SOCIAL MEDIA

Monday 27 February 2017

Lentoemäntäsankarini

Saavuin tänään Heratiin, Afganistanin läntiseen maakuntaan. Lentokoneessa tapasin aivan mielettömän naisen. Ulkonäön perusteella oletin, että hän ei ole afgaani, mutta varmaan Tadzikistanista. Hänellä oli Safi Airwaysin univormu päällä: lyhyt kirkkaansininen jakku, housut, kirkasta punaista huulipunaa, hiukset isolla nutturalla, ei päähuivia. Ei todellakaan tyypillinen afgaaninainen.

Naiset iltapäiväkävelyllä eilen Kabulin joen varrella.
Vielä uskomattomammaksi asian tekee se, että hän on etniseltä taustaltaan pashto (pataani) ja on kotoisin vanhoillisesta Logarin maakunnasta. Hazarat ovat usein vapaamielisempiä ja naisilla on enemmän mahdollisuuksia, tajikeilla vähän vähemmän, mutta pataanit ovat usein kaikista tiukimpia mitä tulee naisiin ja heidän vapauteen työskennellä ja kulkea vapaammin.Hän valmistui pari kuukautta sitten yliopistosta englannin kielen kandinohjelmasta. Hän aloitti työt Safi Airwaysilla (Afganistanin paras lentoyhtiö, olen fani) kuukausi sitten ja tienaa noin 350 dollaria kuussa, joka on hyvä palkka. Hän elättää sillä perhettään Kabulissa. "Melkein kaikki naiset haluavat vain heti löytää poikaystävän tai mennä naimisiin, mutta minä en halua miestä - haluan käydä töissä ja oppia uusia asioita." Sankari.

Arvioin, että koko lentokone paheksuu häntä - nuori nainen töissä, palveluammatissa, lyhyt jakku, ei päähuivia. Kollegani varmisti, että näin on - kukaan tässä koneessa (paitsi minä) ei pidä asiaa mitenkään hyvänä juttuna. Jopa naiset kuulemma puhuisivat hänestä pahaa.

Kysyin lentoemännältä, mitä mieltä hänen perheensä on hänen työstään. He hyväksyvät työn (raha on varmasti ihan mukavaa), mutta monet sukulaiset eivät. Monille hän ei edes kerro, missä oikeastaan on töissä.Hän oli niin itsevarma, motivoitunut ja onnellinen. Haki juuri uusia töitä Turkish Airlinesilta. Koko parisatainen matkustamo tuomitsee häntä, mutta hän ei välitä. Hän joutuu usein seksuaalisen häirinnän kohteeksi töidensä aikana. "Kandahariin menevät lennot ovat kamalimpia." Mutta hän kertoo asiasta heti miespuoliselle pomolleen, joka menee ojentamaan ahdistelijoita samantien.

Haluaisin itselleni osan tämän naisen tarmosta, vahvuudesta ja itsevarmuudesta.

Ehkä mahtavin matkalaukkuhihna, jonka olen koskaan nähnyt. Matkatavaroita tarvitsi odotella vain pari minuuttia kun ne kärrättiin koneesta takaovelle ja siitä hihnalle.

Odotin laukkuani tuloaulassa, kun eräs afgaanimies rupesi juttelemaan. "Niin hienoa, että sinä tulet tänne Amerikasta ja kunnioitat meidän kulttuuria käyttämällä päähuivia. Se lentoemäntä oli ihan kamala, ja hän on sentään afgaani! Ei mitään kunnioitusta!"

Mies varmaan luuli että olen jotenkin otettu tästä kommentista. Kysyin häneltä, miksei lentoemäntä saisi pukeutua niin, kuin itse haluaa. Se ei ole soveliasta täällä meidän kulttuurissa. Kysyin miehen mielipidettä, miksiköhän lentoemäntä ei halunnut pukeutua huiviin. Se on varmaan joku markkinointikikka, se vetoaa moniin nuoriin miespuolisiin asiakkaisiin ja tuo lisää tuloja yhtiölle.

Sanoin miehelle, että mielestäni nainen on todella rohkea. Ai rohkea - mitä, tappoiko hän 15 talebania, mikä hänestä tekee rohkean?! Mies kiihtyi ja ärsyyntyi. Jotenkin mahtavaa, että täällä päin se, kuinka monta talebania on tappanut, on rohkeuden indikaattori.

Sanoin, että hän on rohkea, koska hän uskaltaa elää niin kuin haluaa eikä välitä muiden mielipiteistä. Täällä teidän kulttuurissa monien mielestä naisten ei ole oikein soveliasta edes käydä töissä vaan olla vaan kotona, tehdä ruokaa ja hoitaa lapsia. Hän tekee mitä haluaa ja tukee rahallisesti perhettään, vaikka se ei ole hänelle helppoa. Se on rohkeutta.

Mies ei oikein osannut sanoa enää mitään. Poimin matkalaukkuni ja muistin vielä mainita, että en ole Amerikasta.

Toivottavasti tapaan vielä tämän lentoemännän paluumatkalla. Mikä inspiraatio elää enemmän omannäköistä elämää ja välittää vähemmän muiden mielipiteistä tai esteistä. Idolini.

27 comments :

 1. Aivan mahtavaa, toivon hartaasti etta han paasee Turkish Airlinesille töihin.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Niin minäkin! Vaikka en hirveästi pidä Turkish Airlinesista.

   Delete
 2. Vaatii todella paljon rohkeutta tältä lentoemännältä toimia ammatissaan.
  Voimavaroja häneltä kuluu varmasti kaksinverroin enemmän perus työssäkäyvään verrattuna.

  ReplyDelete
  Replies
  1. No todellakin! Hän vaikutti silti pitävän työstään tosi paljon vaikka se on aika vaikeaa.

   Delete
 3. Mahtava lentoemäntä! Ja mahtava sinä, you rock!!

  ReplyDelete
 4. Keskustelusi oli hyvä. Se oli kuin pinenpieni sinapin siemen,joka putoaa maahan. Se sai yhden perinteihin jumiintuneen afgaanin ajattelemaan. Parempi yhden kuin ei yhtään. Me naiset tarvitsemme kaikilla aloilla enemmän solidaarisuutta keskenämme ja vähemmän kilpailua miesten suosiosta. Mies taisi kuvitella, että ilostut hänen osoittamastaan suosiosta. Erehtyi.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ehkä se sai hänet vähän ajattelemaan, en tiedä - toivottavasti! Niin ärsyttäviä kommentteja hänellä niin en voinut oikein hiljaakaan olla. Solidaarisuutta ei tosiaan voi koskaan olla liikaa!

   Delete
 5. Toivon tuolle lentoemännälle kaikkea hyvää. Mielen valtaa huoli hänen turvallisuudestaan. Niin kovin raadollista. Rohkeaa ja vaarallista. Hatunnosto.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Itse myös mietin, miten hän oikein uskaltaa eikä pelkää että joku tappaa hänet joku päivä koska hän pilaa "kunniaa".

   Delete
 6. Miksi sä sitten käytät huivia? Kiinnostaa tietää, että onko se vain turvallisuuskysymys?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Käytän huivia ulkona ja julkisissa paikoissa lähinnä juuri siksi, että se on turvallisempaa ja sulautuu joukkoon paremmin. Nykyään käytän sitä vähemmin kuin vaikka 3 vuotta sitten kun muutin Kabuliin - kun on kuuma, otan sen pois vaikka lentokentällä tai autossa. Mutta ulkona en mielelläni kulje ilman huivia.

   Delete
 7. On mahtavaa, että sieltä kuitenkin kasvaa tuollaisia naisia kaiken sen keskeltä, ettei naisella ole mitään arvoa. Se todella vaatii rohkeutta. Hyvä!

  ReplyDelete
  Replies
  1. No niinpä! En osannut yhtään ajatella, että hän oli afgaani, ennen kuin aloin juttelemaan. Respect.

   Delete
 8. Oi huikea nainen! Ei voi kun nostaa hattua. Ja ihana tämä sinun blogi, kun tuot esiin arkeasi siellä. Avartaa ainakin tämän lappilaisen mieltä :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitti reettap kivasta palautteesta! :)

   Delete
 9. Peloton nainen! Toivottavasti hän saa elää jatkossa(kin) sellaista elämää mitä hän haluaa. Hieno esimerkki tuollaisessa maassa, missä naisen asema on niin mitätön. Ja kiitos sinulle blogistasi; se tuo tuon maan arkea hieman lähemmäksi. Voimia ja turvallista jatkoa sinulle siellä!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Niin inspiroiva tyyppi! Ja kiitos kivasta kommentista! <3

   Delete
 10. Kiitos kun kerrot kokemuksistasi ja tapaamistasi ihmisistä täällä.♥ nämä tarinat on niin tärkeitä.

  ReplyDelete
 11. Aivan huikean rohkea nainen tuo lentoemäntä - jotenkin itse länsimaisena, länsimaassa asuvana ottaa sen ihan itsestäänselvyytenä, että saa tehdä just sitä mitä haluaa ja pukeutua niinkuin haluaa. Kiitos, kun jaat tällaisia kokemuksiasi, ihan tosi mielenkiintoista luettavaa joka kerta!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Todellakin, tällaisten naisten tapaaminen ja juttujen kuuleminen saa välillä itsenikin uskomaan enemmän tämän maan tulevaisuuteen.

   Delete
 12. Hieno tarina, kiitos kun jaoit sen!

  ReplyDelete
 13. mä rakastan sun rohkeutta olla suora ja sanoa vieraille, miten asiat oikeesti on! oot paras!

  ReplyDelete
 14. Miten sulla on noin suuri sydän?
  Kiitos tarinasta.
  Varjelusta!

  ReplyDelete
 15. Hyvää naistenpäivää sinne. Vaikka ikäviä uutisia sieltä nyt taas tänne kantautui.

  ReplyDelete
 16. Wow - kummallekin teistä!

  ReplyDelete