SOCIAL MEDIA

Monday 28 September 2015

Talebanien voitto

Talebanit ovat tänään vallanneet itselleen Kunduzin kaupungin, joka sijaitsee pohjoisessa Kunduzin maakunnassa. Kunduz on tärkeä Talebaneille monestakin syystä: heidän hallinnon aikaan kaupunki oli yksi heidän merkittävistä keskuksista. Kunduzista menee pohjoiset reitit joiden kautta salakuljetetaan kätevästi aseita ja huumeita. Kaupunki on strategisesti ja taloudellisesti tärkeä.

Kunduzin lentokenttä, jossa käväisin keväällä. Nyt Talebanit ovat ilmoittaneet lähestyvänsä lentokenttää kohti ja valtaavansa seuraavaksi sen.

Mitä täällä oikein tapahtuu?

Tänään aamulla noin kello kolme Talebanit aloittivat hyökkäyksensä satojen terroristien voimin. He hyökkäsivät kaupungin pääsairaalaan tarkastamaan, onko siellä yhtään haavottuneita hallituksen afgaanijoukkoja. Sen jälkeen he kuulemma poseerasivat valokuvissa, we was here.

He ovat myös hyökänneet vankilaan ja vapauttaneet noin 600 vankia -- 150 Talebania. He pystyttivät Talebanien valkoisen lipun Kunduzin keskustaan.

Toimistossa oli tänään täysi hulina päällä, kun Kunduzissa asuvia työntekijöitämme yritettiin saada evakuoitua. Kaikki YK:n työntekijät ja monet muutkin ovat jättäneet kaupungin.

Kyseessä on isoin voitto Talebaneille sen jälkeen kun heidät syrjäytettiin vuonna 2001. Talebanit ovat pitäneet vallassaan suuria osia maasta jo aiemminkin, mutta tämä on ensimmäinen kerta kun he voittavat itselleen maakunnan pääkaupungin.

Vaikka hallituksen joukot valtaisivat Kunduzin takaisin, tämä on iso poliittinen häviö. Talebanit ovat pystyneet osoittamaan voimansa ja afgaanijoukkojen ja hallituksen heikkouden.

Mitäköhän seuraavaksi?

9 comments :

 1. Ah, mä jo odotinkin sun päivitystä. Näin tän uutisotsikoissa aikaisemmin päivällä ja mietin just, että mistäköhän kyse. Tämä selvensi. Karmee juttu : / Onko Taleban yhtään "rauhoittunut" 15 vuoden aikana vai onko niillä edelleen sama meininki? Eli esim. naisille ja miehille eri sairaalat jne.?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kai ne vähän on rauhoittunut, käyttää itsekin somea ja puhelimia ja muuta nykypäivän juttuja. Haluavat kuitenkin laittaa valloilleen sharia-lain. Naisille ja tytöille ei todellakaan käy hyvin, jos he ovat vallassa.

   Delete
 2. Hui, kuulostaa pelottavalta. Talebanien voima ei ole näköjään heikentynyt vaan päinvastoin. Miten hallituksen joukot ovat valtaukseen vastanneet?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hallituksen joukot ovat tänään yrittäneet voittaa aluetta takaisin, alueella on käynnissä kovat taistelut. Monia siviilejä on kuollut ja haavoittunut. Amerikkalaiset ovat tehneet ilmaiskuja. Huomenna ehkä selvenee enemmän, että mikä on meininki.

   Delete
 3. Voimia ja valoa tuon kaiken keskellä tehdä omaa työtäsi. Tule turvaan ajoissa! Olet tarjonnut hienon ikkunan kurkistaa pintaa syvemmälle. Siitä kiitos.

  ReplyDelete
 4. Ai hyvä luoja, pysykää turvassa siellä. Luulin että talebanit on jo kukistettu - näköjään ei.
  Jurppii ja hämmentää tuo heidän ja myös Isisin logiikka, että modernista maailmasta poimitaan se, mikä itselle sopii - kuten aseet, puhelimet ja muu teknologia - mutta etenkin naisten ihmisoikeuksia poljetaan surutta, kun sekin sattuu itselle sopimaan. Itsekeskeisin ideologia päällä maan.

  ReplyDelete