SOCIAL MEDIA

Saturday 12 November 2016

Vaalitunnelma Afganistanissa

Tämä viikko on ollut raskas aika monelle. Petyin amerikkalaisiin, vaalitulokseen, demokratiaan, ihmisiin, toivoon paremmasta, ääriaatteiden, naisvihan ja ulkomaalaisvihan voittoon.

Keskiviikkoaamuna tapasin amerikkalaisen ystäväni Kabulin luksushotellissa aamiaisella. Hän antoi minulle lahjaksi nämä upeat Clinton ja Trump -pelikortit. Kun kauhoin naamaani köyhiä ritareita, juustoa ja tuoremehua, en todellakaan olisi vielä silloin uskonut, että Trump voi oikeasti voittaa. Karu todellisuus iski vasta pari tuntia myöhemmin kun palasin töihin.



Ei-niin-hyvää huomenta keskiviikkona.

Afgaanikollegani ottivat uutiset vastaan melko rauhallisesti. Pienen kyselygallupin (paitsi että ne eivät näköjään ole kovin luotettavia) mukaan afgaanit eivät vihaa Trumpia niin isolla volyymillä kuin suurin osa ulkomaalaisista, jotka tunnen. Hän tulee kuulemma olemaan hyvä taloudelle, koska "hän ei ole kovin poliittinen ihminen eikä keskity niin paljon politiikkaan." Tämähän on tosi hyvä piirre presidentillä.

Kun muistutin, että Trump ei pidä muslimeista eikä haluaisi heitä enää edes Yhdysvaltoihin, ei vastustus silti kasvanut. "En usko että hän oikeasti vakavasti tarkoitti niitä puheita muslimeista".

Yhden sukulainen kyllä pelkää, mitä hänen USA:n viisumihakemukselle nyt tapahtuu.

Yleisesti täällä myös ajatellaan, että Trump on hyvä, koska hän on Pakistania vastaan, ja se tulee auttamaan Afganistania. Trump ei tosin ole sanonut paljon mitään Pakistanista, Afganistanista tai yhtään mistään muustakaan ulkopolitiikkaan liittyvästä asiasta, paitsi että ISIS tullaan jotenkin maagisesti murtamaan, vaikka ei vaivautunut edes selittämään, miten.

Toisaalta jotkut ovat huolissaan, että Trump poistaa kaikki amerikkalaiset joukot täältä, jolloin tilanne menisi suoraan helvettiin kantokorissa (going to hell in a handbasket, yksi lempi-ilmaisujani, joka ei ehkä ihan käänny suomeksi.)

Monet kuitenkin kuulemma tykkäsivät Hillarysta enemmän, koska hän ei ehkä aiheuttaisi niin paljon taas uusia sotia ympäri maailmaa, kuten republikaaneilla on tapana. Mutta nyt kun Trump valittiin, siitä yritetään kovasti löytää parhaita puolia.

Keskiviikon uutiset eivät siis ottaneet niin koville paikallisille afgaaneille. Ihan reilua, onhan täällä ihmisillä vähän isompiakin ongelmia kuin se, kuka johtaa Amerikkaa tuhoon seuraavat neljä vuotta.

6 comments :

  1. "Monet kuitenkin kuulemma tykkäsivät Hillarysta enemmän, koska hän ei ehkä aiheuttaisi niin paljon taas uusia sotia ympäri maailmaa, kuten republikaaneilla on tapana." Clintonhan on nimenomaan ollut mukana lietsomassa sotien aloittamista ennen presidenttiehdokkuuttaan. En ota sen enempää kantaa siihen, kumpi olisi ollut kahdesta surkeasta parempi vaihtoehto, mutta närkästyttää varsinkin Suomen median Trumpiin kohdistuva mollaus samalla, kun Clintonin menneisyys unohdetaan turhat sähköpostikohut poislukien.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Joo ei ollut tällä kerralla mitään timanttisia vaihtoehtoja kummallakaan puolueella mutta kyllä Hillary olisi ollut parempi vaihtoehto kuin naisvihaaja, rasistinen bisnesmies vailla mitään kokemusta politiikasta.

      Delete
  2. Venlan kommenttiin viitaten, minua on kyllä pikemminkin häirinnyt se miten neutraalisti Suomessa on Trumpin järjettömästä vaalikampanjasta uutisoitu. Clintonin mittava ura kattaa kunnioitettavia saavutuksia naisten, vähemmistöjen ja köyhien puolesta. Onko hän tehnyt virheitä? Kyllä. Voiko niitä verrata Trumpin naisvihamielisiin tai rasistisiin ulostuloihin? Hänen likaisiin bisnesdiileihinsä (viittaan muun muassa hänen epärehellisesti väkisin läpi ajamaansa golf-resorttiin Skotlannissa, jonka edestä joutui väistymään niin korvaamattoman harvinainen luonto kuin paikalliset asukkaatkin)? Entä se koko maapallon tulevaisuuden kannalta kauhistuttava fakta, ettei Trump myönnä ilmastonmuutoksen olevan tieteellinen fakta, vaan Kiinan salaliitto USAa vastaan? Listaa voisi jatkaa loputtomiin.

    Kyse ei ollut valinnasta kahden yhtä huonon vaihtoehdon välillä. Tällä hetkellä USA:ssa ja Euroopassa (vert. Brexit) tehdään tärkeitä valintoja tunteiden perusteella ja järki on heitetty romukoppaan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Samaa mieltä! Vaarallisia aikoja eletään..

      Delete
  3. Heippa Sini ja kiitokset blogistasi. Jaoin sulle blogitunnustuksen. Käy kurkkaa, jos tahdot.
    http://merkintojapanamasta.blogspot.com/2016/11/blogitunnustus.html

    Panamassa on ymmärtääkseni pieni pelon ilmapiiri siitä, että Trump haluaisi ottaa Panaman kanavan takaisin USA:n hallintaan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ihana, kiitos jenniuu! <3

      Pelon ilmapiiri on globaalia, en tiedä mihin tässä ollaan oikein menossa.

      Delete