SOCIAL MEDIA

Saturday 12 September 2015

Idioottien kanssa väittelemisestä

Sain eilen uuden vihollisen YK:lta, ja se on itse asiassa ihan hyvä asia. Antakaa kun selitän.


Olin mukavissa illallisjuhlissa, jossa teemana oli thaimaalainen ruoka. Kokkasin thaisalaatin, joka oli suuri menestys. Yksi ihminen jopa sanoi, että se oli parasta salaattia, jota hän on elämässään syönyt. Ehkä laitan tänne reseptin myöhemmin.

Jossain vaiheessa iltaa minulle ennestään tuntematon mies tuli juttelemaan niitä ja näitä, oli hyvin kiinnostunut töistäni ja kotimaastani. Kun hän kysyi, millaisesta paikasta olen kotoisin Suomessa, alkoi illan alamäki. Selitin, että olen paikasta nimeltä Forssa. Keskustelussa tuli esiin se, että Forssa oli vähän aikaa sitten hylännyt pakolaisten vastaanottokeskusksen perustamisen ja aihe aiheutti paljon vastustusta forssalaisten piirissä. Perustettiin rasistinen Facebook-ryhmä ja pidettiin mielenosoitus, jossa huudeltiin paljon alatyylisiä asioita.

Kertomuksen tarkoitus oli havainnollistaa, miksi vanha kotikaupunkini ei ole mikään maailman suvaitsevaisin, empaattisin tai avoimin paikka, jossa olisi kiva asua. Keskustelukumppanini ei kuitenkaan ymmärtänyt, missä on ongelma. Hänen mielestään on ihan OK että eurooppalaiset eivät halua tai hyväksy pakolaisia mailleen.

Hänen mielestään on ihan OK, että yli 2000 ihmistä on hukkunut Välimereen yrittäessään turvaan sotaa pakoon. "2000 ihmistä, eihän se ole mitään, mieti vaikka kuinka moni ihminen kuolee malariaan koko ajan ja kukaan ei nosta siitä haloota." Osoitin, että kyseessä on vähän eri asia, ja malarian vastaiseen taisteluunkin lapataan joka vuosi miljoonia dollareita avustusrahaa. Että kyllä siitäkin välitetään, eikä yhdestä asiasta välittäminen ole toisesta pois.

Hänen mielestään Euroopan mailla ei ole mitään moraalista tai muutakaan velvollisuutta auttaa. "Miten on oikein, että nämä tyypit tekevät yhden venematkan ja sitten pääsevät sitten Eurooppaan asumaan?"

Hänen mielestään syyrialaisten tulisi pysyä Syyriassa, koska heidän tulisi ottaa vastuu sodasta, jota heidän kotimaassaan käydään. Mitä helvettiä? Kun kysyin, minkälaista vastuuta sodasta kantaa esimerkiksi viisivuotias syyrialainen lapsi, en saanut mitään vastausta. Kysyin taas uudestaan, mutta tyyppi alkoi mesota jostain toisesta aiheesta. Kun kysyin, kenen joukkoihin syyrialaisen pitäisi sitten liittyä taistelemaan jäädessään Syyriaan "ottamaan vastuuta sodasta" - Assadin joukkoihin, ISIS:in? "No sen ryhmittymän jonka kokee itselle läheisimmäksi." Tyyppi ei näytä hahmottavan sodan luonnetta, jossa siviilejä lahdataan joka suunnalta ja selvää kahtiajakoa ei ole.

Koko keskustelun ajan hän vaahtosi, kuinka valkoisena eteläafrikkalaisena hän on kokenut koko elämänsä syrjintää ja on vähemmistössä joka maassa, jossa hän asuu. En vähättele eteläafrikkalaisten valkoisten ongelmia ja heitä kohtaan kohdistuvaa väkivaltaa, mutta sanoisin, että tämän tyypin vaikeudet eivät ole mitään verrattuna siihen, mitä Syyriassa ja Afganistanin konfliktialueilla ihmiset käyvät läpi. Tyypillä on korkeakoulututkinnot, tienaa yli kymppitonnin kuussa, matkustelee ahkerasti - hänen tilanteensa vertailu oikeasti hätää kärsivien kanssa aiheuttaa minussa fyysisiä inhoreaktioita.

Kun tein empiirisen huomautuksen, että hän on valkoinen, keski-ikäinen mies, ja täten aika etuoikeutettu monissa maissa, sain vastaan aggressiivisen fuck you:n. Mitä, etkö olekaan valkoihoinen keski-ikäinen mies, olen varmaan käsittänyt väärin mitä näen edessäni? Jos mies tekisi samanlaisen faktoihin perustuvat lauselman minusta, "olet valkoihoinen eurooppalainen kaksikymppinen", en kokisi tarvetta hyökkäykseen ja haistatteluun.


Tajusin että tässä vaiheessa olisi hyvä laittaa pillit pussiin ja lähteä kemuista. En kuitenkaan pystynyt, vaan minun oli ihan pakko jatkaa väittelyä tämän idarin kanssa. Ajattelutapani pakolaiskriisistä kuulemma kumpuaa siitä, etten ole itse joutunut kokemaan mitään kovin rankkaa. Ajattelutasoni on kuulemma vielä syntymisvaiheessa, ja pohjois-eurooppalainen ajattelutapa on hyvin idealistinen. A) kukaan muu kuin pohjoiseurooppalainenhan ei ole sen kannalla, että pakolaisia pitää auttaa ja hyväksyä Eurooppaan ja B) luulisin, että juuri ne, jotka ovat kokeneet kovia ja kärsineet elämässään, haluaisivat auttaa muita ja kohdella ihmisiä paremmin.

Mikä risoo minua eniten, on se, että tämä ihminen työskentelee YK:lla, jonka perusarvoja ovat suvaitsevaisuus ja tasa-arvo. Hän väittää tekevänsä tärkeää työtä, välittävänsä naisten ja vähäosaisien oikeuksista. Paskat.

Sanoin hänelle, että minusta hänen tapansa ajatella muista ihmisistä, etenkin niistä jotka tarvitsevat apua, on hyvin surullinen ja kylmä, ja että hänestä kumpuaa paljon synkkyyttä ja vihamielisyyttä. Painotin, että itse yritän kohdella muita kuten haluaisin että  minua kohdeltaisiin jos tarvitsisin apua. Syyrialaiset varmasti mielellään jäisivät Syyriaan ja afgaanit Afganistaniin, jos näissä maissa olisi kaikki kivasti. Hän toivoo, että jonain päivänä Suomessa on 10 miljoonaa syyrialaista niin saan tuntea miltä tuntuu elää vähemmistössä omassa maassani.

Olin niin ärsyyntynyt tästä keskustelusta ja siitä, että tällaisia idiootteja työskentelee YK:lla ja että joudun heidän kanssaan tekemisiin. Ilmoitin juhlien järjestäjälle, että en aio tulla enää uudestaan jos kyseinen henkilö on kutsuttu. Hän on rasisti, aggressiivinen ja vihamielinen, enkä halua tuhlata yhtäkään arvokasta minuuttia perjantai-illastani sellaisten kanssa sosialisoimiseen. Ymmärrän myös avoimen dialogin arvon tiettyyn pisteeseen asti, mutta vedän rajani johonkin.

Olisin tietenkin voinut heti lopettaa keskustelun, kun näin millainen tyyppi on kyseessä. Mutta kun en vain osaa! Tyypillisimmät kritiikit, joita saan persoonani liittyen, on se että olen liian argumentoiva ja välillä liian kova. Otin nämä aiemmin loukkauksina, mutta nyt olen tajunnut, että nämä ovat itse asiassa luonteenpiirteitä, joista olen ihan helvetin ylpeä. Tietynlainen kovuuteni ei tule luonnostaan sillä olen pohjimmiltani hyvin herkkä ja reagoin kaikkeen vahvasti. Olen opetellut sen taidon, jotta voin paremmin puolustaa itseäni ja muita maailman kusipäiltä, ahdistelijoilta, besserwissereiltä ja pomottelijoilta.

Miten helppoa olisikaan olla ihminen, joka ei koskaan sano mihinkään mitään eikä ota kantaa vaikeisiin asioihin? Myötäilisi muita ja pysyisi hiljaa. En haluaisi olla se ihminen, vaikka se olisi varmasti useasti helpompaa.

Kuitenkin, on ärsyttävää että pilaan ja tuhlaan perjantai-iltojani ja kokonaisia viikonloppuja erinäisten kusipäiden kanssa väittelyyn. Tiedän, etten voi muuttaa heidän näkökantojaan, mutta en myöskään voi vain hymistä vieressä hiljaa.

Jos jollain on hyvä strategia siihen, miten välttää idioottien kanssa väittely ja mielensäpahoittaminen, laittakaa jakoon.

YK:lta bongattu kyltti - tämän pitäisi olla uusi mottoni.

19 comments :

 1. Word Sini, oot mun sankari kun jaksat aina vääntää ja väitellä! Tässä on muuten taas mahtava esimerkki siitä, miten ahdasmielisyys, oma uhriuttaminen, kovuus ja huono käytös ei tosiaan ole kiinni kansallisuudesta. Mietinpä vaan, että oot varmaan siellä afganistanissa tavannut avarakatseisia paikalllisia kuin tämä kyseinen tyyppi - joka tosiaan tuolla palkalla (ja tilastollisesti myös ihonvärinsä ja sukupuolensa johdosta) kuuluu maailman eliittiin, siihen rikkaimpaan prosenttiin.

  Mä olisin varmasti räjähtänyt kappaleiksi. Toivottavasti et tapaa häntä enää koskaan.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Oih, voi kiitos! :) No juu todellakin olen tavannut niin paljon enemmän fiksua paikallista porukkaa täällä kuin tämä henkilö. Hän ei vaan mitenkään koe kuuluvansa eliittiin vaan on aina sorrettu yksilö, joka on kokenut kovia.

   Ja tietty on niin, että en ole ikinä ennen nähnyt ko. tyyppiä, nyt se kävelee vastaan joka ilta! Voisin mielellään deletoida hänet elämästäni.

   Delete
 2. Hyvä! Hyvähyvähyvä! Aivan mahtavaa, että sanot suoraan ja jaksat keskustella. Just tuota me kaikki tarvitaan ja toi tuntuu vaikealta. Kävin hetki sitten häissä keskustelua pakolaisista ja siellä eräs vieras oli niin kaukana omista mielipiteistäni, etten osannut oikein enää sanoa mitään. Hän koki islamin uskon uhkana nykyiselle valtakristittykulttuurille, minkä vuoksi hän ei halua islamilaisia pohjoismaihin. Mitä siihen voi sanoa? Kun mielipiteet kumpuaa pelosta ja tietämättömyydestä koen oloni tosi voimattomaksi. Olis mukava kuulla sulta lisää mielipiteitä ja perusteluja näihin tasa-arvo ja pakolaisaiheisiin!

  /TR

  ReplyDelete
  Replies
  1. Moi, tämä on kyllä aihe joka nostattaa niin paljon erilaisia mielipiteitä. Olin myös juuri häissä viikko sitten ja mietin jo etukäteen, että toivottavasti sitten ketään ei nosta pakolaisasioita esille, koska siitä voisi tulla vain iso väittely ja huono fiilis.

   Tiedän, että on tosi vaikeaa saada ihmisiä ymmärtämään järkiargumentteja jos he ovat jo päättäneet omasta linjastaan aiemmin, mutta en voi olla silti kaivelematta asiaa.

   Delete
 3. On ihmisiä, jotka ovat paikassa, missä heidän mielipiteensä eivät käy yksiin toimintaideologian kanssa. On se sitten opetuslaitos, sosiaalitoimi tai YK. Itse olen tavannut YK porukkaa myyjän roolissa, he ostajina. Monta olisi tarinaa kerrottavana, korruptoituneisuus yhtenä esimerkkinä. Miten jaksoit argumentoida? Ihailtavaa. Olisin itse varmaan saanut verensyöksyn tai kaksivuotiaan raivarin ja sätkinyt lattialla. Nykyään liukenen paikalta, hermot ei kestä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Joo, olen tavannut myös paljon muita ärsyttäviä YK:laisia, joilla ihmisoikeuskäsitteet ja periaatteet ovat vähän haussa, niin tämän ei pitäisi tulla yllätyksenä, mutta silti vihastuttaa!

   Melkein sainkin verensyöksyn, asia myös ärsyttää minua vieläkin vaikka tästä on jo monta päivää!

   Delete
 4. Tiedän tunteen toi on NIIN raivostuttavaa vääntämistä. Mulla nousee raivo, jos eksyn johonkin nettikeskusteluun, jossa argumentointi on tasoa eipäs juupas ja tosi inhottavia kommentteja turvapaikan hakijoihin liittyen. Tänne Forssaan muuten tuli sitten entiseen Rantasipiin eilen yllättäen n. 200 turvapaikanhakijaa hätätmajoitukseen. Kielteinen päätöshän kumottiin noin viikko sitten ja viimeviikolla ilmoitettiin että tarvetta forssaan majoittamiseen ei ole, kunnes sitten eilen tarve olikin.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Vau, enpä kuullutkaan tästä vielä, hienoa että Rantasipiin sittenkin tuli se keskus! Vaikka vähän itse asiassa pelottaa niiden turvapaikanhakijoiden puolesta, että miten heitä tullaan kohtelemaan kaupungissa.. Teksti tähän liittyen somessa on aika rankkaa, monet vihjailevat väkivallalla.

   Delete
 5. Kiitos, että jaksoit vääntää! Vaikka monet ovat sitä mieltä, ettei idioottien kanssa kannata väitellä, koska he eivät mieltään muuta, niin mielestäni heille on kuitenkin tärkeää tehdä selväksi, ettei koko maailma ole samaa mieltä heidän kanssaan. Täytyy pitää mielessä, etteivät maailman ikävät asiat johdu ainoastaan niistä aktiivisista pahantekijöistä, vaan vastuu on myös niillä, jotka seisovat hiljaa vieressä ja antavat kaiken tapahtua.

  Terveisin toinen ex-forssalainen, joka huokaa yllätyksensekaisesta helpotuksesta joka kerta, kun näkee jonkun forssakohtalotoverinsa sanovan jotain järkevää. Mun lapsuudenkotini on muuten ihan tuon paljonpuhutun Rantasipin vieressä. :)

  P.S. Thaisalaatin resepti kiinnostaa!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hyvä pointti, on tärkeää puuttua asioihin eikä vain seisoa vieressä. Mutta joskus se vaan on niin raivostuttavaa!

   Jee, Forssa! :D Mitenköhän ne pärjää siellä tämän vastaanottokeskuksen kanssa..

   Thaisalaatin resepti pitää laittaa, mutta pitää vaan tehdä sitä ensin uudestaan että saan siitä kuvan :)

   Delete
 6. Hyva etta jaksat pitaa puolesi ja antaa takaisin vaikka kyseessa on selva idiootti, joka ei opi, tod.naköisesti pahenee vain ian ja mahdollisen aseman pönkityksen myöta. Tallaisten tyyppien kanssa vaitellessa tulee aina mieleen etta olisipa Tervo, jolla on sana hallussa ja saisi nama hiljaiseksi.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Sekin tässä on niin hämmentävää että tyyppi vaikutti aluksi ihan järkevältä yksilöltä, fiksulta, puhui miten häntä kiinnostaa naisten oikeudet jne. Sitten yhtäkkiä tällaista ihme tekstiä alkoi tuleen!

   Hehe, Tervo muuten just kirjoitti hyvän artikkelin "suomalaisesta nonsensuksesta" joka liittyy juuri tähän aiheeseen: "Pakolaistilanteen myötä on esitetty toiveita lämminhenkisestä vuoropuhelusta osapuolten kesken. Mitähän se mahtaisi tarkoittaa rasistien ja ihmisoikeuksien kannattajien välillä?" http://yle.fi/uutiset/jari_tervo_suomalainen_nonsensus/8301984

   Delete
 7. Valkoiset heteromiehet, syrjityin ihmisryhmä ja tasa-arvo on aina heiltä jotenkin pois. Okei, en yleistä, mutta paljon tuota näkee, kuinka (vaaleaihoiset) miehet pelkäävät, että heidän ylitse mennään ja heidän oikeuksiaan otetaan pois kun muille annetaan oikeuksia.
  Hienoa, että jaksat väitellä, itsellä vähän samanlainen luonne ja hankaluuksilta ei ole vältetty. Enoni kanssa olemme aika monista asioista eri mieltä ja hän on oikeasti todella ahdasmielinen ihminen. Monesti olemma hänen kanssaan väitelleet ja nyt kun näemme häntä äitini pyytää mua olemaan hiljaa ettei tuu riitaa:D

  ReplyDelete
  Replies
  1. Todellakin, niin raivostuttavaa mutta harvemmin onneksi törmään yhtä idareihin tyyppeihin!

   Ymmärrän, että äitisi ei halua riitaa, mutta toisaalta -- niin vaikea olla vain hiljaa jos kokee jonkun sanovat jotain niin perusteellisesti väärää ja vahingollista.

   Delete
 8. Kyllä tuo 'fuck you' vastaus kertoo ihan kaiken tarpeellisen tästä kaverista. Kun asia-argumentit loppuvat, vastaus on kolmosluokalta koulun pihalta. Uskomatonta todella, että hän työskentelee YK:lle. Miksi, jos sen arvot eivät voisi vähempää kiinnostaa? Älä missään tapauksessa muuta itseäsi, koska jos näitä tyyppejä ei kukaan koskaan 'call out', eivät he itse ainakaan koskaan ala kyseenalaistaa, miten ajattelevat. Tämäkin tyyppi selvästi oletti, että hänen ajatuksensa ovat ihan hyväksyttäviä ja jotenkin enemmän oikein kuin sinun "vasta muodostumassa olevat ajatuksesi". Jos hän ei koskaan saa negatiivista palautetta, ei hän niitä taatusti ikinä edes pyri muuttamaan. 'Argumentative' ei ole välttämättä paha asia. Me naiset saamme myös useammin kuulla olevamme riitaisia ja vaikeita ihmisiä puolustaessamme omia näkemyksiämme, vaikka samassa tilanteessa mies saa sanoa paljon kovempaakin settiä (kuten nyt tuon fuck youn...). Pidä pääsi, mielipiteesi ja sydämesi!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Niinhän se varmasti on, olet oikeassa. Hänen fuck you -reaktionsa kyllä yllätti, mutta varmisti itselleni sen, että en aio enää koskaan puhua hänelle tai reagoida mitenkään kun hän kävelee vastaan.

   Joo, olen oppinut että 'argumentative' on itse asiassa hiton hyvä juttu. Helpointahan olisi olla koko ajan hiljaa eikä ottaa mihinkään kantaa. Hermostun asioista helposti ja näytän sen muille, mutta mitä enemmän elän, sitä enemmän tajuan että täähän on aika hyvä juttu. Kaikkia ei voi miellyttää, enkä todella haluaisikaan.

   Kiitti kivasta kommentista Anu!

   Delete
 9. Moi Sini! Kiitos mielenkiintoisesta blogista. Ottamatta kantaa asian ytimeen eli arvoihin, voisin veikata, että kyseinen miekkonen on oikeasti kokenut asioita, joiden myötä hänen mielipiteensä on muotoutunut tuollaiseksi. Monesti ihmiset, jotka kokee itselleen merkittäviä vääryyksiä, muuttuvat ajatuksiltaan sellaisiksi, että huolehtivat enemmän itsestään kuin muista eivätkä koe tarvetta huolehtia niin paljoa muiden oikeuksista. Jos kohtaat vielä tämän miehen ja hermo kestää, niin kaivele vähän hänen menneisyyttä. Oon muuten itse samanlainen argumentoija kuin sinä ja mulle helpointa onkin nimenomaan argumentointi, ei hiljaa oleminen. Tämän välimuodon kun joskus hermojensa kera löytää, paljastuu ihmisistä paljon enemmän. Tsemppiä tuleviin työjuttuihin! T: Mia

  ReplyDelete
 10. Ihailen sua - ma en nykyaan enaa juurikaan jaksa vaitella vaan koitan vaan olla passiivinen ja liueta paikalta (ja inhoan itseani, kun en puolusta omia arvojani). Niinpa niin, kaikenl;aisia mulkvisteja sita on YK:lle kyllakin pesiytynyt (pahimpia ehka ne, jotka ei oo ikina olleet "oikeissa toissa"). Makin olen taivastellut monesti samaa, taalla Ugandassa erityisesti homoseksualisuudesta ja lisaantymisesta puhuttaessa.

  ReplyDelete
 11. Anteeksi nyt vaan, mutta jos rupeaa olkiukkoilemaan noin pahasti, niin en yhtään ihmettele, että vastapuoli kiivastuu. Väittelyn jalo taito on siinä, että pystyy väittelemään selvillä argumenteilla, eikä tunteilla tai varsinkaan naurettavilla olkiukoilla. Miehen mielipide oli kuin kenen tahansa miehen suusta, jokaisen miehen tulee olla valmis puolustaa perhettään, kotimaataan ja vapautta vaikka omalla hengellä. Itsekästä ajatella, että oma henki menee näiden asioiden edelle.

  ReplyDelete