksyi lain, jonka mukaan perheenjäsenet eivät voisi todistaa toisiaan vastaan oikeudessa. Tämä laki periaatteessa hyväksyi kotiväkivallan - Karzai onneksi muutti sitä viime hetkellä. Amnesty Internationalin mukaan vain 13% yli 15-vuotiaista naisista osaa lukea - miehillä luku on 47%. 87% naisista ovat kotiväkivallan uhreja. Oikeusministeriön mukaan hakattujen naisten turvakodit ovat bordelleja. "Kunniamurhat", lapsiavioliitot ja hyökkäykset tyttöjen kouluihin ovat yleisiä.

"Emme voi onnitella kahlittuja naisiamme tänään, koska se olisi vain tyhjä muodollisuus," sanottiin tämän päivän naistenpäivän juhlien tiedotteessa. "Kun suurin osa naisistamme viettää elämänsä täydessä kurjuudessa, tätä päivää voi juhlia vain vahvistamalla lupaustamme taistella naisten oikeuksien puolesta".

Juhlien järjestäjien mukaan  tiedostaminen, järjestäytyminen ja kamppailu ovat ainoa tie naisten emansipaatioon. Juhlien yhdessä bannerissa luki, että "vain naiset voivat rikkoa kahleensa taistelun ja kamppailun kautta". Lisäisin tähän, että miehet mukaan - muuten mitään muutosta ei ole tulossa.

Kutsu juhliin, jotka muistan varmasti pitkään.

2 comments :

  1. Hienoa kuulla, että naisten asema on parantunut viime vuosien aikana, mutta taitaa silti olla valovuosien päästä länsimaalaisten naisten asemasta. Olet oikeassa, että miesten tulisi myös terhakkaammin tehdä työtä asennemuutoksen eteen. Valitettavasti se ei yksin riitä, että naiset taistelevat oikeuksiensa puolesta. Olethan muistanut levätä? Luin ed.postauksestasi hurjista ylityömääristäsi. Työt ei tekemällä lopu, mutta ymmärrän hyvin ajatuksesi, kun itsekin kuulun niihin tunnollisiin :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. On kyllä aika masentavaa monilta osin, paljon takapakkia naisten oikeuksille viime vuonnakin. Prosessi kestää varmasti pitkään, monet ovat tosissaan huolissaan nyt kun kv-joukot lähtevät tämän vuoden lopussa. Ja kiitos, olen yrittänyt levätä parhaani mukaan, työpäivät enää n. 11-12 tuntia! ;) Tänään paikallisiin häihin, kivaa!

      Delete