SOCIAL MEDIA

Wednesday 8 March 2017

Taistelukauden verinen alku

Viime viikko on taas ollut verinen Kabulissa. Tänään aamulla Kabulin keskustassa sijaitsevaan sotilassairaalaan hyökättiin. Viisi itsemurhaliiveillä, käsikranaateilla ja kivääreillä varusteltua miestä aloittivat hyökkäyksen yhden räjäyttäessä itsensä sairaalan portilla, jonka jälkeen neljä muuta ryntäsivät sisälle jatkamaan hyökkäystä, tappamaan siviilejä, sotilaita, siivoojia, lääkäreitä, terveydenhoitajia.

Kabulin sotilassairaalan teho-osasto.
Hyökkäyksessä on kuollut ainakin 30 ihmistä, mutta uhriluku on todennäköisesti paljon korkeampi. Isis ilmottautui hyökkäyksen tekijäksi. Arvasin heti, ettei kyseessä ole Taleban, sillä heillä on useimmiten jonkinlainen käsitys siitä, mitkä ovat sodan oikeussääntöjen mukaan sopivia kohteita. Sairaalat eivät todellakaan ole. Ei, vaikka sisällä hoidettaisiin sotilaita, sillä ei ole väliä. Kyseisessä sairaalassa hoidetaan myös siviilejä - se on yksi Kabulin parhaimmista sairaaloista, jolla on parhaimmat resurssit.

Kävin tässä sairaalassa muutama kuukausi sitten. Tapasin lahjakkaita kirurgeja ja potilaita, jotka olivat todella kiitollisia saamastaan hoidosta. Tämänpäiväinen hyökkäys kesti noin 7 tuntia, kun hyökkääjät linnoittautuivat massiivisen sairaalan sisään ja taistelivat afgaanijoukkoja vastaan.

Sairaalavisiitillä. Parempaa henkilökuntaa ja laitteita on vaikea löytää Kabulista.
Tasan viikko sitten Kabulissa räjähti kaksi kertaa päivän aikana kun Talebanit hyökkäsivät poliisiasemaa ja tiedustelupalvelua vastaan. Hyökkäyksessä kuoli ainakin 16 ihmistä, mukaan lukien viisi rokottajaa, jotka olivat kulkeneet päivän Kabulin kaduilla rokottamassa lapsia ovelta ovelle. Tapasin eilen heidän perheensä. Se oli yksi vaikeimmista työpäivistäni tähän mennessä.

Yksi iskussa kuollut rokottaja oli 35-vuotias nainen, jolla oli viisi lasta ja hän oli juuri valmistunut kätilöksi. Naisen aviomies ja lasten isä kuoli vuosi sitten syöpään, ja lapset ovat nyt orpoja, ilman minkäänlaista toimeentuloa. Kysyin 12-vuotiaalta lapselta, mitä hän haluaa tehdä isona ja mikä on hänen haaveensa. Hän kertoi, että halua olla isona kätilö niin kuin hänen äitinsä.

Kaikki perheet ovat surunmurtamia, mutta niin ylpeitä perheenjäsenistään, jotka tekivät tärkeää työtä lasten puolesta. Kaikki perheet sanoivat, että he kuolivat "oikein", tehdessään työtä, johon uskoivat. Yksi äiti, joka menetti nuoren poikansa iskussa, sanoi että Taleban ei anna afgaanien elää kunniallista elämää. He eivät toivo mitään muuta kuin rauhaa.Tilanne Afganistanissa on todella huono ja se on mennyt huonompaan suuntaan jo pidemmän aikaa. On käsittämätöntä, että Suomi ja monet muut maat julistavat Afganistanin turvalliseksi maaksi, jonne on ihan OK palauttaa turvapaikanhakijoita.

Maahanmuuttovirasto linjaa: "Afganistanin yleisessä tianteessa ei ole tapahtunut merkittäväiä muutoksia keväästä 2016. Maahanmuuttovirasto ja Helsingin hallinto-oikeus ovat olleet yksimielisiä siitä, että Kabuliin voi palata ja sisäinen pako sinne on yleisesti mahdollista."

Taistelukausi alkaa joka vuosi maaliskuussa, kun Talebanit aloittavat tiheämmät iskunsa ympäri maata. Mukana on nyt Isis vahvempana kuin koskaan, ja kymmeniä muita ryhmiä, joilla ei ole mitään kunnioitusta siviilien elämää tai sodan sääntöjä kohtaan. Että tervetuloa Kabuliin vaan, kaikille niille sedille ja tädeille jotka kirjoittavat näitä virallisia linjauksia Kabulin turvallisuudesta.

18 comments :

 1. ÄH, miten maailma voi joskus olla niin paha

  ReplyDelete
 2. :( Niin surullista, seka tuo huonontuva tilanne Afganistanissa etta Suomen linja.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Todellakin, aika käsittämätöntä.

   Delete
 3. Kiitos, kun kirjoitat näitä tekstejäsi. Kaikkien näiden virallisten setien ja tätienkin olisi hyvä lukea näitä kirjoituksiasia, voisi maailma ja todellisuus hieman avartua.
  Aamulla kun luin lehdestä tästä hyökkäyksestä, tulit oitis mieleeni (aina Kabuliin liittyvät jutut tekevät niin) ja mietinkin, mahdatko kirjoittaa jotain asiaa valaisevaa. Niin raadollista kuin tämä kaikki onkin, on hyvä lukea näitä "raporttejasi", se saa aina jotenkin palikoita kohdilleen. Pirullinen on tämä maailma ja ihminen toiselle, niin on aina ollut ja mitä ilmeisemmin tulee aina olemaan. Joka on oikeasti todella outoa, kun tuntuu, että "kaikki" kuitenkin tietää, että olisi paljon mukavampi elää rauhassa. Mutta kun kaikki tahtoo sen oman tahtonsa ja näkemyksensä läpi, ainoaksi oikeaksi. Huhhuh, koitahan pysyä turvassa ja terveenä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos Tiina ja kiva että jaksat vielä lukea näitä juttujani! :)

   Delete
 4. Voi eihh... Minkä ikäisiä sen kätilön lapset olivat? Onko niillä siis mitään paikkaa, minne mennä - muita sukulaisia tai mitään? Voisiko heille kerätä hieman rahaa tai ihan mitä vaan, mikä jotenkin auttaisi?

  ReplyDelete
  Replies
  1. He ovat 8-20 vuotiaita. He asuvat setänsä luona, mutta setä ei kuitenkaan ole heidän virallinen huoltaja - hänelläkin aika pieni palkka ja iso oma perhe elätettävänä. Visiittini pointti oli just rahankeruu näille perheille vähän isoimmilta tahoilta, mutta siinä kestää vähän aikaa ennen kuin lahjoituksia ehkä tulee.

   Delete
 5. Tosi turvalliselta siellä tuntuu! En ole enää hetkeen ymmärtänyt näitä maahanmuuttoviranomaisten linjauksia maahan tulleiden kannalta. Mielestäni tässä on otettu käyttöön jokin sellainen linja, että kun kantaväestö vastustaa niin yritetään tehdä sellaisia päätöksiä, että maahanmuuttajat eivät ole tänne halukkaita tulemaan. Eli annetaan tietoa ulospäin, että meiltä palautus lähtömaahan toimii. Ei se näinkään saisi olla. Nyky-yhteiskunnan tilanne on mielestäni joka puolella maailmaa jo sen verran hankala, ettei oikein tiedä mitä pitäisi tehdä, jotta olot paranisivat ja helpottuisivat.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Todellakin, ihan normaalipaikka, tänne vaan kaikki! On aika vaikea käsittää tätä touhua kyllä.

   Delete
 6. Mua kiinnostaisi tää taistelukausi, jotenkin ihan uskomaton käsite. Mistä mihin se kestää? Onko sen ajankohdalle jokin erityinen syy? Ilmeisesti talvella ei niinkään ole hyökkäyksiä, joten voi ehkä olla myös vuodenaikariippuvainen?

  Googlasin, mutta en löytänyt ainakaan pikaisesti vastausta tähän.

  Kiitos todella silmät avaavasta blogista! Turvallista taistelukautta, vai mitä tässä nyt pitäisi toivottaa... :/

  ReplyDelete
  Replies
  1. Joo, se on kyllä vähän outo käsite. Siis Taleban aloittaa keväällä usein taistelunsa ja tekee enemmän hyökkäyksiä kun talvella, lähinnä juuri siksi kun sää on parempi, lumet sulaa vuorilta, taistelijat tulevat vuorilta alas Kabuliin ja kaupunkeihin. Talebanit antavat usein myös nimen jokaiselle taistelukaudelle ja myös lehdistötiedotteen asiasta, kertoen, mikä on nyt strategia ja mihin he keskittyvät. Talvellakin on tietty iskuja mutta enemmän keväällä ja kesällä.

   Delete
 7. Voimia sulle ja kiitos tästä blogista.

  ReplyDelete
 8. Kiitos kirjoituksestasi. Maahanmuuttoviraston tädit ja sedät voisivat tosiaan harkita lomamatkaa Kabuliin, ehkä ihan reppureissaten, kun se kerran on niin turvallista.

  ReplyDelete
 9. Hei Sini ja kiitos tästä blogista.

  Suomesta on eilen illalla laitettu Afgaaneja koneeseen pakkopalautuksen nimissä. Onko sulla mitään tietoa siitä, mitä pakkopalautetuille siellä tapahtuu? Onko paperittomilla mitään tulevaisuutta sielä? Pystyisitkö kirjoittamaan tästä jotain?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Moi, kaverini Maija on kirjoittanut tästä jutun ja varmaan tulee lisää juttua häneltä Hesariin: http://www.hs.fi/kotimaa/art-2000005155154.html

   Tiedän että IOM avustaa palautettuja, mutta en oikein osaa sanoa, millaisia kohtaloita on ollut niillä, jotka on palautettu. Usein heillä ei ole täällä mitään koska he ovat myyneet talonsa ja koko omaisuutensa ennen kuin lähtivät Eurooppaan.

   Delete