SOCIAL MEDIA

Friday 6 January 2017

Hyvä kiertää

Keräsin viime kuussa lahjoituksia kabulilaiselle naisten turvakodille. Järjestin kavereideni kanssa pub quiz -visailuillan, teemana naisten oikeudet ja naiset noin yleensä, naisiin kohdistuvan väkivallan kamppanjan kyljessä. Emme tietenkään kertoneet muille YKlaisille, että teema on feministinen, muutenhan sinne ei olisi tullut kukaan. Surullista, mutta totta.Nyt talo (YK:n ravintola) oli täynnä. Monet eivät vaan olleet kovin innoissaan teeman kuulleessaan, mutta eivät tietenkään siinä vaiheessa kehdanneet lähteä. Kysymykset vaihtelivat historian tärkeistä naisista musiikkiin, tieteeseen, taiteeseen ja Afganistaniin, kaikki keskittyen jollain tapaa tasa-arvoon ja naisten oikeuksiin.

Jampat kuulolla.
En voittanut paljon tykkäämispisteitä tällä vedolla ("haluamme viettää hauskaa iltaa emmekä kuulla mitään näin vakavia juttua" oli yleinen palaute). Monet sanoivat että kysymykset olivat vaikeita. Ei kai pubivisan kuulukaan ihan helppo olla!

Keräsin yli 1400 dollaria käteislahjoituksina ja paljon vaatteita, asusteita ja kosmetiikkaa turvakodin naisille. Kun vein rahat ja tavarat turvakotiin, organisaatio oli hyvin innoissaan. Nämä naiset saavat harvoin mitään uutta tai kaunista.

Sain lahjoituksia kasaan kaksi säkillistä vain omista vaatteistani.
Afganistanissa on alle 20 naisten turvakotia, vaikka tarvetta olisi tuhansille tällaisille taloille. Yhden tutkimuksen mukaan yli 80% afgaaninaisista kokee jonkinlaista väkivaltaa elämänsä aikana. Naiset, jotka näissä kodeissa asuvat, ovat useimmiten kokeneet perheväkivaltaa, olleet ihmiskaupan uhreja tai paenneet pakkoavioliittoa.

Turvakodissa, johon vein lahjoitukset, asui kymmenen naista, monet lapsiensa kanssa. Jotkut olivat asuneet siellä jo kolme vuotta. He eivät voi mennä mihinkään, edes ulos kävelemään - usein ainoa paikka, jonne he voivat mennä, on sairaala. Pienempiä vaivoja hoitaa sairaanhoitaja, joka käy viikottain talossa. Naiset pelkäävät perheiden kostoa tai sitä, että pahoinpitelijät löytävät heidät.

Yksi naisten turvakoti Kabulissa.
Naiset, joille juttelin, kokevat olonsa turvalliseksi turvakodissa. Heitä ei hirveästi haittaa, etteivät pääse ulos. Yksi nainen näytteli minulle hienoja vaatteita, jotka hän oli itse ommellut. Lapset käyvät koulua turvakodin sisällä. Naisille on rakennettu myös kuntosali, mutta sieltä puuttuu kaikki laitteet.

Afganistanissa turvakodeista liikkuu usein kaikenlaisia pahoja juoruja. Niitä syytetään siitä, että ne kannustavat naisia karkaamaan kodeistaan. Niiden myös sanotaan olevan bordelleja. Esimerkiksi oikeusministeri vuonna 2012 ihan julkisesti sanoi, että turvakoteja käytetään prostituutioon.

Turvakodit ovatkin aina täysin salaisia. Tämänkin turvakodin piti muuttaa edellisestä paikasta 9 kuukautta sitten, koska se paljastui naapureille turvakodiksi. Joku väkivaltainen aviomies löysi vaimonsa sieltä ja alkoi pitää meteliä. Turvakodin afgaanityöntekijät eivät edes kerro perheilleen, missä tarkalleen he ovat töissä.Turvakodit toimivat minimaalisilla budjeteilla. Aika käsittämätöntä, että biljooneja dollareja on laitettu Afganistanin auttamiseen viimeisen vuosikymmenen ajan, mutta maa ei silti pysty edes takaamaan peruspalveluja ja turvallisuutta melkein kelleen, ei ainakaan pahoinpidellyille naisille.

Naisten turvakoti käsitteenä ei istu kovin hyvin yhteiskuntaan, jossa naisen paikka on kotona, ja jossa naisten katsotaan yleensä olevan miesten omaisuutta. Vaikka muutama nainen pääsee näihin koteihin ja "pelastuu", heidän on usein hyvin vaikeaa aloittaa elämäänsä uudestaan missään päin Afganistania, koska yksinasuvia naisia ei katsota kovin hyvällä missään naapurustossa. Monet turvakodit neuvottelevat naisten perheiden kanssa, jotta he ottaisivat naisen takaisin. Tämä ei kuitenkaan usein onnistu, sillä jos nainen on karannut kotoa, sitä pidetään suurena syntinä.

Ostoskeskus Kabulissa.
Pää hajoaa, mitä enemmän kuuntelen näitä juttuja ja tapaan ihmisiä, joilla on tällaisia kohtaloja. Eräs kaverini - itse asiassa hän, joka inspiroi minua lähtemään Kabuliin vuonna 2013 - koki pari vuotta sitten ettei jaksaa enää Afganistania, suurena syynä naisten olemattomat oikeudet ja epäinhimillinen kohtelu.

Ei yksi ihminen voi mitään ihmeitä tehdä tässäkään maassa, mutta aina on jotain pientä, mikä on mahdollista ja mikä voi jotenkin vaikuttaa edes yhden ihmisen elämään. Vaikka ahdistaa, tämä pieni ajatus usein kuitenkin kantaa.

15 comments :

 1. ”Pää hajoaa”, totta. Totta on myös, että voi tehdä jotain, joka voi vaikuttaa edes yhden ihmisen elämään . . . Kyyneleet silmissä tämän kirjoitan. Voimia, luottamusta ja uskoa pieniin tekoihin! Ali

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos Ali! :) Voimia ja ihanaa vuotta 2017 sulle!

   Delete
 2. Tuo naisen asema siellä on kyllä jotain niin uskomatonta. Eihän sitä kykene täällä tutussa ja turvallisessa Suomessa asuva edes käsittämään. :(

  Osaatko muuten sanoa, oisko siellä suunnalla jotain tarvetta jollekin villasukka-keräykselle tms (joo kuulostaa ehkä tyhmältä, mutta jotain haluais tehdä ja villasukat nyt onnistuis hyvin!)? Eiks sielläkin nyt johonkin aikaan vuodesta ole aika kylmä? Pystyiskö sinne valtion sisälle edes lähettämään mitään pakettia mikä tulis perille tms eli kusisko koko homma jo alkumetreille?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Moi! Kiva idea, kaikellehan täällä on tarvetta! Varsinkin lämpimille vaatteille kun nyt on tosi kylmä talvi. Tänne asioiden lähettäminen ei ole ihan helppoa, en ole kyllä ikinä kokeillut lähettää mitään suurempaa, äiti lähetti joskus jotain lehtiä ja ne tuli perille. Lähetin 100 kiloa omia tavaroitani DHL:llä Suomeen Kabulista viime vuonna, mutta se on aika kallista puuhaa. Mutta ei siis mitenkään varmasti mahdotonta!

   Delete
 3. Ahdistavaa näistä on aina kuulla, totta kai. Mua auttaa kuitenkin se, että en ole ainoa jota ahdistaa. Ja että on ihmisiä, joilla on kykyä ja halua muuttaa pieneltä osalta maailmaa paremmaksi. Kuten sinulla. On sulla luja pää, kun jaksat siellä työskennellä. Monelle on shokki työskennellä jo vieraassa länsimaisessa maassa. Kaikkea hyvää, ja varjelusta, sinulle ja työhösi!!!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitti kivasta kommentista! Kaikkea hyvää sinulle myös! <3

   Delete
 4. Ooh, mahtavaa Sini tuo sun tempaus. You rock! Pieni juttu ehkä koko maan mittakaavassa mutta iso piristys ja helpotuskin näiden turvatalossa asuvien naisten arkeen.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitti, no joo aika pieni mutta heille kuitenkin sillä on jonkinlainen merkitys kun paikalla ei ole rahaa edes ostaa kunnon ruokaa tai esim hedelmiä joka päivä.

   Delete
 5. Viis siitä saitko tempauksella "tykkäyspisteitä". Asia oli tärkeä ja sinä teit, mitä pystyit. HIENOA!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitti Sari! :) Jotain pientä on kai aina tehtävissä.

   Delete
 6. Hienoa että järjestit varainkeruun. Työskentelen Suomessa turvapaikanhakijoiden kanssa, heistä suurin osa on afgaaneja. Nyt kun kielteisiä päätöksiä on alkanut tulla, niin ilmassa on suurta ahdistusta ja surua. Toivon, että nämä nuoret miehet veisivät jotain kokemaansa mukanaan, vaikka joutuvatkin lähtemään takaisin. He ovat nähneet itsenäisiä ja älykkäitä naisia työssään. He ovat nähneet miehiä, jotka hoitavat vauvaa kotona. Toivon että he kohtelisivat tulevia vaimojaan hyvin. Että he ymmärtäisivät nyt edes vähän paremmin, että naisissa on valtava yhteiskunnallinen potentiaali, jos heille annetaan mahdollisuus. Että naisen toiminta ja itsemääräämisoikeus eivät ole uhka yhteiskunnalle, vaan menestyksen avain! Vähän ohis, mutta tätä olen miettinyt kun olen seurannut joidenkin afgaanien taivalta täällä Suomessa. Kiitos tärkeästä työstäsi ja kaikkea hyvää.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos kommentista! Varmasti hyvin mielenkiintoinen työ sinulla. Surullista, kun heitä käännytetään takaisin.. Ei täällä ole hirveästi töitä tai mahdollisuuksia monelle rakentaa minkäänlaista turvallista tulevaisuutta. Tosiaan, toivotaan että Suomesta on tarttunut heille jotain hyvää mukaan ja että he pysyvät turvassa kun tulevat takaisin.

   Delete
 7. Sini, sä oot upee! Kiitos, että teet ja kirjoitat (ja muutenkin olet olemassa) <3

  ReplyDelete
  Replies
  1. Oo, kiitos! Kiitos itsellesi myös, olet ihana <3 <3

   Delete
 8. This comment has been removed by the author.

  ReplyDelete