SOCIAL MEDIA

Friday 16 May 2014

Vaaliuutisia

Eilen oli oikein olan takaa demokratiaa tarjolla: äänestin eurovaaleissa ja Afganistanissa ilmoitettiin vaalitulokset ja seuraavan vaalikierroksen päivämäärä, joka on 14.6.

Äänestäminen Afganistanissa Suomen suurlähetystössä oli jännittävää, sain kahvia ja suomalaista korvapuustia, jonka afgaanikokki oli itse leiponut. Hyvää! Oli kiva rupatella suomeksi ja tavata täällä olevia suomalaisia sotilaita.


Presidentinvaaleissa täällä on vastakkain kaksi miestä kesäkuun toisella kierroksella, Ashraf Ghani ja Abdullah Abdullah. Vaaleista odotetaan melko väkivaltaisia koska ensimmäinen kierros oli suhteellisen hiljainen (maakunnissa tosin oli joitain hyökäyksiä), ja koska nyt ollaan kevään taistelukaudessa, kuten aikaisemmin kirjoitin.

Mitään kovin radikaalia hyökkäystä ei ole vielä tapahtunut ainakaan Kabulissa. Heti taistelukauden ensimmäisenä päivänä maanantaina Talibanien raketit laskeutuivat lentokentälle, mutta kukaan ei loukkaantunut. Bagramin sotilastukikohtaan hyökättiin mutta siinäkään ei kukaan loukkaantunut. Jalalabadissa hyökättiin hallintorakennukseen, ja siellä kuoli muutamia. Mutta vielä on kesää (ja taistelukautta) jäljellä, ja vaalien aikaan parin viikon päästä voi olla kireät tunnelmat.

2 comments :

 1. Onko ehdokkaiden välillä suuria eroja. Abdullah Abdullah vei voiton ensimmäisellä kierroksella, mutta toinen ehdokas ei tainnut kovin kaukana olla (jos muistan uutisen oikein) Luin myös jonkun nettiartikkelin, jossa kerrottiin, ettei Afganistan palaa enää Talebanin aikaiseen säännösteltyyn aikaan, oli vaalien tulos mikä tahansa. Mikä sinun näkemyksesi on?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Olet ihan oikeassa, ei niissä kyllä paljon eroja ole. Abdullah Abdullah oli läheinen kuolleen anti-Taliban taistelijan Massoudin kanssa, mistä moni pitää. Hän sai 45% äänistä. Ghani on ollut töissä Maailmanpankissa ja nähdään hyvin kansainvälisenä ja fiksuna tyyppinä. Kumpikin on luvannut allekirjoittaa kahdenvälisen turvallisuussopparin USAn kanssa, joten amerikkalaisjoukkoja jäisi vielä Afganistaniin vähän 2014 jälkeenkin kouluttamaan ja mentoroimaan joukkoja. Etniset ryhmät ovat täällä huipputärkeitä, Ghani on täysin Pashtu kun Abdullah Abdullah taas on myös puoliksi Tajik.

   En pelkää sitä, että jomman kumman voittaessa Talibanien tapainen hallinto tulisi heti voimaan, molemmat näistä ovat hyvin maltillisia tyyppejä. Hallituksessa on kuitenkin hyvin paljon konservatiiveja, jotka eivät esim usko naisten oikeuksiin ja ovat yrittäneet hyökätä niitä vastaan viimeisten vuosien aikana. Ihan mielenkiintoista nähdä, mitä täällä tapahtuu. Jos AA ei voitakaan vaaleja, tulee varmasti paljon syytöksiä petoksesta jne. Ja nyt kun on myös Talibanien taistelukausi meneillään, ei ihan paras ajankohta.

   Delete