SOCIAL MEDIA

Wednesday 11 January 2017

Tervetuloa kotiin

Palasin takaisin Kabuliin pitkän joululoman jälkeen. Turussa oli - 20 astetta, mutta täällä on kylmä. Mittari näyttää öisin miinus 10, mutta se tuntuu kaikin puolin kylmemmältä kuin Suomessa. Lähinnä siksi, että  jäädyn ulkoilman lisäksi sisällä. Asuntoani ei ole eristetty millään tavalla, sisällä on melkein yhtä kylmä kuin ulkona. Lämmittimenä toimii lämmintä ilmaa puhaltava ilmalämpöpumppu, mutta se ei paljon auta. Sitä ei myös voi pitää koko ajan päällä sillä kaikki sähkö täällä tuotetaan generaattoreilla ja se maksaa todella paljon.

Kotiinpaluun kunniaksi lämminvesivaraajani meni rikki heti ensimmäisenä päivänä, joten illan suihku koostui kattilasta ja muovikiposta. Iso kiitos hänelle, joka keksi vedenkeittimen. Tällainen kauhasuihku tuli tutuksi Intiassa asuessani, jossa sähköt olivat usein poikki ja generaattoria ei ollut. Ei huonompi tapa peseytyä, mutta ei kovin miellyttävää kun kylpyhuoneessa on jääkylmä. Tuli jo kova ikävä äidin lämmintä kylppäriä ja saunaa, mitä luksusta.


Tämä on nyt neljäs talvi, jonka koen Kabulissa. Jotenkin olen aina onnistunut ajattelemaan, että Afganistanin talvet ovat ihanaa aikaa. Jokin "aika kultaa muistot" -ilmiö varmaan. Joka ikinen talvi jäädyn asunnossani. Nukun villasukat, housut, villapaita ja kaulahuivi päällä. Silti aina kesäisin fiilistelen sitä, miten ihanaa täällä on talvella. Se ainakin on ihanaa, että aurinko paistaa aina ja että lumi peittää kaupunkia ympäröivät vuoret. Harmaat päivät ovat todella harvinaisia.

Kabulissa satoi lunta viime viikolla, tämä oli vielä jäljellä. Huomioi upea auringonpaiste klo 8.30 aamulla.

Tänään huomasin, että joogamatossani oli kaksi toukkien tekemää pesää. Ilmeisesti aika tulla takaisin.


9 comments :

 1. Itselläni on viides talvi Aasiassa ja juuri samat tunnelmat (tosin ei ihan noin kylmää ulkona). Koskaan en ole palellut yhtä paljon kuin näinä vuosina. :D Mulle on tullut tutuksi myös kuumavesipullo, ihan ehdoton.
  Tsemppiä ja hyvää kevään odotusta!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kuumavesipullo olisi kyllä hyvä, käytin sitä paljon Englannissa asuessani, sielläkin oli sisällä aina ihan jäätävää.

   En edes tiedä kuinka monta sataa kertaa olen kuullut lausahduksen: "mutta sähän olet Suomesta, ei sulla voi olla kylmä!"

   Delete
 2. Se on just niin, että kaikkeen tottuu ja aika kultaa muistot.
  Hyvää talven jatkoa!

  ReplyDelete
 3. Voi että, ikävää ettei siellä ole lämmöneristystä :( Lämpökerrasto olisi tosi hyvä, samoin kuin ns. talvimakuupussi. Mulla oli -20 asteeseen suunniteltu makuupussi joskus telttaillessa ja tuli kuuma, sillä pakkasta oli yöllä silloin hiukan päälle kymmenisen astetta. Ainut mikä jäätyi, oli naama :D

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tollainen makuupussi olisi kyllä ihan mahtava! Ostin juuri uudet pellavalakanat ja nautin nyt vaan niistä liian paljon :D

   Delete
 4. Kylmyyteen sellainen vinkki, että nyt pyörii sosiaalisessa mediassa "terracotta heater", jonka luvataan lämmittävän ainakin yksiön, ja maksaa tunnissa 4 senttiä. Tarvitset vain keraamisia kukkaruukkuja, muttereita ja tuikkukynttilöitä.

  Blogisi on todella mielenkiintoinen, ja olenkin sitä seurannut jo pitkään kommentoimatta.

  ReplyDelete
 5. Jaksan ihmetellä, miten muka mikään muu kansa kuin suomalaiset ja muut Pohjoismaat eivät ole keksineet eristää seiniä ja laittaa kaksinkertaisia ikkunoita. Köyhyys joo, mutta edes niihin keskiluokan ja paremman väen rakennuksiin? Kiva palella? Ruskea rasva korvaa lasivillan?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Samaa minäkin ihmettelen! Edes vauraimmat perheet Chilen Patagoniassa eivät eristä talojaan, vaan tuuppaavat eteisen mattoja oven väliin eristeeksi. Ikkunatkin saattavat olla "säleikkunoita" jotka saadaan avattua kuten sälekaihtimet. Olosuhteet vastaavat kuitenkin Etelä-Suomen olosuhteita, luulisi vähintään haluavan säleikkunoista eroon? Pitääkö koko muu maailma pohjoismaalaisia liian mukavuudenhaluisena kun sisälämpötilan pitäisi olla kokoajan 20C? Olemmeko me ne joille koko muu maailma pudistelee päätään, kuten me heille :D

   Delete