SOCIAL MEDIA

Monday 28 July 2014

Paaston loppu, tänään on bileet

Tänään koko Afganistan juhlii Ramadanin paastokuukauden päättymistä. Eid-juhla on yksi afgaanien tärkeimmistä juhlista, vähän kuten joulu meille suomalaisille. Perheet viettävät aikaa keskenään, vierailevat sukulaisilla ja kavereilla ja syövät paljon ja hyvin.

Yksi Kabulin monista moskeijoista.

Minun on ollut vaikea ymmärtää, miten paikalliset pystyvät olemaan juomatta ja syömättä n. kello kolmesta aamuyöllä kello seitsemään illalla. Itselläni näkö sumenee ja ärsytystaso nousee taivaisiin viiden ruuattoman tunnin jälkeen. Vedestä puhumattakaan, juon sitä monta kertaa tunnissa. Olin Ramadanin aikaan kokouksessa ministeriössä, jossa ei tietenkään ollut soveliasta juoda mitään. Kokous kesti kolme tuntia, ja sen jälkeen oli jo kauhea päänsärky ja aavikkokurkku. 

Sen pystyn jotenkin käsittämään että toimistotyöntekijät selviävät tästä, sillä he viettävät päivänsä istuen ilmastoidussa tilassa, mutta en tiedä, miten ulkona 40-asteen paahteessa työskentelevät miehet pystyvät tähän. Työt nimittäin jatkuvat ihan normaalisti, tyypit laittavat uutta asfalttia maahan, rakentavat jotain tai hoitavat puutarhaa. Yksi puutarhureistamme, vanha mukava mies, sai halvauksen Ramadanin alussa. Olen aika varma että paastolla oli tämän kanssa jotain tekemistä, vaikka muut kieltävätkin asian. Kollegani myös sanoivat, että Ramadanin kestää koska he kuulemma saavat jumalalta tiettyjä spesiaalivoimia tämän kestämiseen.

Huevos rancheros, yksi kivan kabulilaiskahvilan suosikeistani.

Monet länkkärilihanystävät ikävöivät kovasti pekonia täällä, mutta sitä saa joistain ravintoloista.

Mietin myös, kuinkakohan moni paikallisista ei oikeasti paastoa, mutta pitävät päällä illuusiota paastostaan. Tiedän entisesä työpaikastani Kabulissa ainakin kaksi henkilöä, jotka eivät usko paastoamiseen ja skippaavat sen. Silti kollegoille ja muille pitää esittää että paastoaa, koska muuten tulisi koko yhteisön vihat ja nuhtelu päälle. Tämäkin asia on kuulemma muuttunut paljon Talibanin ajan jälkeen - aikaisemin oli ihan OK, etteivät kaikki paastonneet. Nyt asia ei todellakaan ole niin, vaan paasto on aika lailla sosiaalinen pakko. Monet varmasti nauttivatkin siitä ja kollegani sanoivat, että pienikin pala leipää maistuu maailman parhaalta aterialta päivän paaston jälkeen.

En ole ikinä kokeillut paastoamista, koska rakastan ruokaa liikaa. Se ei myöskään kuulu mihinkään uskonnoliseen vakaumukseeni. Vaikka en juhli Eid-juhlaa, olen iloinen että paasto on loppu. Kollegat ovat taas paljon virkeämpiä ja minun ei tarvitse juoda vettä salaa vessassa. Olisi kiinnostavaa kuulla teidän kokemuksia, jos olette koskaan kokeilleet ruuan ja juoman poisjättämistä. Miten ette pyörtyneet viiden tunnin jälkeen?13 comments :

 1. Ajattelin ennen samalla tavalla, etten pystyisi ikinä paastoamaan. Kokeilin kuitenkin yhden päivän ja se ei ollut lainkaan niin vaikeaa kuin ajattelin. Toki Suomessa ei ollut silloin kauhean kuuma ja en olljt töissä sinä päivänä, joten se vähän helpotti. Kun oli vaan sopivasti tekemistä niin aika kului nopeasti, enkä edea ajatellut janoa tai nälkää. Mä oon kamala kiukkukalle nälissäni, mutta olin todella rauhallinen ja hyvällä tuulella koko päivän. Mun mielestä paasto on aikalailla psyykkinen ja tahdon voiman juttu... kokeile ihmeessä!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiva kuulla että pysyit pystyssä! Miltä tuntui päivän päätteeksi? Oliko helppo syödä? Itselleni käy usein niin että jos en ole syönyt pitkään aikaan ja syön jotain, tulee helposti maha kipeäksi. Ilman ruokaa varmasti pystyisinkin olemaan päivän jos oikein yritän, mutta ilman vettä - vaikea kuvitella! Ja ilman kahvia, varmaan vielä vaikeampaa ;)

   Delete
 2. Minä tykkään paastota, melko useinkin olen päivän syömättä. Mutta en kyllä ymmärrä tuota juomattomuus asiaa. Se menee ihan yli hilseen. Mutta ainakin mieheni joka juurikin tänään taas paastoaan päättää, on Ramadanin aikaa paljon väsyneempi ja nukkuu päivittäin päiväunet. Ja monta kiloa taisi painokin taas tippua. Ei ihan joka ihmisen hommaa ole tuo.

  Mutta suosittelen ruoattomuus päiviä! Se on mukavaakin ja siitä tulee hyvä olo.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hmmm, mielenkiintoista. Tuleeko jotenkin kevyempi tai puhtaampi olo? Omalla kohdallani voisin kuvitella, että jos olen päivän syömättä, vedän illalla kokonaisen pizzan, sipsejä ja jäätelöä ja sitten on varmaan pahempi olo kuin silloin kun oli kauhea nälkä :)

   Jotkut kollegani sanoivat, että he itse asiassa lihovat Ramadanin aikana, koska syövät niin hillittömästi iltaisin ja aamuyöllä.

   Delete
 3. Kiitos taas mielenkiintoisesta postauksesta :)

  ReplyDelete
 4. Johtuisko siitä, että hmiset uskovat Jumalaan ja saavat tavallaan henkistä voimaa paastoamiseen. Itse olen afghanistanista ja muslimi. Olen yrittänyt paastota muina päivinä kuin Ramadanina, mutta se ei enää tunnu samalta, siitä tulee jotenkin hankalampaa...en tiedä johtuuko se uskomisesta Allahiin ja pyhään kuukauteen...btw kyl tulee siinä jossain kohtaa päivää et ei vaan jaksa ja menee nukkkumaan ;).

  Ps. Sul on mahtava blogi! mielenkiintoimielenkiintoisetset aiheet ja ihanat kuvat <3

  ReplyDelete
  Replies
  1. juu näin minä myös kuulin, että he se jumalalta saatu voima auttaa kestämään. Silti en ihan biologian kannalta ymmärrä, miten ihmiset eivät pökerry jos tekevät raskasta fyysistä työtä 10 h päivässä, aurinko paistaa ja lämpötila on melkein 40, eikä kukaan juo edes pisaraa vettä? Luulisi että suolatasot heittelisivät ihan liikaa.

   Täällä naisilla on vielä vähän vaikeampaa, koska miehet usein pääsevät töistä aikaisemmin kotiin ehkä noin klo 3 ja voivat mennä nukkumaan, mutta siinä vaiheessa naisten pitää alkaa valmistamaan isoa iftar-illallista kaikille muille.

   Kiitos palautteesta, kiva kuulla että pidät! :)

   Delete
  2. Joo. Olet täysin oikeassa. Se ruoanlaitto, varsinkin siellä....tarkemmin ajatellen en itsekään enää ymmärrä miten porukka tekee sen��

   Delete
 5. Mun tietääkseni paastoa ei tarvitse pitää, jos tekee raskasta työtä ja tosi monia muitakin tilanteita on, milloin koraanin mukaan ei saa paastota (menkat, raskaus, imetys, perussairaus, matkustelu ramadanin aikaan). Koraanin mukaan on väärin vaarantaa oma henkensä ja terveytensä. Toki monet pitävät paastoa vaikka ei tarvisi.

  ReplyDelete
  Replies
  1. hei, kuulin myös juuri tästä menkka-jutusta, en tiennytkään ennen että sen vuoksi voi olla paastoamatta. Matkustelusta ja sairauksista ym tiesin, mutta en ole varma kuuluuko fyysinen työ noihin syihin, miksi ei tarvitsisi paastota.. Silloin suurin osa afgaaneistakaan tuskin paastoaisi koska monet tekevät aika raskasta työtä? Pitääkin ottaa selvää.

   Delete
 6. Miksi sinun pitää työpaikallasi juoda salaa vettä vessassa Ramadanin aikana? Ethän sinä ole muslimi. Ihan käsittämätöntä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. En olekaan, mutta jos joisin vettä paikallisten läsnäollessa he voisivat loukkaantua ja ajatella etten kunnioita heidän kulttuuria. Onneksi usein kollegani lähti pois toimistosta joten ei aina tarvinnut mennä vessaan :) Jotkut länkkärit tosin olivat juomatta ja syömättä päivisin mutta en ihan tajua tätä - - koska emme kuulu samaan uskontoon, paasto ei tarkoita meille mitään, niin en ymmärrä miksi sitä noudatettaisiin.

   Delete