SOCIAL MEDIA

Tuesday 23 July 2013

Tipaton Ramadan ja salainen keksikätkö

Ramadan alkoi kaksi viikkoa sitten. Kuukauden paastokauden aikana muslimit eivät saa juoda tai syödä mitään valoisana aikana (mukaan lukien lääkkeet - chowkidor-ovipoika valitti aamulla kärsineensä kamalasta päänsärystä, mutta buranaa ei voi ottaa. Hampaidenpesukin on kiellettyä auringonnoususta auringonlaskuun.)

Paikalliset heräävät noin kahden aikaan aamuyöllä syömään ja juomaan, ja menevät takasin nukkumaan. Seuraava ateria, iftar, on vasta seitsemän jälkeen illalla. Töissä paastoavat paikalliset tekevät vähän lyhyempää päivää, mutta vaikuttavat muuten suhteellisen virkeiltä ja normaaleilta. Itse olisin jo ensimmäisen kuuden tunnin paastoamisen jälkeen niin kiukkuinen ja kamala ihminen, että saisin varmasti potkut.Ramadan ei vaikuta elämään täällä paljon, paitsi että juomista ja syömistä julkisilla paikoilla tulee välttää. Toimistossa menen käytävälle juomaan vettä, ja ulkomaalaiset syövät lounaan keskenään puutarhassa. Töissäni on muutamia afgaaneja, jotka eivät paastoa, ja he saavat kokea paljon nuhtelua, tuomitsemista, päivittelyä ja mulkoilua. Yksi esittää muille paastoavansa, jotta säästyisi verbaaliselta kivitykseltä, mutta heti kun muut lähtevät kotiin, mies ottaa beef jerkyn ja keksit vetolaatikosta esiin ja tankkaa teetä.

On vaikea käsittää, miksi ihmisiä loukkaa se, ettei joku paastoa - eihän hän silti poista toisilta heidän oikeuttaan paastota ja olla ottamatta buranaa valoisana aikana. Mutta aika sama meininki kaikissa arvokeskusteluissa: homoavioliittoja vastustetaan koska se nyt vaan on niin väärin ja loukkaa minunkin avioliittoani. Uskonnon kyseenalaistaminen on täällä todella iso tabu ja uskonnollisten käytäntöjen haastaminen aiheuttaa monissa paikoissa väkivaltaisen reaktion.

En osallistu Ramadanin paastoamiseen (tai Ramazanin, kuten täällä sanotaan), koska tiedän että se on keholleni ja mielelleni epäterveellistä. Paastolla ei myöskään olisi mitään henkistä vaikutusta koska en ole muslimi, ja se vaikuttaisi vaan vähän oudolta. Olen silti päättänyt ramazoida omalla tavallani ja pidän tipatonta Ramadania. Tämän detox-kauden aikana en aio juoda yhtään alkoholia. Se ei ole kovin vaikeaa, koska alkoholia ei ole hirveästi saatavilla, ja jos on, se maksaa aivan älyttömästi. Silti, parin viikon päästä kun Ramazan loppuu ja Eid alkaa, pitää ehkä juhlistaa sitä muutamalla viinilasillisella.*


*) Ja juustolla! Löysin ruokakaupasta kohtuuhintaista goudaa! Ja hyvää iranilaista fetaa. Jes.

3 comments :

 1. Jonkun toisen blogin kautta joku aika sitten eksyin blogiisi ja siitä tuli heti suosikkini!

  Yksi asia askarruttaa: asutko Afganistanissa, jollain ulkomaalaisille suunnatulla (rajatulla?) alueella vai ihan samalla tavalla kuin paikallisetkin?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hei, ihana kuulla! Kiitti! :)

   Asun muiden ulkomaalaisten kanssa samassa talossa Kabulin keskustassa. Se ei kuitenkaan ole mikään rajattu alue, vaan naapurissa on ihan tavallisia afgaaneja. Esim lähetystö- ja YK-työntekijöillä on ihan eri meininki, ne asuu rajatulla alueella, siis toimistorakennukset ja kämpät on kaikki samalla alueella turvaporttien ja aseellisten vartijoiden takana. Ne ei myöskään pääse kovin vapaasti liikkumaan Kabulissa ja esim. menemään kaikkiin ravintoloihin. Mutta meillä on taas paljon vapaampaa, mikä on tietty kiva.

   Delete
 2. This comment has been removed by the author.

  ReplyDelete