SOCIAL MEDIA

Wednesday 15 January 2014

Päivän pommit

Palasin Kabuliin, ja ensimmäisenä päivänä tipahtaa kaksi pommia. Saan kuulla, että ystäväni ja ex-kämppis on vankilassa. Syynä tyttöystävän pahoinpitely. Vankilassa. Afganistanissa. En voi uskoa tästä sitä, että mies, jonka kanssa olen paljon hengannut ja joka on "kiltti" ja mukava, on pahoinpitelijä. Mutta sehän se on, koskaan ei voi ihmisistä tietää mitä voi tapahtua. Pitää vaan luottaa hyvyyteen, mutta tällaiset pommit vähän heikentää sitä luottamusta. En silti voi täysin tuomita - oikeudenkäyntiä ei ole ollut, tiedot ovat sekaisia. Mutta pahalta näyttää.


Vaikea ajatella, että mies on vankilassa Afganistanissa. En osaa edes kuvitella millaista siellä on, mutta varmasti karua. On kylmä, ei ruokaa, ei saippuaa. Harvoin naisiin kohdistuvasta väkivallasta joutuu vankilaan, mutta asia vaikuttaa olevan erilainen, kun kyseessä on ulkomaalaisia ja länsimaisen suuren lähetystön kautta tehty ilmoitus. Todella hyvä, että viranomaiset reagoivat ja ottavat asian tosissaan, mutta haluaisin nähdä tämän tapahtuvan laajemminkin. Monet ovat sanoneet, että rahalla pääsee pois, ja nyt pitää vain odotella, paljon pyydetään. Aion käydä vierailemassa jos se on mahdollista ja turvallista. Vien saippuaa.

Toinen päivän pommi oli itsemurhapommittaja Kabulissa. Kukaan ei kuollut, paitsi pommittaja. Olin myöhään töissä ja pomo tuli sanomaan kaikille, että meidän pitää mennä kotiin heti. Se oli outoa, koska hän ei yleensä liikutu näistä, eikä mitään kehotuksia tehdä. Outoa myös, että ensimmäiset ajatukset olivat ”pitää kirjottaa tämä sähköposti valmiiksi ensin” ja "äh, olin sopinut illallissuunnitelmia just siihen lähelle". Change of plans. Tämmösiin pommitteluihin alkaa jo tottua, ja se on aika pelottavaa se.

10 comments :

 1. Oliko sun kämppis ja hänen tyttöystävä molemmat länsimaalaisia? Tää on tietenkin tosi 'helppo' täältä sivusta sanoa, mutta mä olisin varmaan naisena jättäny ilmoituksen tekemättä. En tietenkää sillon jos oltais hakattu ihan henkihieveriin, mutta pienemmät lyönnit yrittäisin varmaan selvittää aluksi jollain toisella keinolla. Vankila Afganistanissa kun kuulostaa varmasti juurikin siltä mitä se on - karulta.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ovat molemmat länsimaalaisia, mutta toinen on vähän "enemmän länsimaalainen", mies etnisestä taustasta josta ei hirveästi pidetä. Naisellla oli ainakin jonkinasteinen murtuma käsivarressa, joten mistään ihan pienestä ei ole kyse.. Ymmärrän kuitenkin, että aika extreme-rangaistus tästä - ei esim. Suomessa varmasti joutuisi vankilaan, ehkä sakkoja ja jotain ehdollista vähän.

   Delete
  2. Ahaa, eli ei mistään ihan pienestä kuitenkaan ollut kysymys. Toivottavasti ankarat olot vankilassa saavat miehen ymmärtämään tekosiensa vakavuuden. Toisaalta ehkä kuitenkin pelkkä kotiin lähettäminen/potkut töistä olisi riittänyt kun eihän sitä tiedä miten kauan mies joutuu siellä vankilassa virumaan.

   Mukavaa vuoden alkua sinulle ja nauti olostasi siellä kaikista vastoinkäymisistä huolimatta!

   Delete
  3. Kyllä varmasti katuu jo nyt tosi paljon. Pitäähän hänen heti lähteä maasta kun/jos pääsee vapaaksi, edes takuita vastaan.

   Mukavaa uutta vuotta sulle kans! Ja juu, eihän tämä vuosi voi kääntyä kuin parempaan päin!

   Delete
 2. Voi eijjj, aika raju kotiinpaluu. Pidä huoli itsestäsi äläkä lähde sinne vankilavierailulle ilman isoa seuruetta, ok?

  ReplyDelete
  Replies
  1. juu pidän, ja ei voi kuulemma mennä ilman paikallista miestä.

   Delete
 3. Voi ei, tosi ikävää! Ihmettelin ensin miten siellä on voitu mies laittaa vankilaan naisen pahoinpitelystä, kun naisilla ei Afganistanissa ole mitään virkaa, mutta kun tarkensit, että kyse länsimaalaisista, niin se selvensi asiaa. Kurjaa joka tapauksessa. Yhdyn edellisen kommentoijan sanoihin; ole varovainen! Kaikesta huolimatta paljon paljon parempaa uuden vuoden jatkoa :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. niin on, todella surullista. Surullista se, että pahoinpitely on tapahtunut, mutta myös se että joku ystävä on sen tehnyt - luulee tyypin olevan tietynlainen ja sitten ihan uusi puoli tulikin esiin. Kiitos sulle, hyvää vuoden jatkoa myös!

   Delete
 4. Aika järkyttävä paluu arkeen Sinulla on ollut. Toivottavasti pääset katsomaan ystävääsi, se olisi varmasti hänellekin tarpeen.
  Hyvää alkanutta vuotta!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos Sari, sinulle myös! Ja nyt menivät asiat juuri pahemmaksi, järkyttävä Talibanin hyökkäys ravintolaan, kohteena ulkomaalaiset ja 14 kuollut.

   Delete