SOCIAL MEDIA

Friday 17 January 2014

Taliban iski ulkomaalaisten suosimaan ravintolaan

Taliban on muutama tunti sitten hyökännyt ulkomaalaisten ja afgaanien suosiossa olevaan libanonilaiseen ravintolaan. Isku noudatti tuttua kaavaa: itsemurhapommittaja, mitä todennäköisemmin räjähdeliiviin pukeutuneena, räjäytti itsensä ravintolan portin ulkopuolella tuhoten metalliset turvaportit. Kaksi miestä menivät ravintolaan sisään ja alkoivat ampua.

Taliban on tiedottanut olevansa vastuussa hyökkäyksestä ja ovat kuulemma lähettäneet toimittajille sähköpostin että kohteena oli "a foreign restaurant where foreign invaders were having dinner". Kohteeena olivat nimenomaan ulkomaalaiset. Tämä poikkeaa viimeaikaisista iskuista, joissa kohteena on yleensä ollut hallituksen rakennukset ja poliitikot.

Iskun kohteena ollut libanonilainen ravintola Kuva: Sini 1001 Kabul

Ravintolan ovella Kuva: Sini 1001 Kabul

Ravintola oli suosittu rikkaampien afgaanien ja ulkomaalaisten keskuudessa, ja ystävälliset tarjoilijat toivat aina ilmaista suklaakakkua asiakkailleen ja pakkasivat sitä aina myös mukaan. Kuva: Sini 1001 Kabul

Kuulin pommin, tietämättä että kuulin pommin. Katsoin televisiota, kun luulin kuulevani vartijoiden kolistelevan metalliesineitä ulkona korjatessaan bukhari-lämmitintä. Sen jälkeen koirat alkoivat haukkua hysteerisesti. Tajusin vasta viestiryöpyn alettua, että se olikin pommi.

Olen syönyt kyseisessä ravintolassa monta kertaa - kaupungin kolmesta libanonilaisesta ravintolasta siellä on paras ruoka ja tarjoilu. Ravintolasta ei pidä vain ulkomaalaiset, vaan näin siellä usein myös afgaaneja syömässä. Tarjoilijat toivat aina pöytään ylimääräisiä annoksia ja pakkasivat suklaakakkua mukaan.

Tiedot Twitterissä ja Facebookin Kabulin turvallisuustilanteeseen liittyvässä ryhmässä ovat olleet sekaisia. Kabulin poliisipäällikkö on kuitenkin vahvistanut, että 16 afgaania ja ulkomaalaista on kuollut. Isku on erittäin vakava - tällaista ei ole tapahtunut sinä aikana kun olen Kabulissa asunut.

Kabul tänään. Kuva: Sini 1001 Kabul

Tänään on ollut kaunis päivä. Aurinko paistoi, taivas oli sininen ja vuorenhuiput lumen peitossa. Vain kaksi tuntia ennen räjähdystä olin viereisellä kadulla ravintolassa juomassa kokista. Sen jälkeen ajoin hyökkäyskohteena olleen ravintolan ohi, ja huomasin että sillä oli uusi nimikyltti, josta erotti paikan nimen paljon paremmin kuin ennen. Se oli kaunis.

Monta ihmishenkeä on menetetty ja terroristit varmasti onnistuvat tavoitteessaan lietsoa pelkoa ihmisten mielissä ja aiheuttaa paniikkia. Turvallisuudentunne on vähentynyt, ihmiset tuskin menevät ravintoloihin samanlaisella hyvällä mielellä kuin ennen tätä päivää. Tänään kävin kahdessa ravintolassa. Ensi viikolla en varmaan yhdessäkään.

Koska olen asunut täällä jo jonkin aikaa, välillä on helppo unohtaa, että sodassahan tässä ollaan. Vaikka yrittäisin vain olla töissä ja olla hyödyllinen, Talibanille olen vain ulkomaalainen tunkeilija.

Kabulin ulkomaalaistyöntekijät ovat järkyttyneitä ja huolissaan. Olin ravintolan edessä kaksi tuntia ennen räjähdystä, mutta ravintolan sisällä oli 16 ihmistä hyökkäyksen aikaan. He ovat nyt kuolleet. Ajattelen uhrien perheitä ja ystäviä. Taas niin turhia kuolemia, ja minkä takia?

10 comments :

 1. :( Voi itku, eipa tahan ole oikeen sanoja.

  ReplyDelete
  Replies
  1. niinpä, vaikea käsittää. Pitää vaan kiittää onnea.

   Delete
 2. Mistä löydät näissä tilanteissa rohkeutta jatkaa työtäsi, mikä motivoi? Olen todella otettu että teitä ihmisiä jotka Näitä töitä tekevät on. Kunnioitettavaa. Oliis kiva tämän postauksen nähdessä tietää millaiset turvatoimet teillä kotona on?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos kommentista Kristina! Se motivoi, että saan tehdä työtä, joka kiinnostaa minua ja liittyy koulutukseeni. Olen keskittynyt konfliktintutkimukseen ja kansainvälisiin suhteisiin, tällaisessa työssä saa oikeasti hyödyntää oppimaansa ja toivottavasti tehdä edes jotain yhteiskunnallisesti hyvää. Ja tietysti opin paljon aivan täysin uudesta kulttuurista ja tavoista.

   Meillä ei ole paljon turvatoimia koska en ole minkään ison organisaation palveluksessa. Meillä on kotona aina kaksi ovimiestä/vartijaa, mutta he eivät kuitenkaan ole aseistettuja. Ikkunoihin laitettiin juuri "vankilakalterit" mutta mitään muita säädöksiä ei ole. Monilla organisaatioilla on esim. kotiintuloajat, säädökset että voi käyttää vain firman autoja, ja lista ravintoloista, joihin on turvallista mennä. Tämän illan hyökkäyksen kohteena ollut ravintola esimerkiksi kuuluu hyväksyttyjen ravintoloiden listalle, joten siellä on YK-väkeä ja diplomaatteja - - siksi se on tietysti myös sopiva kohde hyökkäyksille.

   Delete
  2. On mielenkiintoista lukea kokemuksiasi sieltä koska täällä on aika suppea kuva Afganistanista,suurin osa tietää että siellä on levotonta mutta muuta ei oikeastaan tiedetäkään. Tästa pommi-iskusta oli myös täällä lehdissä. Toivottavasti ei tarvitse Näitä vähään aikaan lukea. Viikonloppuja sinne Kabuliin.

   Delete
  3. niin, tämä on järkyttänyt kaikkia, muutti täysin ilmapiirin yhdessä hetkessä, nyt jo yli 20 kuollut.

   Delete
 3. Hurjaa! Tiedan tunteen, kun taalla Israelissakin on tallaisia ollut.

  ReplyDelete
  Replies
  1. on kyllä karmivaa. Taas huomaa, miten paljon tuuri ja sattuma vaikuttaa elämään.

   Delete
 4. Hyi hitsi! Tulit heti mieleen kun kuulin tuosta iskusta ja mietin oletko kunnossa .. :/

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos välittämisestä! Kaikki on kunnossa, vaikka mieli on tietty järkkynyt ja asiat ei palaa täällä enää ennalleen. Kukaan ystävistäni ei kuollut, mutta monia ystävien ja kollegoiden ystäviä, vaikea ymmärtää.

   Delete