SOCIAL MEDIA

Wednesday 7 January 2015

Kabulin eläintarha ja legendaarinen leijonakuningas

Tänään Hesari kirjoitti Kabuliin auenneesta huvipuistosta. Aivan mahtavaa, että tällainen on avattu - toivottavasti se pysyy turvallisena paikkana, ja toivottavasti tytöt ja naisetkin saisivat mennä vuoristorataan. Afganistanissa ei todellakaan ole tarpeeksi kivoja paikkoja viettää aikaa - monet perheet menevät piknikille ja Qarqha-järvelle viettämään viikonloppua,  mutta turvattomuuden kasvaessa vapaa ja hauska tila vain kutistuu.

Kabulissa on kuitenkin vielä eläintarha, josta monet paikalliset pitävät paljon. Kävin siellä viime vuonna, vaikka en yleensä halua mennä eläintarhoihin. En pidä siitä, että eläimet asuvat vankiloissa, varsinkaan silloin jos asumukset ovat liian pieniä, niin kuin ne usein ovat eläintarhoissa. Halusin kuitenkin kokea tämän harvinaisen vapaa-ajanviettopaikan Kabulissa ja nähdä, miten eläimiä kohdellaan.

Eläintarhan kuuluisin asukki oli vuonna 1976 syntynyt Marjan-leijona. Leijona ja muut eläintarhan asukit kokivat kovia Neuvostoliiton hyökkäyksen jälkeen ja sisällissodan aikaan 90-luvun alussa kun Kabulia pommitettiin joka suunnasta. Marjan kuitenkin selvisi. Vuonna 1995 eräs mies löi vetoa kavereidensa kanssa, että voisi mennä silittelemään leijonia. Mies meni, ja silitelty leijona ei tehnyt mitään, mutta sen kaveri, Marjan, hyökkäsi miehen kimppuun ja tappoi hänet.

Marjan-leijonasta tehty patsas tervehtii tulijoita eläintarhan edessä.
Seuraavana päivänä tapetun miehen veli meni eläintarhaan ja heitti kolme käsikranaattia Marjanin häkkiin. Kostohyökkäyksessä leijona menetti silmänsä ja hampaansa, muttei kuollut. Marjan ei voinut purra lihaa ilman hampaita ja kaatui useasti yrittäessään mennä koloonsa. Eläinten ystävät ulkomailla ja Afganistanissa raivostuivat teosta, ja mies hakattiin kuoliaaksi kadulla viikon jälkeen hyökkäyksestä. Koston tuhoisa kierre.

Kabulin eläintarhassa on aika surullista, kuten monissa muissakin eläintarhoissa, varsinkin kehitysmaissa. Kiina on lahjoittanut monia eläimiä eläintarhaan, mutta on kieltäytynyt lahjoittamasta lisää ennen kuin eläinten asuinolot ja hoito paranevat. Eläintarha on kabulilaisille kuitenkin yksi harvoja vapaa-ajanviettopaikkoja, ja se on yhä suosittu, vaikka Marjan kuoli vuonna 2002.

Lumilounas.
Vankilassa.
Tylsää.
Sisällissodan aikana eläintarhan akvaariot räjäytettiin, huhun mukaan joku sadistinen taistelija räjäytti elefantin ja monet eläimet päätyivät taistelijoiden lautasille. Nykyään eläintarhassa voi nähdä apinoita, lintuja, kaneja, susia, karhuja, kettuja, erilaisia matelijoita ja kaloja.

Miau.
Eläintarhassa on mukava kävellä vapaasti, vaikka eläimiä onkin surullista katsella.
Vanha maailmanpyörä eläintarhassa. Toivottavasti tätä ei ole viety uuteen huvipuistoon.
Nam.
Eläintarhassa on myös ihan söpö kanttiini,
Kik-voimaa.
Jalat jäätyy! Ei ehkä sopivin ilmasto flamingolle?

7 comments :

 1. Auts ;( Jos jotain positiivista kuitenkin, niin kikhernekeitto nayttaa hyvalta!

  ReplyDelete
 2. Tuollaisia ne eläintarhat ovat ei sille mitään voi. Itse inhoan matelijoita yli kaiken ja olinkin oikein tyytyväinen, ettet ollut laittanut tänne yhtään matelijakuvaa, kiitos!
  Kaamea tuo Marjan-leijonan tarina. Ihan turhia uhreja kaikki kolme.
  Mutta onneksi siellä on edes joku paikka, jonne koko perhe voi mennä viettämään aikaa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Juu Marjanin tarina on kyllä ihan kreisi. Luin jostain että viime vuonna yksi leijona oli pelastettu jonkun kabulilaisen kattoterassilta, mies oli jostain syystä hankkinut jostain leijonan ja piti sitä siellä - se onneksi löydettiin, mutta todella huonossa kunnossa.

   Delete
 3. Jotenkin odotin ihan kaamean kuntoisia eläimiä, mutta nuo nyt eivät kuvien perusteella kovin pahoilta näytä. Kertoo kuitenkin jotain tuo, ettei Kiinakaan lahjoita eläimiä enää.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ainakin apina häkissä näytti todella surulliselta, ja luin jostain että monet vierailijat tökkivät eläimiä ja heittävät häkkeihin kaikenlaista, en kylläkään nähnyt tätä kun olin siellä.

   Delete
 4. Olen nyt kahlannut blogiasi läpi ja onpa mielenkiintoista lukea juuri näistä ihan tavallisista asioista sieltä päin maailmaa! Uutisissa on aina vain ikäviä asioita Kabulista, ja vaikka eläinpuistot nyt eivät maailman iloisimpia paikkoja olekaan, niin on mukava kuulla, että on sielläkin paikkoja, jonne ihmiset voivat mennä viihtymään ja ehkä hetkeksi unohtamaan pommit ja muut. Kiitos todella kiinnostavasta blogista :)

  ReplyDelete