SOCIAL MEDIA

Monday 16 May 2016

Kaupunki pysähtyi

Tänään koko Kabul pysähtyi päiväksi. Syynä oli laajat mielenosoitukset - tuhannet ihmiset osoittivat mieltään voimalinjan rakentamiseen liittyvästä kiistasta. Linjan oli alunperin suunniteltu menevän Bamyanin maakunnan läpi, joka on hazara-vähemmistön asuinaluetta. Hallitus kuitenkin päätti vaihtaa sähköverkoston läpikulkupaikkaa Kabulin pohjoispuolelle, koska se tulisi kuulemma paljon halvemmaksi.

Monet hazarat näkevät tämän syrjintänä heitä kohtaan ja he kokevat alueensa jäävän ilman kehitystä. Shiia-muslimeihin kuuluva hazaravähemmistö on kokenut kovia Afganistanin historian aikana - joukkomurhia ja vainoa Talebanien hallinnon aikaan, nykyään murhat ja kidnappaukset ovat yleistyneet.

Energiahanke hyödyttäisi Turkmenistania, Uzbekistania, Tajikistania, Afganistania ja Pakistania, josta tulee projektin nimi TUTAP. TUTAP pysäytti tänään kaiken - tiet olivat suljettuina, kukaan ei voinut mennä töihin, alueeltamme ei voinut lähteä pois, aamulla koko lentäkenttä oli kiinni. Suljettu kaupunki. Työrauha oli taattu. Lentokentälle pääsi iltapäivällä helikopterilla, joka hyrräsi edestakaisin lentokentän ja YK:n väliä.


Kun tiet suljetaan, kiva tietää että lentokentälle voi aina päästä.

Protestien seurauksena hallitus suostui lykkäämään projektia 6 kuukautta ja miettiä, josko linja voisi mennä sittenkin Bamyanin maakunnan läpi. Moni pelkäsi, että mielenosoitus yltyisi väkivaltaiseksi, koska kyseessä oli etniset erot ja poliittinen tausta. Kaikki sujui kuitenkin hyvin - ei ruumiita tai rankkaa väkivaltaa, vähän vain kivien heittelemistä.

Vain noin 30% Afganistanista nauttii nykyään sähköstä. TUTAP toisi sähköä 10 maakunnalle. Presidentti Ghani pohtii nyt, mikä olisi järkevä seuraava siirto. Kansa haluaa valoa, eikä kukaan halua jäädä tästä miljoonaprojektista sivuun.

Post a Comment