SOCIAL MEDIA

Wednesday 11 September 2013

Luoteja ja ilotulitusta

Tänään oli Etelä-Aasian jalkapallon maailmanmestaruuskisojen finaali, Afganistan vastaan Intia. Intia on voittanut jo kuusi kertaa ja Afganistan nolla kertaa, mutta tänään Afganistan voitti. Koko kansa sekosi täysin ja juhlii kaduilla: autot tööttäilevät, naapurit kiljuvat ja ampuvat raketteja. Koko kaupunki tärisee innostuksesta ja ilotulituksista. Monet alkoivat ampumaan aseilla taivaalle, kuten maassa on tapana. Ilotulitusten ja rakettejen seassa luodit lentelivät - kuulemma joka kerta kun ihmiset juhlivat luotibileillä, muutama vahingoittuu luotien tullessa takaisin alas.

Konfliktimaassa ei aseilla ampuminen juhlimisen merkeissä vaikuta kovin järkevältä. Kämppikseni luuli ensin, että kyseessä on hyökkäys ja hätiköi huoneeseeni, mutta onneksi Twitterin kautta viisastuneena tiesin että ihmiset vain osoittavat käsittämätöntä iloaan konekivääreillä.

Voittajafiilis! Kuva: Indiatimes.com

Hullu juhlinta ja räiskintä kesti yli kolme tuntia. Ihmiset ovat superonnellisia ja ylpeitä Afganistanin voitosta. Pelkäsin väkivaltaisuuksia syyskuun 11. terrori-iskun vuosipäivän vuoksi, mutta 9/11 onkin täällä nyt legendaarinen voiton päivä.

Samaan aikaan kun ulkona lenteli luoteja, rapsuttelin koiraa, joka oli peloissaan äkillisestä joukkosekoilusta. Join limsaa ja menin katolle – punaisia ilotulituksia lentelee idästä länteen, luotisarjojen papatus sekoittuu ihmisten nauruun ja kiljaisuihin. 

Afganistan on vuoden 2013 Etelä-Aasian jalkapallon maailmanmestari, ja se saavutus ansaitseekin isot juhlat (ilman pyssyjä ensi kerralla, kiitos). 

11 comments :

 1. Wow, mielettömän hienoa!!

  Urheilukisojen voittaminen on kyllä jännä juttu: sama riehakas suhtautuminen joka puolella maailmaa. Mitä luulet, onkohan tuolla matsin voittamisella jotain vaikutusta maan yhtenäistymiseen; vahvistaakohan tällainen yhdessä juhliminen kansaa? Vai olikohan niin, että talibanit eivät juhlineet?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Taliban ei ikinä kieltänyt jalkapalloa, mutta ei hirveesti tykännyt. Kyllä se varmaan jollain tasolla yhdistää - kaikki on täällä ihan fiiliksissä voitosta, etnisestä taustasta huolimatta.

   Delete
 2. Mä ihmettelin pitkään kun mun FB feed täyttyi sellaisista lauseista kuten "Congrats Afghanistan" ja tietysti en sitten tiennyt että kyse oli futiksesta :D Mietin että mitäs siellä on nyt tapahtunut (ilmeisesti kuitenkin jotain hyvää) :D

  ReplyDelete
  Replies
  1. :D juu täällä on kaikki ihan hurmiossa vieläkin. Mutta oli aika huolestuttavaa huomata, että aika lailla KAIKILLA on aseita kotonaan. Kaikki valmistautuu tulevaisuuden väkivaltaisuuksiin ja ehkä sotaan, masentavaa. Mutta nyt kaikki on onnellisia, monet puhuu kuinka he kerrankin ovat voittaneet jotain ja voivat iloita täysillä yhdessä, yhtenä kansana.

   Delete
 3. Kieltämättä aika jännä (ja masentava) tapa juhlia voittoa! Mutta toisaalta kiva, että kaikki on fiiliksissä siitä, etnisestä taustasta huolimatta!

  ReplyDelete
  Replies
  1. oli kyllä aika pelottavaa kun ammuskelua oli joka puolella! Mutta niin kiva nähdä ihmiset vaihteeksi iloisina.

   Delete
 4. Olis kiva kuulla sun normipäivästä ja arjesta noin yleensä. Mitä voit tehdä, mitä et..?
  Onnea Afganistan! Ja mukavaa viikonloppua sinne!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos Niina, hauskaa viikonloppua sulle myös! Jep pitääkin kirjoittaa normiarjesta pian.. yleensä paljon mitään ei tapahdu, menen töihin, tulen kotiin, syön, nukun :D mutta kyllä tosta varmaan jonkun postauksen saa aikaiseksi!

   Delete
 5. Hei! Törmäsin blogiisi eilen, ja nyt olen kahlannut sen läpi! Pakko kommentoida ja kertoa miten VAU ihminen olet. Siis aivan super-rohkeaa lähteä Kabuliin. Big Respect!

  Itse olen aina ollut kiinnostunut islamilaisita maista, ja hyvin erilaisesta kulttuurista. Meillä on paljon opittavaa heiltä myös, vaikka useinmiten länsimaalaiset vain keksivät negatiivista sanottavaa 'heistä'(melko laaja käsitys, mutta ymmärsit ehkä yskän)

  miopoikanimio.blogspot.com

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos Katja ihanasta kommentista! Sai hyvälle tuulelle. Kyllä kuule mietin paljon ennen tänne lähtöä että onkohan tässä nyt mitään järkeä, mutta nyt olen kyllä tosi onnellinen! :) ja totta, olen oppinut todella paljon islamista, vaikka usein onkin vaikea ymmärtää miten uskonto voi olla niin keskeisessä asemassa ihan kaikessa. Kiehtova kulttuuri.

   Delete
 6. This comment has been removed by the author.

  ReplyDelete