SOCIAL MEDIA

Sunday 13 July 2014

Kiellettyä pyhää henkeä

Menin tänään kirkkoon Afganistanissa. En muista, koska olisin viimeksi ollut kirkossa jumalanpalveluksessa missään maassa, mutta ajattelin kokeilla sitä täällä. Afganistanissa kristinusko on kiellettyä, ja tiedättehän että yleensä kaikki vaikuttaa paljon mielenkiintoisemmalta kieltämisen jälkeen.

Se oli aika outo kokemus. Jumalanpalveluksessa oli tuttuja piirteitä: virsien laulamista, tarina raamatusta, rukouksia, erittäin kovat ja epämukavat penkit. Jeesuspatsaita ja enkelitauluja. Ehtoollisella ei kylläkään tarjoiltu viiniä, vain leipää. En tiedä johtuuko tämä siitä, että Afganistanissa alkoholi on kiellettyä, eli ei haluta rikkoa kahta lakia samassa jumalanpalveluksessa, vai koska viiniä on hyvin vaikeaa saada maassa. Pappi kylläkin kulautti alas muutaman hörpyn pikaristaan.


Kirkoissa on aina liian jäykkää, virallista ja vakavaa. Olin kerran Amerikassa baptistikirkossa, ja siellä oli ainakin hyvä meininki: musiikkia ja ääntä ja ihmiset eivät kököttäneet hiljaa kovilla penkeillä kuunnellen saarnaa ikuisesta synnistä.

Yhdessä tämän illan virsistä laulettiin, että "minä olen savi, sinä olet savenvalaja, vala minusta omanlaisesi ja sellainen kuin tahdot." Haluan kuitenkin valaa itse itseni ja olla vastuussa lopputuloksesta. Jos ruukku halkeilee, oma vika. Kirkko ei ehkä ole se minun juttu - se ei kuitenkaan tarkoita etteikö uskoa löytyisi kaikenlaiseen.

Täällä voi muuten lukea mielenkiintoisen jutun afgaanimiehestä, joka pakoilee kristinuskonsa takia. Hänen sukulaisensa on tullut Kabuliin tappamaan hänet ja hänen kolmivuotiaan poikansa hänen uskontonsa vuoksi. Talibanit tykkäävät myös tappaa kristinuskon kanssa tekemisissä olevia ihmisiä.

Kovat penkit, ihmeelliset biisit, apea tunnelma ja taliban-uhka - siinä syitä miksi en ihan pian palaa kirkkoon.

7 comments :

 1. Oliko roomalais-katolinen kirkko? Jos en ihan väärin muista, niin katolisen kirkon messuissa seurakuntalaisille tarjotaan vain leipää, myös Suomessa. Ajatus on, että kun viini ihan oikeasti muuttuu Jeesuksen vereksi, niin sen ei saa antaa vahingossakaan läikkyä.

  Saviruukkuvertaus on Vanhasta testamentista, Jeremialta. http://www.evl.fi/raamattu/1992/Jer.18.html

  ReplyDelete
  Replies
  1. Oli juu katolinen kirkko! Mielenkiintoista! Leipä kun on aika kuivaa sinällään.

   Delete
 2. Jäykkää, virallista ja vakavaa - kannattaa kokeilla ghanalaisia/afrikkalaisia kirkonmenoja. :)

  Itse en tosin niissä(kään) viihdy, seremoniat kestävät tuntitolkulla ja ovat liian kovaäänisiä/julistavia/paatoksellisia jne. Mutta on tanssia ja laulua, hymyä ja naurua.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Se olisikin kyllä mielenkiintoinen kokemus! Mutta kuulostaa kyllä aika pitkältä. Tässä seremoniassa aloin haukotella jo kymmenen minuutin jälkeen, onneksi se oli alle tunnin.

   Delete
 3. Katolisessa messussa tosiaan vain pappi saa viiniä. muut vain leipää. en ole koskaan tajunnut, miksi pitää uskoa että viini ja leipä on OIKEESTI Jeesusta, miksei voi olla symbolista? Tulee mukaan niin paljon hassua, kuten se, ettei ehtoollisleipään saa koskea ja se on pyhä. Kirkot ovat minusta ihan mukavia paikkoja pysähtyä ja nauttia rauhasta, mutta katoan heti kun seremoniat alkavat ; )

  ReplyDelete
  Replies
  1. Meille ev.lut. kristityile se on vain symbolista ja paljon ehtoollisviiniä menee tiskiveden mukana viemäriin. Jos en ihan väärin muista, niin katoliset juovat ehtoolismaljan puhdistuksessa käytetävät huuhteluvedet.

   Olen silti sitä mieltä, että kristittyjen moninaisuus on rikkautta.

   Delete
  2. Ai ehtoollisleipään ei saa edes koskea? Sen takia varman pappi laittoi sen suoraan ihmisten suuhun. On kyllä tietty mielenkiintoista miten kristinuskossakin on niin monia eri suuntauksia ja tapoja.

   Delete