SOCIAL MEDIA

Thursday 23 July 2015

Kotiinpaluu

Palasin pari päivää sitten kotiin Kabuliin kolmen viikon Suomi-lomalta. Loma oli mitä mahtavin: kaverin kauniit häät Vanajanlinnassa, hengailua Helsingin ihanissa ravintoloissa ja kahviloissa, rannalla hengailua (se yksi päivä kun oli tosi lämmin), Naantalissa ja Turussa haahuilua, päivä Tallinnassa. Matkan kohokohta oli ehdottomasti Hangossa vietetty viikko perheen kanssa. Näemme kaikki yhdessä todella harvoin koska toinen sisko asuu Lontoossa ja toinen Reykjavikissa.

Tallinnassa.


Loma oli siis ihana - söin paljon ihanaa ruokaa mitä täältä ei saa (lähinnä juustoja, avokadoja, dippiä, rahkaa, tuoreita marjoja, ruisleipää, hapankorppua, hyviä sipsejä). Join ihania viinejä, joita täältä ei saa. Tässä kävi muuten yksi kreisi juttu: kun saavuin Helsinkiin, ostin pullon punkkua Alkosta. En tiedä viineistä mitään enkä tiennyt mitä halusin. Alkossa on liikaa valinnanvaraa (Kabulin YK:n saluunassa on valinnanvaraa kolmen viinin välillä). Menin Chilen hyllyn eteen, jossa myyjä tuli auttamaan eksynyttä, ja suositteli jotain viiniä. Otin siis sen. Kun menin viikko myöhemmin kotiin, äitini oli ostanut minulle pullon punaviiniä, ilman mitään tietoa viineistä tai ilman kenenkään apua tai suosituksia -- ja se oli täsmälleen se sama pullo! Hullua, sanon minä.

Repoveden kansallispuistossa, niin täydellistä Suomimaisemaa täällä!
Mahtavat reput molemmilla.
Hanko on ehdottomasti lempikaupunkini Suomessa. Siis niin mahtava. Vuokrasimme perheen kanssa huvilan keskustasta viikoksi. Ihaninta on, että Hangossa riittää paljon tekemistä: menimme pyöräretkille, pelasin tennistä ensimmäistä kertaa elämässä, chillasimme Hangon Kasinolla viinilasin äärellä, aamujoogasimme rannalla, ihailimme kaupungin kaunista arkkitehtuuria, söimme ihanaa kalasoppaa meren rannalla.

Tässä muutama kuva todisteeksi Hangon hienoudesta kaikille, jotka eivät ole vielä käyneet ja ihastuneet:






Palasin Kabuliin mielelläni, sillä tykkään työstäni ja rutiineista. Tykkään mennä aamulla töihin, nähdä ehkä kavereita lounaalla, urheilla iltaisin. Syöminen on paljon säännöllisempää ja terveellisempää, koska ei ole kaikkea ihanaa tarjolla.

Tajusin vasta nyt kunnolla, miksi oikeastaan tykkään täällä asumisesta niin paljon: ei ole ainoastaan kyse tämän maan kiehtovasta kulttuurista ja työni mielekkyydestä, vaan lähinnä näistä ihmisistä. Täällä eläminen on todella sosiaalista, paljon sosiaalisempaa kuin esimerkisksi viime asuinpaikassani Lontoossa. Siellä piti aina tehdä suunnitelmia paljon etukäteen, että voi nähdä kavereita ja matkustaa tunti joka puolelle kaupunkia. Tämä paikka on kuin ikuinen kesäleiri tai yliopistokampus: kaverit ovat lähellä, voidaan spontaanisti mennä lounaalle tai illalliselle, täällä on paljon yhteisiä urheilumahdollisuuksia ja isoja bileitä joka viikonloppu. Täällä tuntuu harvoin yksinäiseltä, mutta ei tämä myöskään ole elämäntyyli jota jaksaisin vielä viisikymmpisenä elää (saa tulla takaisin huutelemaan että häh-häh-hää mitäs tuli sanottua jos vielä 20 vuoden kuluttua elän kesäleiricompoundeissa kriisialueilla).

Ensimmäinen loman jälkeinen aamiainen Kabulin kodissani. Vähän eri meininki kuin terassille katetut massiiviset brunssit, joihin totuin Hangossa. Mutta menettelee.
Olin ihan innoissani Kabuliin ja omaan kotiini palaamisesta. Kun saavuin kotiin, huomasin, että muurahaiset ovat vallanneet ruokahyllyni, hämähäkinseittiä on ovissa, löysin toukkia toiselta ruokahyllyltä. Ensitöikseni siivosin hyllyt - muurahaiset silti palasivat heti muutaman tunnin jälkeen, mutta en oikein jaksa välittää asiasta enää. Hyväksy asiat, joita et voi muuttaa jne. Kaverini löysi eilenaamulla sängynsä alta myrkyllisen skorpionin, joten voisi asiat huonomminkin olla.


13 comments :

  1. Sulla ja teillä koko perheellä on ollut ihana Suomi-loma. Tosin kesä alkaa vasta nyt, kun mun lomani alkaa maanantaina. Iltalehdessä oli pitkän ajan ennuste ja mun lomalle näyttäisi osuvan 5 sadepäivää. Uskokoon ken tahtoo, mä luotan tähän! Tuo on ihana, että nauttii lomalta palaamisesta ja omasta työstään. Mun ei ole koskaan ollut vaikea palata lomalta töihin, joten tiedän miltä susta tuntuu. Työniloa!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Juu, oli kyllä mahtava loma, pisin loma joka mulla on ollut pitkään aikaan!

      Kiitos, ja ihania lomapäiviä sulle, toivottavasti on hyvä kesäsää! Sade on musta myös joskus aivan ihanaa, hyvä tunnelma.

      Delete
  2. Hih, kirjoitin juuri Vanajanlinna-reissustamme, jolloin meinasimme jonkun hääseurueen vieraskirjaan läntätä nimemme :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha! Teidän reissu näytti ihanalta, kivoja kuvia Vanajanlinnasta. Tuo sviitti näyttää tosi hienolta, se huone jossa yövyin oli itse asiassa pieni pettymys, kellarikerroksessa, tosi pieni, tulitikkulaatikon kokoinen vessa, mutta silti melko kallis. Tässä hotellissa on varmaan monenlaisia huoneita, pitäisi tietää, mitä tilaa jos menee seuraavalla kerralla.

      Delete
    2. Olisi kiva nähdä livenä kaikki vaihtoehdot :)

      Delete
  3. Mieletöntä ! Olen lukenut tätä blogia nyt eilisillasta aamukahteen ja tänä aamuna kahteen saakka. Sadun blogia olen lukenut säännöllisen epäsäännöllisesti siitä lähtien kun sain Vuoden Mutsi -kirjan esikoistaan odottaessani ja en tajua miten en aikaisemmin ole löytänyt tänne ! Vaikuttaa siltä että Rämön sisarukset on multitalantteja ihmisiä ! Teidän äidin puolesta on kyllä ollut suru kun kaikki lapset asuvat kaukana ja ilmeisesti teidän isää ei enää ole. Olet mielettömän rohkea ja hieman kateellisena luen toisinaan blogiasia miettien miten ihanaa olisi tehdä työtä, jolla on tarkoitus...paljon kysymyksiä on myös herännyt blogiasi lukiessani. Onko siis niin ettet voi liikkua pientäkään matkaa minnekään yksin ? Olisiko liikkuminen turvallisempaa esim burka päällä ? Onko suurin osa muista ulkomaalaisista sinkkuja ? Miehiä vai naisia ? Onko mukavampaa asua YK-alueella vai oliko kuitenkin mukavampaa (ehkä myös turvattomampaa ?) edellisessä asunnossasi ? Totta varmasti myös se että elämä voi olla kuitenkin paljon yhteisöllisempää ja sosiaalisempaa tuollaisessa suljetussa yhteisössä kuin esim Helsingissä. Kauanko aiot asua Afganistanissa ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Moijj!! Noihin muihin en osaa vastata, mutta sisarusten puolesta voin sanoa, että onhan se mutsille toisaalta surku, että asumme kaikki ulkomailla. Mutta toisaalta: hän tykkää matkustaa ja lomilla ja sitten kun eläkevuodet joskus koittavat, on paljon kivoja paikkoja joissa käydä perhettä tapaamassa. Äiti on aina rohkaissut meitä tekemään sitä mikä meistä tuntuu oikealta ja parhaalta vaihtoehdolta eikä ole harmitellut liikkeitämme maailmalla. Semmoinen tuki on ollut tärkeää ainakin minulle :)

      Ja välimatkatkin ovat suhteellisia: jos mä asuisin vaikka perheeni kanssa Rovaniemellä ja mutsini Helsingissä, näkisimme varmaankin yhtä usein kuin nyt...

      Ja meillä on kyllä isäkin, mutta välimme eivät ole ihan yhtä läheiset kuin mutsiin.

      Delete
    2. Moi Jenni, kiitti kommentista, kivaa että olet löytänyt tähän blogiin ja tykkäät!

      Voin siis liikkua yksin autolla ja kuskin kanssa ympäriinsä, esim. tapaamisiin kaupungilla, ruokakauppaan, suurlähetystöihin, toisiin YK:n alueisiin, ministeriöihin, joihinkin hotelleihin.. kävelemistä ei hirveästi suositella mutta esimerkiksi juuri eilen piti kävellä kaupungilla kun poliisi ei päästänyt autoa checkpointin läpi.

      Liikkuminen ei varmasti ole turvallisempaa burka päällä, sillä olen kokeillut sitä kerran ja oli vaikea nähdä kunnolla, tien ylittäminen oli tosi vaikeaa kun näkökenttä on niin rajattua. Pitää kuitenkin pitää peittäviä vaatteita ja huivia päässä.

      YK-alueella asuminen on tosi erilaista kuin edellisessä kämpässäni kaupungilla, molemmissa on hyvät ja huonot puolet. Nyt olen tottunut tähän, ja tykkään paljon kämpästäni ja siitä, että työpaikka on niin lähellä ja täällä on paljon mukavia ihmisiä, joiden kanssa hengailla. En tiedä, kauan vielä asun Afganistanissa, nyt on tullut jo 2v täyteen... katsotaan :)

      Delete
  4. Aivan ihanalta vaikuttaa sun Suomi-loma! Hangossa täytyisi joskus itsekin pistäytyä, viime kerrasta on kohta 10 vuotta aikaa jo! Yksi kauneimmista paikoista Suomessa ehdottomasti :) Sun elämä Kabulissa vaikuttaa hirveän mielenkiintoiselta, luen aina innoissani blogiasi, kun ilmestyy uusi postaus. Hyvää jatkoa, toivottavasti skorpionit eivät löydä tietään sun sängyn alle :O

    ReplyDelete
    Replies
    1. Todellakin, Hankoon, suosittelen! :)

      Juu toivotaan ettei skorpioni ilmesty, siitä tulisi semmoinen paniikkitilanne. että varmaan koko naapurusto heräisi.

      Delete
  5. Hei Sini, blogissani sinua odottelee haaste :)
    http://lifeinenglish-australia.blogspot.com.au/2015/07/uusia-kiinnostavia-blogeja-seka.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oho, kiitos Anu! :) Yritän muistaa vastata tähän, unohdan aina niin äkkiä.. laitan muistilapun!

      Delete