SOCIAL MEDIA

Wednesday 29 May 2019

5+1 syytä rakastaa Georgiaa

Elämäni sijaitsee tällä hetkellä siis Tbilisissä, Georgiassa. Olen asunut täällä vasta noin kolme kuukautta, mutta olen jo nyt täysin ihastunut maahan, ja ihmettelen, miksei kukaan ole koskaan ennen keuhkonnut, miten ihanasta paikasta on kyse. Tässä top-vitoseni ensivaikutelmien perusteella:

1) Ruoka


Kasvissyöjänä olin vähän huolissani millaisia paikallisista ravintolakokemuksista tulee, mutta aivan turhaan. Olen kerran aiemmin syönyt georgialaista ruokaa, lontoolaisessa Little Georgia -ravintolassa (jota muuten suosittelen lämpimästi, jos satut olemaan Hackneyssa Lontoossa).

Yksi suosikeistani - pehmeää juustoa minttujukurttikastikkeella, gebzhalia
Khachapuri is life.


Paistettua sulguni-juustoa paikallisen punaviinin kanssa - törkeän hyvää. Tämän juuston nautin Zugdidin kaupungissa läntisessä Georgiassa.

En ole varmasti vielä ehtinyt edes kokeilemaan kaikkia paikallisen keittiön herkkuja, mutta suosikkeini kuuluu tietysti khachapuri, joka on vähän ohutta pizzaa muistuttava juustopiiras. Aivan törkeän hyvää. Lisäksi rakastan georgialaista pkhalia, joka tarjoillaan usein alkupaloiksi ja koostuu erilaisista tahnoista, jotka on tehty saksanpähkinöistä, munakoisosta, paprikoista, pinaatista tai punajuuresta. Georgialainen perussalaatti, jossa on kurkkua, tomaaattia ja saksanpähkinäkastiketta, on myös ihanan simppeli, mutta toimiva. Georgialaista juustoakaan, varsinkin sulgunia, ei voi muuta kuin rakastaa.

2) Viini


Kun muutin Georgiaan, olin kuullut että georgialainen viini on hyvää. Ajattelin, että joo, se on varmaan hyvää, eli ihan OK. Mutta en todellakaan odottanut, että se on mahtavaa! Paikallinen viini on halpaa ja hyvin maukasta, ja kuivia viinejä löytyy monia vaihtoehtoja valko- ja punaviineistä (ja rose-viinistä, mutta se on aina ollut etovaa). Georgialaiset ovat hyvin ylpeitä ikivanhasta viiniperinteestään, ja niin olisin minäkin!Kuiva Saperavi-viini on yleensä ykkösvalintani - toimii melkein aina.

Joskus viinin (ja muiden elintarvikkeiden) mukana saa myös poliittisia kannanottoja.

Olen kohta menossa kierrokselle maan viinialueille, eli tästä raportoin lisää myöhemmin. Mutta miksei georgialaista viiniä myydä Suomessa?! Tai jos myydään, en ole koskaan tajunnut katsoa tarpeeksi tarkkaan. 

Georgiassa tuotetaan myös tosi hyvää kuivaa kuohuviiniä.

3) Luonto


Olen nähnyt maasta vasta vähän, mutta olen jo vakuuttunut luonnon kauneudesta. Täältä löytyy vuoristoa, Mustanmeren rannikkoa, järviä, metsää, laaksoja, hiihtokeskuksia talvella, neljä vuodenaikaa. Luonto on puhdasta, ja sitä on paljon.


4) Tbilisin rosoisuus


Olen hyvin tyytyväinen, että olen päätynyt juuri Tbilisiin asumaan. Mummoni on jo pitkään meuhkannut Kaukasuksen upeudesta ja on käynyt jopa Tbilisissä,  mutta itselleni ei koskaan tullut mieleen ennen kuin työ toi minut tänne.En osaa täysin selittää, mikä Tbilisissä kiehtoo. Se varmasti aukeaa vasta paremmin ajan kanssa. Se on vaan joku tietty tunne, jota ei esimerkiksi viime vuonna Genevessä asuessani ikinä tullut. Tosin samankaltaista sielunyhteyttä olen tuntenut myös entisten asuinkaupunkieni Prahan ja New Delhin kanssa. 

Tbilisissä on mielettömästi ihania, nurkkiin ja umpikujiin piilotettuja ravintoloita, ystävällisiä ihmisiä, viihtyisiä cocktail-baareja, moderneja ja vanhanaikaisia pubeja, kotoisia kahviloita, mummon olohuoneen oloisia kuppiloita. Ja missään ei saa enää viime vuodesta lähtien polttaa tupakkaa sisällä, mikä on minulle hyvin tärkeä seikka onnellisuuden kannalta.Tbilisissä on söpöjä toreja, kirppareita, leipomoita, viiniluolia yllättävissä paikoissa piilossa katujen hälinältä. Täällä voi myös rentoutuen lillua vanhoissa rikkikylvyissä Abanotubanin tunnelmallisissa kylpylöissä tai käydä supermoderneissa spa-hoidoissa ja saunassa luksushotellien kylpylöissä.

Joki jakaa kaupungin, ja sen varrella on kiva kävellä ja katsella koko kauneutta. Korkealla Mtatsmindan puistossa koko kaupunki avautuu ihan eri perspektiivistä.Tässäkin kohtaa mietin, miksei kukaan ikinä ennen kertonut, miten siisti paikka on Tbilisi.

5) Koirat


Täällä on kulkukoiria joka puolella, mikä on tietysti surullista. Mutta hyvä juttu on, että heistä huolehditaan suhteellisen hyvin ja paikalliset ovat ystävällisiä koiria kohtaan. Se kertoo mielestäni paljon kansasta, ja ihmisistä noin yleensä. Melkein kaikki ovat saaneet pakolliset rokutuksen ja perushoidon, vaikka asuvatkin kadulla. Jos näet näitä Georgian matkallasi, niin anna muutama minuutti paijaukselle ja osta heille jotain ruokaa lähikuppilasta.

Tämän söpöläisen löysin zugdidilaiselta torilta.


+1)  Kukat


Kukkia joka puolla! Pieniä kukkakauppoja ja mummoja myymässä kauniita puskia joka kadunnurkassa. Kodissani on aina tuoreita kukkia maljakossa. Ja upeita kukkia löytyy myös paljon tienvarsilta, tämän poimin pelloilta tänään matkallani Gorin kaupungista Tbilisiin:Lähikulmani kukkaluola.


8 comments :

 1. Hoppsan https://www.alko.fi/tuotteet/punaviinit/saperavi
  Mulla oli noin kolmekymppisenä lyhyt mutta ihana rakkausjuttu tbilisiläisen miehen kanssa. Muistan nimensä vieläkin.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jes mahtavaa että Alkokin tietää että georgialainen viini on loistokasta. Olikohan hänen nimi Giorgi tai Irakli :D heitä on monia.

   Delete
 2. Ihanaa että olet takaisin näppäinten äärellä! Instassa ihmettelinkin vaihtunutta nimeä ja sitä kautta tajusin blogin heränneen taas henkiin. Georgia vaikuttaa jakamiesi välähdyksien perusteella aika mainiolta, salatulta helmeltä. Suurella mielenkiinnolla odotan kertomuksia ja huomioitasi elämästä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Moikka Emmi, kiva että löysit tänne! :) Mitä enemmän näen Georgiaa, sitä enemmän ihmettelen miksei tästä paikasta ole mesottu kovemmin missään!

   Delete
 3. GEORGIA ON IHANA! Rakastuin siihen jo 2000-luvun alussa ja palannut useasti. Aivan ihana paikka ja mahtavaa että viihdyt. Laitan seurantaan blogisi taas, tosin hiuuuukan vastahakoisesti sillä kaikki nämä kirjoitukset saa taas syvän slaavikaipuun ja Georgiaan on varmaan taas pian pakko päästä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tämä on kyllä aivan mahtava paikka, hyvin erityinen:) juuri nyt Kakhetin ihanalla viinialueella

   Delete
 4. Olin tulossa tänne ilakoimaan, kun luulin löytäneeni kabul 1001 -blogin tilalle uuden yhtä hyvän blogin. Huippua, että olet takaisin ja on taas millä piristää itseäni työpäivien keskellä. Tuohon koirakommenttiin on pakko vielä lisätä, että mikäli kaupungista löytyy vapaaehtoinen taho joka panostaa myös koirien sterilointiin, niin se on myös erinomainen paikka tukea karvakavereita.

  ReplyDelete