SOCIAL MEDIA

Saturday 6 September 2014

Joukkoraiskaus Kabulissa

23.8 Kabulissa tapahtui järkyttävä joukkoraiskaus. Aina kun Intiassa käy näin, siitä uutisoidaan joka tuutista (hyvä niin), mutta olen ihmetellyt kansainvälisen median hiljaisuutta aiheesta. Afganistanissa kuitenkin kuohuu ja ihmiset ovat raivoissaan.

Kymmenen miestä raiskasivat neljä naista kun he olivat matkalla kotiin perheidensä kanssa Paghmanin alueelta lähellä Kabulia hääjuhlan päätteeksi. Aseistetut miehet pysäyttivät autot, ryöstivät miehiltä ja naisilta korut ja rahat ja raahasivat naiset raiskattavaksi heidän aviomiestensä edessä. Yksi naisista oli raskaana.

Kuusi miehistä on pidätetty ja afgaanit vaativat miehille hirttotuomiota pikimmiten. Kollegani haluaisi julkisen hirttämisen. Kun kysyin, eikö kärsiminen loppuiän vankilassa olisi parempi vaihtoehto, hän totesi että ei, koska tässä maassa he kuitenkin pääsisivät vapaaksi rahan tai suhteiden avulla. Kaduilla on ollut protesteja ja sosiaalisessa mediassa kiertää raivo.

Tietenkin raiskauksia tapahtuu paljon Kabulissa ja Afganistanissa, mutta niistä harvoin puhutaan asiaan liittyvän häpeän ja stigman vuoksi. Monia tämä joukkoraiskaus on muistuttanut 90-luvun puolivälin sisällissodan vuosista, jolloin ryöstelyä ja joukkoraiskauksia tapahtui paljon. Monet kokevat, että yleinen turvallisuustilanne on huonontunut paljon viime vuosina.

Nämä kuvat ovat Kabulin poliisilaitokselta ja ne kiersivät pari päivää sitten Facebookissa, josta kollegani lähetti ne minulle. Kuvat ovat ahdistavia ja tapaus on aivan järkyttävä, mutta kuvat antavat minulle jollain lailla toivoa. Niissä naiset ovat tulleet poliisilaitokselle tunnistamaan raiskaajansa. Naiset ovat vahvoja, he katsovat raiskaajaansa silmiin ja tarttuvat miehen paitaan - tämä on se paskiainen, joka raiskasi minut. Naiset eivät hiljenneet tai jääneet kotiin. Naisten aviomiehet ja sukulaiset eivät painostaneet heitä hiljenemään ja jäämään kotiin, kuten valitettavan usein tapahtuu perheen "kunnian" säilyttämisen vuoksi. Naiset vaativat oikeutta. Afgaanit vaativat oikeutta. Nämä naiset ovat kärsineet niin paljon, mutta ovat näin vahvoja. Kaikki kunnioitus heille.

Tämä kuva on otettu moskeijassa Heratin kaupungissa, jossa perjantaina miehet allekirjoittivat nimiään raiskattujen naisten tukemiseksi.

22 comments :

 1. Luulen, että kannattaisin tässä tapauksessa miehille julkista kivitysrangaistusta, vaikka eipä sitä olla taidettu koskaan miehille langettaa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. En kannata kuolemanrangaistusta, vaikka haluaisinkin nähdä miesten kärsivän ja katuvan tekojaan. Kivitysrangaistukset ovat periaatteessa miehille ja naisille, vaikka naisiin sitä useimmiten kohdistetaan.

   Delete
 2. Olisin luullut, että tuollaisesta kauheudesta ei juurikaan välitetä vaan pyydettäisin vaikenemaan. Ja varsinkaan mediassa ei olisi mitään näkyvillä. Mutta onneksi ajatukseni on ollut virheellinen <3

  ReplyDelete
  Replies
  1. Juu se tässä on ollut kyllä lohdullista että asiasta puhutaan ja raivotaan niin paljon, tänään näin kadulla mielenosoituksen ja TV:stä ei muuta tulekaan.

   Delete
 3. Vau, upeita rohkeita naisia! :) Empä olisi muuten uskonut, että siellä asiat otetaan näin vakavasti selvitettäväksi ja naiset saavat oikeutta. (Ajattelin, että se olisi lähempänä juurikin tuota intian suhtautumista raiskauksiin, onneksi ei!).

  ReplyDelete
  Replies
  1. No juu ei usein otetakaan, raiskauksia pidetään usein naisten syynä tai ainakin hyvin häpeällisenä asiana josta ei saisi puhua. Tällainen joukkoraiskaus, jossa naiset raiskattiin perheenjäsenten ja suvun edessä on kuitenkin täällä melko harvinaista, vaikka raiskauksia ja seksuaalista väkivaltaa tapahtuu hyvin paljon ja usein joka puolella.

   Delete
 4. Kavi ihan itkettamaan tuo naisten karu kohtalo ja samaan aikaan se, etta jaksavat olla vahvoja. Tallaisten tarinoiden toivoisi lapaisevan uutiskynnyksen. Jospa Afganistanin naisillekin viela koittaisi parempi aika, kovin on kivinen tie.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Todellakin, olen ihmetellyt miksei tästä puhuta laajemmin, Wall Street Journalin paikalliset reportterit tekivät ison jutun, mutta muuten vain paikalliset mediat ovat kirjoittaneet asiasta paljon.

   Delete
 5. Järkyttävä tapaus! Mutta hienoa kuulla, että asiaan suhtaudutaan vakavasti. Siellä taitaa olla tuomiotkin toisenlaiset kuin täällä Suomessa, jossa saa ehdollista ja päähän taputtelua.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tosi monet, melkein kaikki, vaativat täällä kuolemantuomiota HETI. Tänään näin mielenosoituksen kadulla, jossa ihmiset vaativat että miehet teloitetaan heti nyt. Sinänsä huolestuttavaa, ettei arvosteta oikeudenkäyntiä ja lakiprosessia, ja vaikka sitten sen jälkeen annettaisiin lainmukainen tuomio. Presidentti Karzaikin on sanonut että allekirjoittaa kuolemantuomion asap kun se vaan on mahdollista.

   Delete
 6. Todella ikävä tapaus. Ihme kyllä täällä Suomessa tuosta ei ole kuullut mitään. Uskomattoman rohkeita naisia todellakin...hui!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ovat kyllä todella rohkeita, ja hienoa nähdä miten niin monet miehet ja naiset täällä tukee heitä.

   Delete
 7. Jos ei kerran kuolemantuomiota, niin "vehkeet" pois! Eipä tee uudestaan. Nainen ja perhe kärsii loppuikänsä tästä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Varmasti kärsivät. Miehille langetettiin tänään kuolemantuomio hirttämällä ja kaikki seurasivat oikeudenkäyntiä TV:stä. Paikalliset ovat asiasta iloisia mutta olen kyllä aika huolissani oikeussysteemin toimimisesta tässä tapauksessa, oikeudenkäynti kesti alle päivän ja tuomio jo annettu. Vaikka olisi varmaa että tyypit ovat syyllisiä, pitäisi silti seurata oikeusprosessia eikä tehdä asiasta pelkkää show-oikeudenkäyntiä.

   Delete
 8. Huh huh, miten vahvoja naisia. Ihan paljain käsin vielä koskettavat raiskaajiaan. Toivottavasti he perheineen pääsevät jatkamaan elämäänsä mahdollisimman normaalisti ajan kanssa.

  ReplyDelete
 9. Nyt on uutiskynnys ylitetty Suomessakin. Suurin rikos oli uutisen mukaan aseellinen ryöstö, josta tuli kuolemanrangaistus. Raiskauksista tuli vain 15 vuotta Että näin se maailma makaa edelleen...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Juu totta, raiskauksesta ei tullut kuolemantuomiota koska siinä tapauksessa naisten olisi pitänyt käydä läpi jotkut "häpeälliset" testit jne.. Ajateltiin, että helpompi tosiaan langettaa tuomio siitä ryöstöstä, vaikka sen raiskauksen takia tietenkin kuolemantuomiota vaaditaan.

   Delete
 10. En oikein osaa sanoa mitä mieltä tästä olisin. Minusta on todella ikävää, että kuolemantuomioita langetetaan, mutta toisaalta jos maassa kuolemantuomoita on tapana langettaa, niin ehkä tällaisesta rikoksesta sen langettaminen on oikeus ja kohtuus. Todella usein vain tämän tyyppisissä rikoksissa tuntuu lähtevän ihmisillä mopo käsistä, kun vaaditaan toinen toistaan väkivaltaisempia kohtaloita rikollisille, ja helposti hutkitaan ennen kuin tutkitaan. Vähän noista aiemmista vastauksistasi olin aistivinani, että sinua tämä huolestuttaa kanssa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Juu ihan samaa mieltä, oikeusprosessi ei oikein toiminut kunnolla tässä jutussa, sitä on Human Rights Watch myös kommentoinut. Täällä ei ihmiset suhtaudu kovin suopeasti esim. vankien valitusoikeuteen.. Nyt heillä on vissiin 20 päivää aikaa valittaa tuomiosta, mutta kyllä kaikki jo tietävät miten käy. Karzaikin oli jo heti ilmoittanut, että allekirjoittaa kuolemantuomion pikimmiten, vaikka mitään oikeudenkäyntiä ei ollut edes pidetty.

   Delete
 11. Oon vähän samoilla linjoilla edellisen kommentoijan kanssa.. En hyväksy kuolemantuomiota ja myös minua huolettaa oikeuskäytäntö.. Uskon, että naiset kyllä tunnistivat heidät raiskanneet miehet, mutta mitä jos joskus joku "valitseekin" väärin, seuraavana päivänä ollaan jo hirttämässä..

  ReplyDelete
  Replies
  1. Minäkään en hyväksy kuolemantuomiota, mutta täällä jos tehtäisiin gallup niin uskaltaisin sanoa että 99.9% olisi sen kannalla tässä tapauksessa. Tässä kaikki miehet ovat myös myöntäneet tekonsa. Tietenkin heitä ollaan hakattu poliisilaitoksella ja vankilassa ja uhkailtu ties millä..

   Delete