SOCIAL MEDIA

Monday 24 July 2017

Abortti Afganistanissa

Tapasin vähän aikaa sitten terveydenhoitajan, joka kertoi minulle yhden masentavimman tositarinan, jonka olen täällä kuullut. "Fatima" työskentelee terveydenhoitajana koillisessa Badakhshanin maakunnassa, pienellä julkisella klinikalla maakunnan pääkaupunki Faizabadin lähistöllä. Kerran klinikalle tuli 16-vuotias tyttö, joka rukoili Fatimaa, että hän saisi klinikalta abortin. Tyttö oli hysteerinen ja anoi apua, mutta Fatima ei voinut kuitenkaan auttaa - abortti on Afganistanissa laiton, eivätkä julkisen puolen terveyskeskukset tee niitä.

Fatima epäili, että tyttö on raiskattu, mutta ei voinut tietää varmasti, sillä tyttö ei suostunut puhumaan tilanteestaan mitään.

Naiset jonottavat klinikan ulkopuolella Badakhshanissa.
Fatima kertoi, että kun tytön isä sai tietää raskaudesta, hän olisi halunnut tappaa tyttärensä. Avioliiton ulkopuolinen lapsi on suuri häpeä perheelle ja koko yhteisölle. Tytön äiti kuitenkin puolusti häntä ja esti "kunniamurhan". Perhe joutui myymään koko omaisuutensa - muutaman vuohen ja pienen maapläntin - jotta saivat tarpeeksi rahaa Kabuliin matkustamiseen ja aborttiin ykisyisellä klinikalla, jossa lääkäri veloitti siitä noin 400 dollaria, joka on täällä paljon rahaa. Perhe menetti kaiken, tärkeimpänä kunniansa muiden silmissä.



Kun tyttö ja äiti palasivat Badakhshaniin, kaikki tiesivät, että tytölle oli tehty abortti. Kukaan ei tulisi ikinä menemään naimisiin hänen kanssaan, koska hän ei ole neitsyt ja vielä sen lisäksi syyllistynyt häpeälliseen aborttiin. Nyt hänen miespuoliset perheenjäsenet hakkaavat häntä säännöllisesti. Hän ei voi ikinä lähteä kotoaan, muuttaa pois tai tehdä mitään elämällään. Ainoastaan äiti suojelee häntä.

Abortti on maassa lailla kielletty, mutta se on silti yleistä. Lääkärit, jotka tekevät abortteja, voivat saada isot sakot tai joutua jopa vankilaan - sama uhka koittaa naisia, jotka hankkivat abortin. Abortti ei ole sallittu edes raiskaustapauksissa - vain jos äidin henki on vaarassa tai jos on todettu että vauva syntyisi hyvin vakavien vammojen kanssa. Näissäkin tapauksissa asiaan vaaditaan monen miehen mielipide ja "asiantuntijalausunto", mukaan lukien uskonnollisen neuvoston.



Naisia kuolee ei-toivottujen raskauksien takia - perheen kunnia on monille, varsinkin miehille, usein tärkeämpää kuin naisen henki. Naiset ottavat suuren riskin, kun he hankkivat laittoman abortin, mutta usein riski kuolla tai kokea vakavaa väkivaltaa raskauden takia on vielä vakavampi.

Sairaanhoitaja-Fatiman kertoma tarina oli ahdistava, mutta valitettavasti hyvin yleinen Afganistanissa. Naiset kärsivät "kunnian" käsitteestä ja koko käsite saa merkityksensä vain naisten kontrolloimisen kautta.

Naiset hankkivat abortteja monista syistä - raiskauksen takia, koska he eivät ole vielä naimisissa, avioeron takia, tai jos ultraääni näyttää, että sikiö on tyttö. Poikalapsia arvostetaan suuresti, ja jos nainen ei kykene synnyttämään poikaa, häntä usein hakataan ja syytetään. Kukaan ei tiedä, että miehen kromosomi päättää lapsen sukupuolen - tämäkin "vaje" on tietenkin vain naisen vika.

Ehkäisy on vieläkin tabu ja naiset synnyttävät keskimäärin 5 lasta elämänsä aikana, eniten kaikista Aasian maista. Myöskään jälkiehkäisytabletteja ei ole vapaasti saatavilla. Monet rinnastavat ne aborttiin, ja menee vielä pitkä aika, ennen kuin tabletit hyväksyttäisiin osaksi maan virallista, sallittua lääkelistaa. Olen monesti joutunut selittämään täkäläisille lääkäreille raiskauksiin liittyvissä koulutuksissa että tabletti ei lopeta jo alkanutta raskautta, vaan estää raskauden alkamisen. Sitä on silti vaikea hyväksyä.

Terveyskeskus Badakhshanissa.
Naiset ja tytöt kärsivät maassa jo muutekin tarpeeksi, ja kun abortti on laiton, he kärsivät vielä enemmän. Monet käyvät klinikoilla, joissa ei ole koulutettuja lääkäreitä tai kätilöitä, ja joutuvat kärsimään huonosti tehdyn abortin seurauksista. Monet menettävät koko omaisuutensa yksityisille klinikoille, koska heillä ei ole vaihtoehtoja.

Naisia kohdellaan kuin rikollisia, mutta he eivät voi tehdä muutakaan, vapaasti päättää omasta elämästään tai kehostaan. Usein valinta on abortti tai oma henki.

22 comments :

  1. Tämä on vain niin järkyttävää. Miten epäoikeudenmukainen paikka toisille naisille onkaan. Toivon kovasti, että asiat muuttuisivat tuolla vielä oman elinaikani aikana, mutta heikolta näyttää. :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Joo, todella masentavaa kun kehitys vaikuttaa olevan hyvin hidasta.. Varmasti kestää vielä muutamien sukupolvien aika, ennen kuin isompaa muutosta näkyy.

      Delete
  2. Minä niin odottaisin tänne jotain tietoa niistä palautetuista ihmisistä joita suomestakin palautetaan turvalliseen kabuliin. Mistä hee saa rahaa ruokaan, mistä kodun, kuka heitä suojelee.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Moi, Afganistanissa he saavat avustusta esim YK-järjestöiltä UNHCRilta ja IOM:ltä, ja on myös muita järjestöjä, jotka tarjoavat yösijaa ja muuta tukea. En hirveästi tiedä itsekään yksityiskohdista, mutta voin ottaa selvää enemmän. Toimittajakaverini kirjoittaa juuri suomalaiselle medialle aiheesta isompaa juttua, voin sitten vinkata täällä kun se on julkaistu.

      Delete
    2. Niin avustusta saa pariksi viikoksi, sen jälkeen olet taas tyhjän päällä. Ne pari jotka tiedän sinne palautetun, pakenivat heti Iraniin. Sanomattakin selvää miten huono vaihtoehto sekin on.

      Delete
  3. Missäpä vika, että on olemassa noin järkyttäviä, jälkeenjääneitä maita. Kaikki tiedämme vastauksen. Ja ongelma ei ratkea sillä, että esim. Suomi tai muut länsimaat ottavat vastaan kaikki tulijat ja kärsijät. Heitä hän on miljoonia !

    ReplyDelete
    Replies
    1. Monissa maissa on samanlaisia naisten oikeuksia polkevia perinteitä, perustuu syvään epätasa-arvoon miesten ja naisten välillä, alhaiseen koulutustasoon, köyhyyteen jne. Pientä muutosta on toki havaittavissa joillain osa-alueilla, mutta muutos on todella hidasta.

      Delete
  4. Ei kuulu suomalaisille,moinen paskamaa hoitakoot omat asiansa

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kyllä maa yrittääkin hoitaa, mutta se ei ole yhtä helppoa kuin länsimaissa, koska perusturvallisuus puuttuu, terrori-iskut ovat yleisiä, ja monissa maakunnissa on vielä sota käynnissä.

      Delete
    2. Hei Sini,
      Kyllä huomaa, että olet paljon maailmaa nähnyt, pitkämielinen,ymmärtäväinen jne. Tällä tarkoitan mm.sitä, että jaksat ja viitsit vastata tuohon edelliseen kommenttiin ("paskamaa hoitakoot..") noin rauhallisesti ja rakentavalla tavalla.
      Sinun blogisi on erittäin mielenkiintoinen ja siinä on kiinnostavan tekstin lisäksi hienoja kuvia.

      Kiitos, että näet näin paljon vaivaa ja kaikkea hyvää Sinulle Sini!

      Terveisin,
      Masa

      Delete
    3. Hei Masa, kiitti niin kivasta kommentista ja positiivisesta palautteesta! Ja kaikkea hyvää sinulle myös! :)

      Delete
  5. Ei tätä kuivin silmin voinut lukea. Kammottavan surullista ja epäoikeudenmukaista.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Niinpä, todella surullista ja usein raivostuttavaa.

      Delete
  6. Kirjoittamasi on kyllä aivan hirvittävää luettavaa. Naisen asema on kyllä siellä ihan hirveä.
    Tosin tuo poikien saamattomuus on ollut pitkään naisen vika myös täällä Suomessa. Kyllähän sitä moni talollinen on aikoinaan vaimonsa haukkunut kun ei saanut poikaa, vaikka vika oli itsessä. Onneksi tieto on saavuttanut meidät ja toivottavasti se joskus saavuttaa myös Afganistanin väestön.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Joo, naisia on helppo syyttää siitäkin! Toivottavasti muutosta on tulossa, mutta se on hidasta.. Pitää parantaa koulutusta jne mutta se on hyvin vaikeaa kun maa käy sotaa ja ei ole edes perusturvallisuutta.

      Delete
  7. Olipa todella surullinen teksti. Mutta kiitos kun kirjoitat tätä blogia.

    Jäin miettimään että miten Afganistanin tuomioistuinjärjestelmä suhtautuu raiskausrikoksiin - etenevätkö raiskaustapaukset oikeuteen asti vai vaikenevatko uhrit niistä häpeän pelossa? Jos etenevät oikeuteen, millaisia tuomioita raiskaajat saavat? Onko uhrin kannalta mitään apua siitä, jos tekijä tuomitaan, vai onko maine ja kunnia silti ikuisesti tahrattu? Jos siis osaat kertoa. Jäi niin vaivaamaan nämä vääryydet, yleisesti se ettei saa päättää omasta kehostaan ja seksuaalisuudestaan mutta erityisesti tilanteessa jossa koskemattomuutta on rikollisella tavalla loukattu. Voihan maailmantuska.

    ReplyDelete
  8. Epäsuorasti kirjoituksen aiheeseen liittyen vinkkaan tännekin...

    Törmäsin Helsingin valokuvataiteen museossa Lilibeth Cuenca Rasmussenin tavallaan vähän Conchita Wurst -henkiseen videoteokseen nimeltään Afghan Hound. Se todellakin pysäytti ja on pyörinyt mielessäni pitkään.

    Teos käsittelee sukupuolirooleja Afganistanissa; kaikkea sitä mitä seuraa siitä, että sukupuolet elävät niin eristyksissä omissa maailmoissaan erossa toisistaan. Siinä käsitellän bacha bazi- ja bacha posh -ilmiöitä, eli niitä tytöiksi pukeutuvia/puettavia tanssivia poikia joista blogissakin on kirjoitettu sekä tyttöjä, jotka puetaan/pukeutuvat pojiksi. Lisäksi teos ottaa kantaa ihmisoikeus- ja avustustyöhön.

    Suosittelen kuuntelemaan kaikki neljä kappaletta jotka teokseen kuuluu ja keskittymään tekstiin.

    https://youtu.be/WcjGMkAdkTY

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kiitti Anna tosi paljon vinkistä, pitääkin tsekata tämä, kuulostaa super-mielenkiintoiselta!

      Delete
  9. Siis aivan järkyttävää. Toki en kannata aborttia, mutta naisella pitäisi olla oikeus päättää. Ja noi kunniajutut menee jo aivan yli. Blogisi on todella mieltä avartava ja kummasti sitä sitten osaakin arvostaa entistä enemmän omaa elämäänsä.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kiitti Vivi Vinna kommentista! Tosiaan, naisen "kunnia" on niin keskiössä täällä ihan kaikessa.

      Delete
  10. Tänään humanitaarisen avun päivänä muistan sinua erityisen suurella lämmöllä.

    ReplyDelete