SOCIAL MEDIA

Friday 26 September 2014

Uhkakuvia

Sain tällaista sähköpostia entiseltä työpaikaltani:

10:50 pm (2 days ago)
to expatinfo
Hi Team,

It’s come to our attention that there is a credible threat of increased kidnappings for the next two weeks. The information specifically mentions the targeting of French, American and British citizens. Given that our company policy is to allow staff a great deal personal accountability and freedom of movement, we recommend that all international staff take increased precautions when traveling around Kabul. For example:

1.       Make sure that all car doors are locked at all times
2.       Do NOT walk alone on the streets (you know who you are)
3.       When going to supermarkets or chicken street, please go in a group
4.       Be extra vigilant about choosing your extracurricular activities (now is not the time to walk Kabul wall or go to Qargha lake)

If you have any questions, please feel free to get in touch.

Thank you,


Onneksi en ole ranskalainen, amerikkalainen tai brittiläinen, mutta olen aika varma, etteivät kidnappaajat tarkista uhriensa passeja etukäteen. Kuulin myös tällä viikolla, että tiedustelun mukaan Kabuliin on saapunut kolme autopommia. Kukaan ei tiedä, missä ne ovat ja koska ne räjähtävät, mutta ne tulevat räjähtämään jossain. Tällä viikolla vihdoin sovittiin uudesta presidentistä, hallitusmuodosta ja vallanjakamisdiilistä, ensi viikolla on presidentti Ghanin virkaanastujaiset. Meillä on täysi ulkonaliikkumiskielto päällä ja odotettavissa on, että talibanit ja muut ääriryhmät yrittävät häiritä seremoniaa kaikin mahdollisin tavoin. 

"Meillä on uskottavaa tietoa, että kahden viikon sisällä ehkä joku ulkomaalainen kidnapataan". 

"Kaupunkiin on tullut kolme Toyotaa täynnä räjähteitä" (Melkein jokainen auto Kabulissa on Toyota).

Tiedetään, että uhkia on olemassa, mutta ei tiedetä, missä tai milloin ne realisoituu. Monet usein kysyvät minulta, eikö minua pelota täällä. Totta kai pelottaa välillä, mutta ei elämää voi täydessä pelossa elää 24/7, muuten mistään ei tulisi mitään. En menisi töihin tai ruokakauppaan, en näkisi ikinä kavereitani.

Kuulin eilen yhdestä kollegan kollegasta, jolla oli alituinen pelko siitä, että hänen työkaverinsa leikkaa hänen päänsä irti. Voisin itsekin ajatella, että vihannesmyyjä puukottaa minut huomenna kun menen ostamaan porkkanoita. Autokuskini voi kidnapata minut ja myydä talibaneille. Ryhmä asemiehiä voi tulla ravintolaan ja ampua kaikki ruokailijat, lapsista vanhuksiin. Kaikkea paskaa voi elämässä tapahtua ja tapahtuukin aivan liian usein, hyville ihmisille. Kaikkia riskejä ei vain voi ennakoida. En voi pysyä 200 metrin etäisyydellä kaikista Kabulin Toyotoista. Voin vain toivoa parasta, etten olisi väärässä paikassa väärään aikaan, mutta en voi lopettaa elämistä ennen kuin on sen aika.


12 comments :

 1. :(
  Ma sain blogiini kysymyksen ettenkö pelkaa Turkissa ISILä täällä Turkissa, etta jos heita on keskuudessamme. Toki on mutta elama jatkuu, Suomi ja aika moni muukin paikka alkaa menettaa lintukodon taydellisen aseman, mita vaan voi sattua missa vain, ongelmilla on tapana levita. En halua missaan nimessa verrata Turkkia Afganistaniin ja asemaasi siella mutta jokaisella on omat pelkonsa, sulle paljon voimia sinne ja toivotaan ettei ne autopommit rajahda ja kaikki menee hyvin.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos Petra! Toivotaan tosiaan parasta.. ISIL on kyllä karmiva, mitäköhän alkaneet pommitukset tekevät asialle.. jotenkin pelkään, että nyt vielä lisää ihmisiä radikalisoituu ja liittyy heidän riveihinsä.

   Delete
 2. Voi saatana! PIdä nyt huoli itsestäsi siellä ja pysy sisätiloissa!! Kohta nähdään Lontoossa, liikutaan sitten siellä ulkona :) Superia!

  Muuten onko isiksellä siellä jalansijaa? Vai riehuvatko siellä vaan ns. tavalliset talibanit?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Juu yritän, kiitti Satu!

   Kuten Petra ylhäällä sanoi, ongelmilla on tapana levitä - ISIL on tännekin asti jo vähän levittäytynyt, viime viikolla militanttihullut, joilla on Isiliin linkkejä, tappoivat Ghaznin maakunnassa sata ihmistä, leikkasi yli kymmeneltä pään irti. Kuulemma jotkut talibanit ovat ryhmittyneet heidän kanssaan. Talibanin lisäksi täällä on muitekin kreisiverkkoja, joten ongelmia riittää.

   Delete
  2. This comment has been removed by the author.

   Delete
  3. Mutta pysy nyt kuitenkin sisätiloissa, joohan? :)

   Delete
 3. Pidä kuitenkin itsestäsi huolta parhaasi mukaan. Ihmeellistä on tämä elämä; itse yritän epätoivoisesti pysyä hengissä vielä ainakin muutaman vuoden (sairastan tautia, johon vaan kuolee) enkä ota mitään ylimääräisiä riskejä. Sinulla olisi vaihtoehtona varmasti turvallisempikin tie kulkea, mutta koet valitsemasi tämänhetkisen polun parhaaksi kulkea. Näin tämä elämä menee, hassua, jos liikaa ajattelee... Kaikkea hyvää sinne sinulle!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos, ja paljon voimia, jaksamista ja kaikkea hyvää sinulle.

   Delete
 4. Kuten ylläolevasta kommentista voi päätellä, perheesi näköjään pelkää enemmän kuin sinä itse. Mutta näinhän se on, että järki pitää pitää päässä, eikä ottaa turhia riskejä, mutta ei sitä nyt itseään voi pumpuliinkaan kääriä. Tsemppiä sinne, pidä pää kylmänä!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Näin se on, ja tietenkin nyt yritän välttää riskejä parhaani mukaan, mutta kaikkea ei voi aina arvioida ja laskeskella oikein. Kiitos Elli!

   Delete
 5. Varovasti siellä! Toivottavasti olet kaukana autopommeista, kun ne räjähtävät!

  ReplyDelete