SOCIAL MEDIA

Monday 21 November 2016

Afganistan - turvallinen maa ihan kaikille

Muutama tunti sitten itsemurhapommmittaja räjäytti itsensä ja tappoi yli 30 ihmistä ja haavoitti kymmeniä shiia-moskeijassa Kabulissa. Taleban on sanoutunut irti teosta ja kukaan ei vielä ole ottanut vastuuta. Tämä on kolmas shiia-muslimeihin  kohdistuva hyökkäys tänä vuonna.

Sosiaalisessa mediassa kiertelee kuvia moskeijasta ja uhreista. Siellä on valokuvia kymmenistä toistensa päällä makaavista ruumiista, lapsista, naisista, miehistä. Irronneita käsiä ja jalkoja, verta. Kasvoja. Ihmisiä, jotka vielä pari tuntia sitten elivät, ja olivat kerääntyneet rauhassa juhlistamaan uskonnollista päivää.

En hyväksy tunnistettavien uhrien valokuvien jakamista somessa. Silti klikkasin ihan jokaisen kuvan, joka oli jaettu. Tässä yksi niistä kuvista - lapsen jalka. Usein asiat konkretisoituvat vasta sitten, kun ne ovat konkreettisia. Jalka. Lapsi. Elämä, joka on nyt ohi.

Kymmenet ihmiset kuolivat taas tänään, ja minkä vuoksi?Afghanistanin sodan uhriluvut kasvavat koko ajan. Viime vuonna yli 11,000 ihmistä kuoli tai haavoittui, enemmän kuin koskaan sen jälkeen, kun YK alkoi laskemaan uhrilukuja 2000-luvun alussa. Yksi neljästä uhrista on lapsi.

Kun selaan kännykkääni, näen monia ilmoitusviestejä erilaisista pommeista viime viikkojen aikana Kabulissa: 5.11, klo 9:34 - Badam Aghe, magneettinen pommi räjähti. 7.11, klo 17:00 - Ministry of Higher Education, magneettinen pommi. 16.11, klo 8:09 - Puli Mahmoud Khan, itsemurhapommittaja.

Silti EU-maat tuumaavaat, että tämähän on ihan turvallinen maa (varsinkin nämä kaupungit!), jonne on ihan OK palauttaa kymmeniätuhansia afgaaneja, joille ei myönnetä turvapaikkaa.

Tänne vaan kaikki rakentamaan uutta elämää, hyvin se varmasti menee.

11 comments :

 1. Kiitos nyt kuitenkin näistä(kin) postauksista 😳

  ReplyDelete
 2. Ei ole turvallinen maa mutta pitäisikö sitten kaikki siirtää Suomeen turvaan? Siitäkään ei tulisi mitään ;) Pitäisi olla jokun erityinen syy turvapaikan saamiseen , että juuri sinua vainotaan enemmän kuin muita...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jep, tiedän että pakolaisstatuksen saamiseksi on tietyt kriteerit. EU-maiden tulee kuitenkin kunnioittaa non-refoulement -periaatetta kansainvälisen oikeuden mukaan - eli ihmisiä ei saa palauttaa suoraan vaaraan.
   http://www.ecre.org/open-letter-the-european-parliament-must-immediately-address-the-joint-way-forward-agreement-between-the-eu-and-afghanistan-as-a-headline/

   Delete
 3. Hyvä kun postasit. Ajattelin heti sinua, kun tuon uutisen luin. Tuntuu tässä omat murheet kumminkin aika pieniltä, monen muun ihmisen murheisiin verrattuna. :(

  ReplyDelete
 4. Niin hirveää kaikin puolin, ettei osaa edes sanoa mitään. Kiitos kuitenkin, kun muistutat meitä Euroopan lintukodoissa asuvia näistä asioista. Se on tosi tärkeää.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitti Anu. On kyllä kamalaa ja sitä välillä itsekin unohtaa, kuinka kamalaa vaikka elää niin lähellä.

   Delete
 5. Ei tuo nyt niin turvalliselta näytä, että ehkä niiden päättäjien pitäisi käydä itse toteamassa tilanne. Vaikka kait se heille olisi turvallista, toisin kuin sieltä pakoon lähteneille. Rankkaa siellä täytyy olla tällä hetkellä teillä kaikilla.

  ReplyDelete
 6. Hei Sini! Sydän syrjälläni seurailen näitä postauksiasi Eteläisestä Intiasta. Pohjoisen naapurimaan Afganistanin asukkaiden elämä ja uutiset kiinnostavat, usein kyllä myös surettavat.
  Linkitin blogisi postaukseeni sivuilleni silkkisamettisakki.com , kun sain Blogger Recognition Award maininnan omista Intian jutuistani. Toivotaan parempia aikoja Afganistaniin!

  ReplyDelete