SOCIAL MEDIA

Thursday 27 June 2013

Pää piiloon ja feministinen dilemma

Tasan viikko aikaa ennen kuin lentokone lähtee Dubain kautta Kabuliin, minä siellä mukana. Toissapäiväinen itsemurhaisku Kabulin keskustan "turvallisimmalle" alueelle on totta kai huolestuttavaa ja lisää pelkoa. Taliban on iskenyt melko tiuhaan tahtiin Kabuliin viime kuukauden aikana. Silti olen päättänyt ottaa tämän haasteen vastaan ja voin vain toivoa parasta.

Yksi asia, joka tulee Kabulissa muuttumaan aika radikaalisti, on pukeutumiseni. Ihoa ei saa paljastella, ja ulkosalla liikkuessa päähän pitää kietoa huivi. Kammosin tätä huiviasiaa hieman, sillä aina kun olen käyttänyt päähuivia esimerkiksi uskonnollisissa paikoissa, näytän enemmän venäläiseltä mummulta kuin 26-vuotiaalta naiselta. Sitten tajusin, että tätäkin asiaa voi treenata. Päähuivin voi väsätä kasaan monella eri tapaa, ja YouTubesta löytyy tähänkin pelastus.



Videon nainen näyttää todella tyylikkältä. Ei tullut mieleenikään, että tässäkin lajissa tekniikka ratkaisee lopputuloksen, ja että huivi kiinnitetään nuppineuloilla. Itse käytän hakaneuloja, koska haluan välttää verenvuodatuksen. Materiaali tietysti ratkaisee, kuinka tyylikäs lopputulos on. Videon nainen käyttää laadukasta pashminahuivia, omani on ostettu kolmella eurolla Itä-Lontoon markkinoilta.

Naisten vartalon peittelystä ja huivin käytöstä muslimimaissa voi olla montaa mieltä. Ymmärrän, että joidenkin mielestä kyseessä on naisia alistava traditio, jota minun feministinä pitäisi vastustaa. Kaverini ihmetteli, miksi aion käyttää päähuivia, koska niille pitää näyttää ettei naisten ei ole pakko peitellä itseään ja mukautua miesten määräyksiin. 


No todellakin aion käyttää päähuivia, koska olen ulkomaalainen ja haluan kunnioittaa maan tapoja. En halua herättää ei-toivottua huomiota. Saattaisin itseni jopa vaaraan, jos päättäisin lähteä markkinoille sortseissa pää paljaana.

Mielestäni huivin käyttö ei sinänsä ole naisia alistavaa - sen käyttö merkitsee eri naisille eri asioita ja sen merkitys riippuu kontekstista. Monien mielestä se on jopa vapauttavaa ja olennainen osa identiteettiä ja kulttuuria. Kolonialistit ovat usein käyttäneet naisten huivin poistamista tapana osoittaa länsimaisen kulttuurin paremmuus ja ihana vapaus. Näin kävi myös Yhdysvaltojen hyökätessä Afganistaniin syksyllä 2001. Lehdet olivat täynnä juttuja siitä, kuinka länsimaat "vapauttavat" ja "pelastavat" afgaaninaiset: "women are lifting their veils, finally seeing the sunlight", ja näin länsimainen liberalismi vetää naiset pimeydestä valoon.

Nyt 12 vuoden jälkeen naisten oikeuksiin keskittyvä huomio on jäänyt vähemmälle, ja se, ovatko afgaaninaiset nyt "vapaita", on hyvä kysymys. Monilta osin naisten oikeudet ovat ottaneet jopa takapakkia. Se burqan poistaminen ei ainakaan ole "vapauttanut" naisia, ja minun huivittomuuteni tuskin inspiroisi ketään.

Mitä mieltä olette, olenko huono feministi kun peitän pääni? Ei ainakaan tarvitse miettiä hiustyylejä aamuisin, ja bad hair day voi olla vaikka joka päivä.


19 comments :

  1. Meikä kaipaa Burkaa säännöllisin väliajoin, esim.aamuisin. ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe, se olis kyllä aika hyödyllinen silloin kun ei halua kohdata maailmaa :) Haluan kyllä kokeilla burkaa Kabulissa, ainakin helppo sulautua joukkoon, mutta varmaan aika vaikea nähdä mitään.

      Delete
  2. Hienosti sait väkerrettyä ton :D

    Mä en kans tajua sitä jengiä, joka vieraassa maassa vääntää samalla garderoobilla kuin Suomessa ja olettaa, että länkkärinaisen malli on se ainut "oikea ja rajoitteista vapaa".

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kiitos! Juu todellakin, yritin selittää kaverille, ettei se nyt paljon auta jos minä länkkärinä menen sinne minihameilemaan.

      Delete
  3. Ja oikeasti voidaan miettiä, että kumpi tässä nyt olikaan se naista alentava pukeutumistyyli: kaikki piiloon ja saa "näyttää miltä vaan" siellä alla, vai tuntien oynttäytyninen ja paljastavat vaatteet, lähinnä miehiä varten? Got the point? :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Heli, olet niin oikeassa. Länsimaat helposti tulkitsee huivit ja peittävän pukeutumisen naisia alentavaksi, mutta sitten ei samalla kyseenalaisteta kaikkea kreisiä, mitä näissä meidän "vapaissa" maissa tehdään "kauneuden" eteen, esim. kauneusleikkaukset, botox, korkokengät, jotka aiheuttaa jalkavammoja jne.

      Delete
    2. Kultturirelatistinen moralisointi on nimenomaan väärä tapa lähestyä asioita. Kaikki kulttuurit, kun eivät ole saman arvoisia tai yhtä hyviä kaikissa asioissa. Me pystymme kyllä asettamaan kulttuureja paremmuusjärjestykseen hyvinkin universaaleilla säännöillä. Universaaleja hyveitä voivat olla vapaus valita, tasa-arvo sukupuolten välillä jne.

      Naista alentava tapa on se, mikä ei salli naisen tehdä omia pukeutumisvalintojaan. Piste. Alistamisen näkökulmasta on aivan sama, että pukeutuuko nainen perunasäkkiin vai narubikineihin. Valinnanvapaus on se avainsana ei burkha tai bikini. Puhutte aivan vääristä asioista.

      Lainaan sinua

      ". En halua herättää ei-toivottua huomiota. Saattaisin itseni jopa vaaraan, jos päättäisin lähteä markkinoille sortseissa pää paljaana.

      Mielestäni huivin käyttö ei sinänsä ole naisia alistavaa - sen käyttö merkitsee eri naisille eri asioita ja sen merkitys riippuu kontekstista."

      Mainitsemassasi kontekstissa huivin käyttö on nimenomaan alistavaa eli väkivallan pelko ohjaa/pakottaa huivin käyttöön. Kukaan ei pakota länsimaista naista pukeutumaan kauniisti, paljastavasti tms. eli tämän on jokaisen naisen oma valinta. Ja mitä tulee itse kauneuskulttuuriin niin se on pääosin naisten omaa hörhöilyä siitä on turha syyttää yhteiskuntaa tai miehiä. Länsimaisella naisella on täysi valinnanvapaus pukeutua ihan miten haluaa. Se, että markkina-arvo "väärinpukeutuvien" naisten osalta laskee miesten silmissä laskee on sitten tämän valinnanvapauden toinen puoli. Ja aivan samalla tavalla vanhoihin verkkareihin pukeutuvan junttipetterin markkina-arvo laskee naisten silmissä. Pukeutuminen on viestintää ja naiset tietävät tämän, mutta haluavat sekä syödä kakun että säilyttää sen. Eli markkina-arvo ei saisi laskea ja silti pitäisi saada näyttää vuorenpeikolta. Maailma ei vain toimi näin ellei kaikkia naisia pakoteta näyttämään vuorenpeikolta. Vapaassa kilpailussa ja maailmassa naiset saavat pukeutua miten haluavat, mutta samalla kilpailu pariutumismarkkinoilla kovenee. Kaikki ei kuitenkaan ole pelkkää ulkonäköä vaan myös päänsisäisillä asioilla on merkitystä ja tätä näkökulmaa huomioiva nainen todennäköisesti ei koe niin suurta tarvetta kilpailla vain ulkonäkö edellä.

      Delete
    3. Kuka sekopää kuvittelee, että länsimainen nainen voi pukeutua ihan miten haluaa? Siis täysin ilman moralisointia tai tuomitsemista? Jos nyt pukeutuisin vaikka niqabiin, niin aivan varmasti tulisi sanomista. Näiltä netin neroilta nyt ainakin.

      Delete
  4. Muslimikaverini käytti huivin alla trikoista pääpantaa. Huivi ei lipsu niin helposti paljastaen hiuksia ja pantaa voi käyttää myös neulojen apuna. Onnea matkaan uusiin haasteisiin!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kiitos Irina! Hyvä idea tuo pääpanta. Kabulissa riittäisi hyvin pelkkä huivi simppelisti kietaistuna, hiukset saa näkyä edestä. Mutta mulla se peruskietaistu huivi valuu ja on koko ajan häiritsemässä, jollen jotenkin kunnolla kiinnitä sitä.

      Delete
  5. Minusta huivi on kuitenkin "vain" vaate, päähine. Jos haluaa sopeutua asuin- ja työympäristöönsä vieraassa maassa, kannattaa noudattaa paikallista pukeutumiskoodia, ei ainakaan pukeutua kovin provosoivasti.

    Minä itse käytän ulkosalla liikkuessa huivia, varsinkin aurinkoisina päivinä, koska hatussa tai lippalakissa näytän ihan tyhmältä ja paljain päin liikkuessa tulee jokseenkin välittömästi huono olo.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Totta, tulee varmasti vähemmän ongelmia, jos omaksuu paikalliset tavat. Näin yritän ainakin tehdä! Mietin vaan, miten kestän huivi päässä ja pitkähihainen paita päällä 35 asteen helteessä..

      Delete
    2. Jep, minusta ajatus vetää huivi leuan alta on jotenkin ahdistava. Toisaalta, ainakin sari on varsin vilpoinen asuste: väljien ohuiden kankaiden alla on ikään kuin varjossa ja tietenkin vaara polttaa ihonsa auringossa on pieni.

      Delete
  6. Oho, tulipas videota katsoessa heti kulttuuriero vastaan...Jotenkin odotin, että ensin levitellään huivia ja esitellään sen kokoa ja sitten se vasta laitetaan päähän, kuten tämän kaltaisilta pukeutumistutoriaaleilta olen tottunut odottamaan. Mutta tosiaan, videollakaan ei näy yhtään hiuksia. Mutta mainio vinkki kyllä tuo muhkeutta tuova hiuskoristekukka! Pitääpäs joskus kokeilla, kun huiveja kyllä käytän ihan länsimaisesti. Tosin tuo oli kyllä niin hieno sidonta, että heti aloin odottaa syksyä, jotta voin kaivaa villapashminani esille!

    ReplyDelete
    Replies
    1. mustakin tuo hiuskoristekukkajuttu oli siisti idea, en ollut ennen tajunnut, että tosi monilla on sellainen huivin alla! Olin aina vaan ajatellut, että niillä on tosi iso nuttura! :)

      Delete
  7. Onpas kiva blogi ja kiva asuinpaikka sulla! En ole vielä ehtinyt kahlaamaan koko blogiasi läpi kun vasta löysin sen, mutta täytyypä jäädä seurailemaan.

    Vaikka se hassulta tuntuukin, feminismin ja huivin käytön ei tarvitse olla ristiriidassa keskenään. Monet muslimifeministit nimenomaan puolustavat huivin käyttöä feministisellä retoriikalla - se, että naisten on käytettävä vartaloaan ja seksuaalisuuttaan saavuttaakseen asioita, nähdään naisia alentavana. Olen kirjoittanut muslimifeministeistä blogiini, aihe saattaisi feministinä kiinnostaa sinua! Teksti on luettavissa täältä..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hei, kiitos & tervetuloa mukaan! :) Nimenomaan, niinkuin sanoin, ei huivin käyttö ole välttämättä naisia alistavaa, vaan sen merkitys riippuu kontekstista ja eri naisille se merkitsee ihan eri asioita. Mutta kokoburkaa en vieläkään ymmärrä, aion kirjoittaa siitä lisää myöhemmin - ahdistavin vaate ikinä.

      Mielenkiintoinen blogikirjoitus, varsinkin nuo Koraanin jakeet! Blogisi näyttää muutenkin tosi kivalta, ihania matkakuvia!

      Delete
  8. Nyt vasta löysin tämän blogin. Olin itse vaihdossa Malesiassa ja siellä vietetty aika avarsi silmiäni. Naiset värikkäissä huiveissaan olivat kaikkea muuta kuin alistettuja asemaansa. He kantoivat huivinsa ylpeydellä ja olivat todella kauniita ne päässään. Itsekin osallistuin erääseen illanviettoon perinteinen Malesialainen juhlapuku päällä, johon kuului myös huivi. Hauskana kokemuksena on jäänyt se kun näin naisia rannalla uimiseen tarkoitetussa asussa.

    ReplyDelete
  9. Yksinkertaista kuvitella, että itse vaatekappale on tässä se kiistakapula. Ongelma on tasa-arvo. Jopa niilla nk. muslimifeministeillä ei ole vapautta valita omia vaatteitaan. Ainakin kertomasi perusteella ihmisoikeuksiaan puolustavat asettavat itsensä vaaraan. "Jos keittiössä on liian kuuma, tule pois sieltä" :)

    ReplyDelete