SOCIAL MEDIA

Tuesday 9 August 2016

Bamyan, pakahdun

Kävin pari viikkoa sitten nauttimassa Bamyanin maakunnan maagisista maisemista. En ole kokenut missään muualla Afganistanissa, tai ehkä koko maailmassa, tällaista kauneutta. Olen halunnut jo kolme vuotta nähdä syvänsinisen Band-e-Amirin järven, ja nyt vihdoin näin sen. Tunnetilaa kuvaa hyvin sana "pakahtua", sanakirjan mukaan "täyttyä lähes revetäkseen." Pakahtumista tapahtui joka puolella.Band-e-Amirin järvellä voi vuokrata joutsenpolkuveneitä ja nauttia auringosta järvellä seilaten. Melkein kuin Prahassa olisi! Paitsi että vielä kauniimpaa.

Kävin Bamyanissa ensimmäistä kertaa vuonna 2014 talvella, mutta en päässyt järvelle koska tiet olivat täysin lumen peitossa. Pääsin kuitenkin hiihtämään, mikä oli mahtavaa. Ensimmäinen laskettelukertani koko elämäni aikana oli Afganistanissa. Bamyanissa järjestetään joka vuosi myös hiihtokisat.Teetauolla tankattiin afgaanien rakastamaa vihreää teetä.Band-e-Amirin järvi on suosittu afgaaniperheiden keskuudessa. Bamyanissa käy paljon afgaanituristeja, ja joskus ulkomaalaisiakin turisteja, sillä maakunnan katsotaan olevan yksi Afganistanin turvallisimmista. Viime viikolla ryhmä ulkomaalaisia turisteja joutui Talebanien hyökkäyksen kohteeksi Heratin maakunnassa, mutta he olivat ehtineet jo käydä Bamyanissa.
Bamyan on kuuluisa 500-luvulla veistetyistä Buddha-patsaistaan, jotka Talebanit räjäyttivät ja tuhosivat vuonna 2001. Minkäänlaisia jumalankuvia ei sallittu. Nyt jäljellä on Buddhien kokoiset aukot kalliossa.

Lensin Bamyaniin pienellä propellikoneella, joka tuntui lentävän vain muutaman kymmenen metriä vuorien yläpuolella. En hirveästi pidä lentämisestä, mutta näkymät olivat kyllä upeat. Ja kaikki Bamyanin kauneus - niin mieletöntä. Kabul on ihan OK kaupunki, mutta muun maan näkeminen virkistää ja antaa lisää syitä Afganistanissa olemiseen.

Niin kaunis maa, mutta harmi että niin harva saa siitä nauttia.

12 comments :

 1. On kyllä henkeäsalpaavat maisemat!

  ReplyDelete
 2. Replies
  1. Tuo järvi oli ehkä upein asia mitä olen ikinä nähnyt!

   Delete
 3. Aivan upeat maisemat! Käykö Afganistanissa paljon turisteja vuosittain?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Käy ehkä muutamia satoja, en ole oikein kuullut ennen turisteista mutta kyllä niitä kuulemma käy! En kyllä suosittele eikä suosittele mikään maa matkustusneuvoissaan.

   Delete
 4. Aivan upea paikka! Niin surullista, että Afganistanin upeudesta pystyvät todella niin harvat nauttimaan :(

  ReplyDelete
  Replies
  1. Todellakin, niin kaunista mutta niin harva näkee! Surullista.

   Delete
 5. Hienoja tunnelma-kuvia. Kiva päästä näkemään tällaista. Afganista kuulee uutisissa niin ikäviä tapahtumia ja näkee kurjia kuvia joten on kiva nähdä näin seesteisen ihania maisemia välillä. Kiitos!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos! :) Tosiaan, moni kaunis asia siellä ei usein näy missään.

   Delete
 6. Toivottavasti kaikki on hyvin :/ paukkuu kuulema taas siellä uutisten puolesta, juttelen ystävälle Masr-e-sharifissa ja juon lattea ja syön brownieta köpiksen kahvilassa...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Moi, juu kaikki hyvin kiitos, just matkalla takaisin. Kabulissa on tosin ollut surullisia tapahtumia tällä viikolla.

   Delete