SOCIAL MEDIA

Saturday 21 March 2015

Nainen poltti "Koraanin", nainen poltettiin

Kabulia on kuohuttanut torstai-iltana tapahtunut järkyttävä murha. Joukko satoja afgaanimiehiä hakkasivat 27-vuotiasta afgaaninaista kivillä, kepeillä ja laudoilla, jonka jälkeen hänen ruumista raahattiin pitkin katua, hänet sytytettiin tuleen ja heitettiin Kabulin jokeen. Syy: nainen oli muka polttanut sivuja Koraanista.

Kun kuulin järkyttävästä uutisesta, ensimmäinen ajatukseni oli, että nainen varmasti kärsi mielenterveysongelmista ja/tai halusi kuolla. Koraanin polttaminen on täällä vakava juttu, jonka tähden on ennenkin tapettu ja mellakoitu. Olin oikeassa: naisen perhe kertoi, että hän oli kärsinyt mielenterveysongelmista lapsesta asti, eikä ymmärtänyt tekojaan.

Moskeija, jonka lähellä nainen hakattiin ja poltettiin.

Tapahtuma meni silminnäkijöiden mukaan näin: nainen oli alkanut polttaa paperia moskeijan lähellä, ja ilmoitti, että Koraani palaa. Lähellä ollut mies meni heti tarkastamaan tilanteen, otti palavia papereita talteen ja meni läheiselle kadulle kailottamaan kovaan ääneen, että nainen polttaa Koraania. Nopeasti kymmeniä, sitten satoja miehiä kerääntyi paikalle. Kukaan ei ole kuitenkaan pystynyt todistamaan, että nainen poltti Koraanin sivuja. Silminnäkijän mukaan sivuilla oli darin kieltä, ei arabiaa, joten sivut eivät olleet Koraanista.

Kukaan ei tietenkään välittänyt tarkastaa faktoja tai miettiä, että ehkä nainen on mielisairas. Sinänsä ihan sama - vaikka nainen olisi polttanut Koraania, ei mikään oikeuta miesten tekoja. Miehet päättivät olla itse oikeuslaitos, tuomari ja rankaisija, ja kokivat, että heillä on täysi oikeus hakata puolustuskyvytöntä naista.

Naisen palanut ruumis heitettiin Kabulin joen penkalle.

Tapaus on järkyttävä jo ihan itsensä takia: että joukko miehiä pääkaupungissa alkaisivat heitellä kiviä ja hakata naista, joka ilmoitti polttavansa Koraanin sivuja. Että he sitten raahaisivat ruumista kadulla ja sytyttäisivät sen tuleen (ei ole selvää, oliko nainen vielä elossa, kun hänet poltettiin). Mutta mikä tässä järkyttää todella paljon, on se, että sadat ihmiset ottivat tapahtumasta valokuvia ja videota, kannustivat miesjoukkoa, ja poliisikaan ei estänyt tätä brutaalia tekoa.

Mikä on myös järkyttävää, on tapahtumaa seurannut keskustelu. Monet afgaanit ovat tuominneet teon barbaarisena ja islaminvastaisena. Mutta jotkut korkeassa asemassa olevat, ns. tärkeät ihmiset, hyväksyvät miesjoukon teot. Ihan OK hakata ja polttaa nainen. Uskonnollisen ministeriön työntekijä ilmoittaa videolla, että jos nainen oli islaminvastainen, ei-muslimi ja poltti Koraania, joukon teot ovat täysin hyväksyttyjä. Korkea-arvoinen poliisijohtaja myös ilmoitti, että teko oli ihan OK ja sopiva rankaisu.

Yhdeksän miestä on kuulemma pidätetty tapauksen johdosta ja presidentti vakuuttaa, että asia tutkitaan läpikotaisin ja oikeus toteutuu. Samaan aikaan kabulilaisen moskeijan imaami varoittaa viranomaisia pidättämästä ketään, sillä se johtaisi vain protesteihin.

Biljoonia dollareita on kulutettu Afganistanin oikeuslaitoksen ja naisten/ihmisoikeuksien vahvistamiseen ja koulutukseen. Tämä tapaus raivostuttaa minua aivan suunnattomasti. Miesjoukon kuvaamien videoiden katseleminen raivostuttaa minua vielä enemmän. Ihmiset hyppivät naisen päällä, potkivat, huutavat, tökkivät, lyövät, tappavat, hurraavat, katsovat sivusta, videokuvaavat.

Muuttuuko mikään ikinä? Milloin?

33 comments :

 1. Todella karmea! Uskonto on ihmiselämän yläpuolella ja mies naisen yläpuolella. Tunnen, kuinka alan kiehumaan. Mutta viha synnyttää vain uutta vihaa. Työ naisten oikeuksien hyväksi ei lopu ilmeisesti koskaan.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Niin järkyttävää, en pysty ymmärtämään.

   Delete
 2. Huoh, aika pessimistiset on olleet tunnelmat viime aikoina maailman kehityksen suuntaan, aariliikkeet ja epatasa-arvoisuus vaan vahvistuu epavarmoilla maaperilla ja eri maailmat kaantyvat vain tiukemmin toisiaan vastaan :( Jarkyttava tapaus, luin taalla uutisista.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Niinpä, joku afgaani sanoikin hyvin, että Afganistanissa isoin uhka ei ole Taliban tai Isis, vaan ihan tällaiset tavalliset tallaajat, jotka terrorisoivat kansaa takapajuisilla ja väärin Islamia tulkitsevilla ideologioillaan.

   Delete
 3. Olen järkyttynyt, surullinen, toivoton.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Joo, aika toivottomaksi tämä vetää.

   Delete
 4. This comment has been removed by the author.

  ReplyDelete
 5. Tämä veti kyllä sanattomaksi. Siis jotain aivan järkyttävää. En voi ymmärtää. Ja että vielä korkea-arvoisissa viroissa olevat, koulutetut ihmiset suhtautuvat asiaan sallivasti. Menee täysin yli ymmärryksen.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Joo, on kuulemma monia, monia, jotka puhuvat asian puolesta, että joukon reaktio oli ihan oikeutettu, mm. kansanedustaja, poliisin puhemies, imaameja... Vaikea pysyä positiivisena, että muutos hyvään suuntaan olisi tulossa. Surullista myös, että suurin osa niistä hakkaajista olivat hyvin nuoria miehiä ja poikia.

   Delete
 6. Itsellä mieleen heräsi ensimmäisenä kysymys: Miten kukaan voi tehdä toiselle ihmiselle mitään tällaista, oli tilanne mikä tahansa? Kiduttaa ja hakata kuoliaaksi ja sitten vielä raahata ruumista kadulla??? Kuulostaa psykopaattien toiminnalta. Miten kukaan voi tietoisesti, minkä tahansa syyn varjolla brutaalisti tappaa toisen ihmisen (tai edes eläimen), ellei saa siitä jonkinlaista nautintoa (kuten joku mieleltään äärimmäisen sairas ihminen)? Eikä tekoon riittänyt hetkellinen päähänpisto, jonka toteuttaa helposti "yhdellä napin painalluksella" (kuten esimerkiksi aseen laukaiseminen). Näiden ihmisten täytyi ainakin minuuttien ajan tietoisesti hakata tätä ihmistä hengiltä, tai katsoa vierestä kun muut tekevät niin. Harva ihminen kykenisi tappamaan mitään hyönteistä tai hiirtä suurempaa (tai katsomaan tällaista vierestä). En vain voi ymmärtää miten tuollaista tapahtuu.

  Psykologiassa tuollaista selitettäisiin varmaankin jonkinlaisen joukkohysterian tms. teorian avulla. Lisäksi täytyy muistaa se, että valitettavasti tuossa ympäristössä kuolemaa näkee aivan eri tavalla kuin esimerkiksi Suomessa. Turtuuko siihen jotenkin?

  Pysäyttävä ja todella surullinen uutinen...

  -K

  ReplyDelete
  Replies
  1. Niinpä, sitä on vaikea itsekin ymmärtää.. Kyse on nimenomaan myös siitä, että oli joukko miehiä, joukkomentaliteetti, mob mentality, sama millä tutkijat ovat koittaneet selittää kansanmurhien logiikkaa. Jos siellä olisi ollut vain yksi mies, niin tuskin samaa olisi tapahtunut. Nämä idiootit olivat naisen tappamisen jälkeen kehuskelleet asiasta Facebookissa, kuinka he olivat puolustaneet uskontoa ja tehneet sen mikä on oikein ja nyt nainen on helvetissä. Tämä tyyppi on sittemmin pidätetty - joku hyvä puoli tässä mielipuolisessa kuvaamisessa ja someen raportoinnissa.

   Delete
 7. Ei jumalauta...Mulle järkytyksen ohella tuli aivan sama mieleen kuin viimeiselle anonyymille, että miten tuollainen toiminta voi olla mahdollista ihmisiltä, keskellä ns. tavallista arkipäivää? Mistä se viha kuohahtaa?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kuohahtaa varmaan naisvihasta, miesten vallasta, uskonnon väärintulkitsemisesta, joukkomentaliteetista, tietämättömyydestä... Mutta vaikea ymmärtää kyllä.

   Delete
 8. Replies
  1. Niin on, saa nähdä millaisia tuomioita tekijät saavat.. Monet varmasti juhlivat heitä sankareina.

   Delete
 9. Järkyttävää! Todellakin.
  Kylmät väreet menee.
  Brutaalia, niin tosissaan.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Järkyttävää on varsinkin katsoa videoita tapahtuneesta -- ihmisten julmuus ja pahuus jotenkin täysin konkretisoituu silmien edessä.

   Delete
 10. En usko että mikään muuttuu, valitettavasti, milloinkaan.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tällainen ajatus on itsellänikin melko usein, mutta se on masentavaa.

   Delete
 11. Replies
  1. Jep. Nainen, Farkhunda, haudattiin tänään. Onneksi on nousemassa pieni liike, joka vaatii oikeutta Farkhundalle. Jotain toivoa siis ehkä..

   Delete
 12. Kyllä muuttuu. Pienen pienin askelin, ja välillä isoja askelia taakse päin. Jo se, että sä olet siellä töissä ja kerrot mitä tapahtuu, kertoo muutoksesta. Se, että asiasta uutisoidaan ja se herättää keskustelua, on osa muutosta. Kyllä se hyvä voittaa, koska pakkohan sen on. /T

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitti kommentista, hyvä että joku jaksaa pysyä positiivisena ja uskoa parempaan huomiseen! Ei vaan, kyllä mäkin tietty uskon että kehitys parempaan on mahdollista, en kai muuten olisi täällä töissä. Tällaiset tapahtumat aina vaan vähän horjuttavat sitä uskoa ja saavat kyseenalaistamaan kaiken sen, mitä maassa on tehty ihmisoikeuksien hyväksi vuosien ajan.

   Delete
 13. Afganistanissa on pieni, mutta pirteä naisasialiike, joka sai maailmanlaajuista huomiota , kun kantoi perinteisiä tapoja uhmaten kantoi Farkhudan hautaan ja vaatii äänekkäästi rikollisten rangaitsemista. Huomattavaa on myös , että Farkhudan veli julkisesti puolusti sisartaan ja vakuutti tämän olevan hyvä muslima. Suomen tv-uutisiin se ei mahtunut, koska vaalit tarvitsevat tällä hetkellä paljon uutisaikaa. Suomessakin riittää vielä työsarkaa, ennen kuin vanhat asenteet kokonaan on voitettu. Ajattelen tässä konkreettisesti sitä lievää tuomiota, minkä eräs mies sai, joka piti naista 4 vuotta vankinaan ja jolla oli tyttärensäkin juonessa mukana. Uskomatonta, että sellaista sattuu Suomessa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. juu, Afganistanissa on ollut jo pitkään pieni naisasialiike, mikä on tosi hyvä juttu. Jutusta on nyt tullut ilmi paljon uutta tietoa, mm. että Farkhunda oli opiskellut koulussa islamia, ja että moskeijan imaami oli valehdellut kaikille, että nainen olisi polttanut Koraania koska yritti vain säilyttää omaa mainettaan. Farkhundan veli, isä ovat puolustaneet häntä, ja onneksi tosi moni muukin. Tänään Kabulissa oli taas iso mielenosoitus Farkhundan puolesta, mikä on aivan mahtavaa.

   Delete
 14. Aivan järkyttävä uutinen! Luin siitä myös Turun Sanomista, joten ylitti uutiskynnyksen myös täällä. Minusta täällä uutisoitiin, että kyse ei ollut koraanin polttamisesta. Joten aivan turha murha! En ymmärrä, miten joku voi sen oikeuttaa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Moi Sari, juu ei ollutkaan polttanut, mies vain syytti häntä siitä ja muut uskoivat ja tulivat ihan hulluiksi.

   Delete
 15. Tsemppia sinulle Sini sinne Kabuliin. Itse olen humanitaarisella jarjestolla toissa ja yritan koko ajan paasta enemman osalliseksi projekteihin missa paasisi edes vahan vaikuttaamaan naisten tasa-arvoa koskeviin asioihin. Teet tarkeaa tyota, vaikutat vahvalta suomalaiselta naiselta kenella on vahva oikeudentaju ja joka ei pelkaa ilmaista mielipiteitaan. Sinun kaltaisia naisia tarvitaan sen kaltaisissa tyotehtavissa joita teet. Tallaisten tapausten kuuleminen ja todistaminen on rankkaa ja uskoavievaa. Usein kun itsekin kuulen todistuksia korruptiosta, raiskauksista, nalanhadasta ja kaikesta epaoikeudenmukaisesta ja ihmisoikeuksia rikkovasta mietin itsekin etta mita jarkea on yrittaa mitaan. Vaan mita jaisi jaljelle jos kaikki mahtavat tyypit kuten sina luovuttaisivat ja antaisivat periksi? Silloinkin kun se on haasteellista niin yrita muistaa kuinka tarkeaa tyosi on. Voimia!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Moi, kiitos niin kivasta kommentista! ja ihanasta tsempistä! <3 tsemppiä ja voimia sulle kanssa!

   Delete
 16. Sinusta ei ole piiitkään aikaan kuulunut mitään. Onhan kaikki kunnossa. Jonkun aikaa olen seurannut viestejäsi. Mielenkiintoista. - Mistäs niitä jääkaappeja saakaan?
  Mutta huomasin Aamulehdessä jutun, joka liittyy tähän viimeksi kertomaasi naisen brutaaliin tappoon. http://www.aamulehti.fi/Kotimaa/1194971517279/artikkeli/video+27-vuotiaan+naisopiskelijan+julma+kohtalo+kerasi+keskustorin+tayteen+mielenosoittajia.html
  Hyvää jatkoa ja voimia, Eeva Viikistä

  ReplyDelete
  Replies
  1. Moi Eeva, kiitos kivasta kommentista, ja anteeksi hiljaiselo! Olin pari viime viikkoa ihan kreisissä kriisiviestinnän koulutuksessa Genevessä, jäi nettiaika minimiin. Nyt taas takaisin Kabulissa! Kiitos linkistä, hienoa huomata että Suomessakin on huomioitu tämä kamala tapahtuma, mielenosoituksia on järjestetty Afganistanissa ja ympäri maailmaa, mikä on mahtavaa. Hyvää jatkoa sinulle myös! :)

   Delete
 17. Mietin miksi nuoret miehet ja vanhemmatkin osallistuivat...Oisko syynä että sukupolvi eli lapsuutensa ja nuoruutensa vuodet sodan julmuuksien keskellä. Naiset alistettiin ja kai se vaikuttaa jos vauvasta asti opitaan naisen olevan vähäpätöisin olento...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Se on kyllä tosi vaikea käsittää, miten niin moni osallistui, ja poliisitkaan eivät tehneet asialle mitään vaan katsoivat vierestä.

   Delete