SOCIAL MEDIA

Saturday 4 November 2017

Teheranin tunnelmat

Anteeksi hiljaiselo, viimeiset viikot ovat olleet aika hektisiä. Jos kuuntelit edelliset kahvihetkiterveiseni, tiedät etten ole enää Kabulissa. Jatkan silti kirjoittamista eri paikoista, joissa olen - ehkä vielä taas jonain päivänä Kabulissa! Afganistanista on myös tulossa lisää kirjoituksia, jotka ovat vielä luonnoksina, sekä päässä että blogin kansiossa.

Nyt kuitenkin vähän tunnelmia Teheranista, jossa olen nyt. Vietän täällä muutaman viikon opiskelemassa farsin (persian, darin) kieltä Teheranin yliopistossa. Eli uusia tuulia elämässä – täytin juuri 31, ja olen taas opiskelija! Siitä on melkein 10 vuotta kun vietin Erasmus-vaihto-oppilasvuoden Prahassa – tulee täällä Teheranissa samat, nostalgian kultaamat muistot mieleen.

Postimuseo Teheranissa. En ole varma miten vasemmalla olevat kiväärit liittyvät teemaan.
Teheranissa on mieletön tunnelma. En tiedä Iranista paljoakaan, ja maasta on uutisten perusteella tullut vain hyvin negatiivinen käsitys. Olen tavannut viime vuosien aikana kuitenkin monia ihania iranilaisia, joten olen saanut vähän paremman käsityksen millaista täällä oikeasti on ja kipinän nähdä paikka itse. Aika moni kauhisteli päätöstäni matkustaa Iraniin, mutta totuus on aika kaukana yleisistä kauhukuvitelmista tästä maasta.

Tasan seitsemän päivää tässä kaupungissa, ja olen ehtinyt tehdä jo vaikka mitä. Kuten: juoda kahvia Teheranin monissa ihanissa kahviloissa. Täällä baristoilla kestää tuskallisen kauan tehdä cappuccino (luentojen välisestä puolen tunnin tauosta menee aina 15 minuuttia kahvin odottamiseen), mutta se on melkein aina laatutavaraa:
Teherania ympäröi upeat vuoret, ja monet viettävät viikonloppujaan kiipeillen vuoristomaisemissa. Tein lyhyen kävelyn Darbandiin, josta vuoret alkavat. Paikka on täynnä söpöjä kahviloita, kioskeja ja ravintoloita. Täydellinen viikonloppuhengauskohde.
Yksi Darbandin söpö kahvila.Teetä juodaan usein, eikä ihan perusmukeista. Tee makeutetaan pitkillä keltaisilla sokeritikkareilla (nabaat), joissa on sahramia.
Kävin tänään elokuvateatterissa katsomassa uuden iranilaisen elokuvan. Elokuvissa ei siis ole englanninkielistä tekstitystä, joten suurin osa elokuvan juonesta ja tarkoituksesta meni ohi, mutta ei se mitään. Tunnelma oli hyvä.


Kuuntelin perinteistä musiikkia iranilaisessa kodissa, johon kymmenet kerääntyivät kuuntelemaan eri instrumentteja, joiden nimiä en edes tiedä. Olen juonut teetä uusien ihanien ihmisten kanssa ja kävellyt muutaman kymmenen kilometriä. Opiskellut ahkerasti. Joogannut. Kierrellyt museoissa, markkinoilla ja moskeijoissa ja ihaillut naamiaisasuja kattoterassilla Halloween-bileissä.

Jalkoihin sattuu, mutta se ei haittaa – vapaus liikkua ja kulkea miten ja mihin vain haluan tuntuu Kabulin jälkeen hienolta.

Imamzadeh Saleh -moskeija Tajrishin aukiolla
Punajuurta katusnäkkinä, arvostan.

Nykyiset näkymät yliopistoasuntolakämppäni terassilta. Samanlaiset vuoret kuin Kabulissa, mutta muuten vähän eri meininki.
Vasta viikko, ja olen nyt jo vähän lääpällään tähän kaupunkiin.

16 comments :

 1. Kuulostaa vallan mainiolta paikalta Kabulin jälkeen.
  Pitääkö sinun olla pukeutuneena muulla tavoin, kuin ei islamistisessa maassa?
  Nautinnollisia päiviä opiskelun ja kävelyretkien parissa.
  <3

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos paljon! :) Joo täällä pitää pukeutua peittävästi ja päähuivin käyttö on laissa säädetty, että sillä tavalla vähän erilainen kuin Afganistan - siellä ei ollut pakko käyttää päähuivia vaikka vahvasti kulttuuriin kuuluukin.

   Delete
 2. Todella kiva, että jatkat blogia. Iranista on vähintään yhtä mielenkiintoista lukea kuin Afganistanista oli! Kiitos taas ja kivaa opiskelijaelämän jatkoa :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos paljon Nina! <3 Kiva että olet mukana.

   Delete
 3. Oi-då! Ihanaa. Olin Iranissa eka kerran 15v sitten ja sen jälkeen käynyt siellä 5 kertaa. Ens kesäkuussa aion tulla sinne vaeltamaan. Nauti olostasi ja toivottavasti kerkeät tutustua Tehranin lisäksi muihin paikkoihin.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Siis tämä on niin kaunis paikka! Todellakin aikomus on matkustaa ainakin muutamaan isompaan kaupunkiin. Kerro ihmeessä jos on jotain hyviä vinkkejä! :)

   Delete
 4. Ihanaa ja mielenkiintoista lukea sun kirjoituksia ja ajatuksia! Todella kiva, että jatkat blogin kirjoittelua. Mä jatkan lukemista.
  T. Linda

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitti Linda, kiva että olet vielä täällä mukana lukemassa! :)

   Delete
 5. Ihanaa, että jatkat blogin kirjoittamista Afganistanin jäätyä taakse! Kiitokset aina niin mielenkiintoisista ja hyvin kirjoitetuista postauksistasi. Niitä on ilo lukea ja oppia uusia asioita jakamiesi kokemusten kautta. Jään innolla seuraamaan, minne uudet tuulet vievät. Kaikkea hyvää sinulle! :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos ihanasta kommentista! <3 Kaikkea hyvää sinulle myös!

   Delete
 6. Mukana ollaan seuraamassa mielenkiinnolla. Ja olipa kiva podcast!

  ReplyDelete
 7. Hienoa kun jatkat meille tätä maailman kartoittamista! Kaikkea hyvää, intoa ja iloa elämääsi!

  ReplyDelete
 8. Mun oli kuuntelematta tuo sun juttusi, joten Iran oli yllätys. Mielenkiinnolla odotan millaista tekstiä täältä tulee. Omia sukulaisiani oli siinä naapurimaassa Irakissa töissä 80-luvun alussa, ennen sotaa. Kivoja kuvia!

  ReplyDelete
 9. minulla on iranilaisia ystäviä siellä teheranin kupeessa, eivätkä he koe paikkaa mitenkään vaikeaksi asua ja olla :) Haluaisin niin kovasti matkustaa sinne. kuvista välittyy upea tunnelma.
  -mia

  ReplyDelete
 10. Ihanaa että jatkat kirjoittamista!

  Luinkin kommentistasi että siellä pitää pitää huivia. Entä muu pukeutuminen? Olisin kiinnostunut lukemaan, miten siellä suhtaudutaan länsimaiseen pukeutumiseen (niin, että toki lainmukaiset huivit päässä).

  ReplyDelete
 11. Teheran on kyllä hieno kaupunki. Jos haluat käydä helposti vuorilla niin Teheranin pohjoisosasta, Velenjakista pääsee hissillä Tochalin huipulle, jossa voi myös lasketella.

  Tuon jutun henkilö voi varmaan kertoa mielenkiintoisista paikoista Iranissa: https://www.raymond.fi/paajuttu/soturi/

  Iranilaiset tutut suosittelivat Isfahanin ja Shirazin kaupunkeja, ehkäpä pääsen käymään joskus myös siellä.

  ReplyDelete