SOCIAL MEDIA

Tuesday, 14 January 2014

Funktionaaliset juopot

Afganistan on kuiva maa, mutta ei länsimaalaisille.

Alkoholilla on aika iso osa monien ulkomaalaisten elämässä Kabulissa, vaikka alkoholi onkin kielletty maassa lailla. Viikonloppuisin ulkomaalaiset juhlivat lähetystöissä, kotibileissä, kansalaisjärjestöissä ja YK:lla, ja kuvaan yleensä kuuluu alkoholi. Lähetystöt ja YK voivat tilata alkoholia ulkomailta ja myydä ja tarjoilla sitä alueillaan. Alkoholi on täällä arvokasta tavaraa, vähän kuten smoothiebaari Saharassa.

Tyypillinen bilepöytä
Jokainen Afganistaniin saapuva ulkomaalainen ei-muslimi saa tuoda mukanaan kaksi pulloa alkoholia. Tämän "säännön" kiertämiseen monet ovat keksineet keinoja, joista tulee mieleen alkoholin salakuljetuskeinot Provinssirockiin 15 vuotta sitten. Ihmiset kaatavat alkoholia samppoopulloihin. Jos tuo alkoholin muovipulloissa, sitä ei kuulemma huomata yhtä helposti läpivalaisussa. Jotkut rakentavat jotain eri taskuosastoja laukkuihinsa. Hätä keinot keksii.

Ensimmäinen alkoholipullo, jonka toin Afganistaniin, heinäkuussa 2013.
Kun aloitin työt YK:lla, ihmettelin, miten ihmiset voivat juoda niin paljon, jopa keskellä viikkoa. Kun asuin normaalissa talossa Kabulin keskustassa ennen YK-työtäni, alkoholia oli aika vaikea saada mistään. Tietyt ravintolat tarjoilivat viiniä - pullo pahaa viiniä kaadettuna teekannuun ja tarjoiltuna teekupeista, 90 dollaria. Tölkki olutta, 12 dollaria.

Tässä kaverini juo olutta kahvimukista libanonilaisessa ravintolassa, johon Talebanit hyökkäsivät 6 kuukautta myöhemmin.
Tietyt pikkukioskit kaupungin keskustassa Share Nawssa myivät alkoholia, mutta huhujen mukaan vodkapulloihin on kaadettu jotain epämääräistä ja länsimainen etiketti liimattu päälle. Silloin alkoholin, varsinkin viinin, juominen oli aika spesiaalia ja yleensä vain viikonloppujuttu, ja silloikin jotain kamalaa rommikolalitkua.

Kansainväliset suhteet.
Afgaanitkin juovat alkoholia, vaikka sitä on vaikea saada. Jotkut valmistavat sitä itse, toiset ostavat niitä kyseenalaisia vodkapulloja Share Nawsta ja jotkut saavat alkoholia ulkomaalaiskavereiltaan. Koska monet afgaanit eivät ole tottuneet juomaan alkoholia ikinä, se, kun he ryyppäävät, ei ole usein mitenkään kaunista katsottavaa. Olen ollut liian monissa juhlissa, joissa joku afgaani oksentaa, huitoo toisia tai kaatuilee muutaman shotin jälkeen. Niin tekee kyllä monet länkkäritkin, yleensä vain useampien shottien jälkeen, että ei voi tuomita.

Kotibileet.
Kabulissa on aika paljon länkkäreitä, jotka kittaavat viiniä ja shotteja keskellä viikkoa. Ei mikään ihme, sillä täällä on aika tylsää, koska oikeastaan minnekään ei voi enää mennä kaupungissa, eikä monilla ole hirveästi harrastuksia. Tai oikeastaan niitä olisi, esimerkiksi meidän alueella on tarjolla joogaa, koripalloa, frisbeetä, piirustustunteja, kuntopiiri, jalkapalloa ja meditointia. Valintakysymyksiä, kai.

Tämä vähän ihmetytti Mazar i Sharifin lentokentällä pohjois-Afganistanissa, joka sekin on kuivaa aluetta. Saksalaiset maksoivat uudesta hienosta terminaalista, mutta brändäys ja mainonta on mennyt vähän pieleen. Afgaanikollegani vannoi, että tässä mainostetaan alkoholitonta olutta. Yeah right.
Eräs tärkeä ohjelmajohtaja YK:lla on lähes aina täysin kännissä, kun näen hänet klo 8 jälkeen ravintolassa tai missään. Siis sellaisessa tilassa, että hän huojuu, sammaltaa, ja kertoo samoja asioita samoille ihmisille noin kymmenen kertaa. Se on aika ahdistavaa sillä hän muistuttaa minua yhdestä alkoholistisukulaisesta, jota on hyvin vaikea kestää humalassa. Nolottaa tyypin puolesta joka kerta, mutta en myöskään tajua, miten hän on toimistossa seuraavana päivänä kello 8 täysin freesin näköisenä ja toimintakykyisenä, neuvottelemassa strategioista ministeriön johtomiesten kanssa.

Nykyään arvostan tällaista spesiaalia alkoholin kulutusta - tässä kuvassa samppanjaa 30-vuotissynttäreinäni hotelli Kämpissä. Arvostan Kämpin kumiankkoja.
Kaverini, kyseisen henkilön kollega, sanoi että ohjelmajohtaja on funktionaalinen juoppo. En ymmärrä, miten se toimii, mutta näköjään toimii. Jos juon illassa kaksi pulloa viiniä, minua ei todellakaan löydä toimistosta seuraavana päivänä, vaan manaamassa olemassaoloani ja elämääni sipsipussi kädessä sohvalla, Gilmoren tytöt repeatilla.

Yhden illan ja pahan viinin loppu.
En pidä tipatonta tammikuuta. Eilenkin oli mukavaa, kun kaverit tulivat kylään, söimme intialaista ruokaa ja kilistimme muutaman lasin cavaa uudelle vuodelle. Pidin viime vuonna kaksi tipatonta kuukautta, jolloin huomasin, miten yleistä juominen on näissä piireissä. Toukokussa laskin noin 12 kertaa, jolloin olin tilanteissa, joissa kaikki muut joivat - siis juhlia, grillaussessioita, illallisia, edustustilaisuuksia. Jos ei juo, mielenkiintoiset drinkkivaihtoehdot ovat aika vähissä. Silloin kittaan aika paljon vaan kuplavettä ja käyn vessassa.

Monet sanovat, että täällä tulee helpommin humalaan ja krapulat ovat rankempia, koska olemme niin korkealla vuoristossa ja happipitoisuus on pienempää. Tai sitten ehkä siksi, että täällä vaan juodaan vähän liikaa.

11 comments :

  1. Suomessahan ei myöskään saanut mainostaa alkoholijuomia (ainakaan televisiossa) jonnekin vuoden 1995 tienoolle, eli kaikissa olutmainoksissa kuvattiin ykkösolutpulloja.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oho, en tiennytkään tällaisesta! Tossa Mazarin kuvassa on selkeesti joku normaali olut, ei mikään non-alco, mikä on vähän outoa.

      Delete
  2. Sama täällä Saudeissa, täälläkin juodaan enemmän kuin normaalisti... Toki itsekin tuli sitä pari vuotta harrastettua, mutta kivempi näin, kun mulla ei ole enää kuin itsetehtyä saatavilla.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Niin, ja piti sanomani että kiva kun löysin blogisi, täytyy ajan kanssa lukea läpi. Poikaystävä oli 9v töissä Afganistanissa, ennekun tuli Saudeihin.

      Delete
    2. Moi Soile, kiva että löysit tänne! Vau, 9 vuotta, se onkin jo tosi pitkä aika!

      Delete
  3. Millaisia rangaistuksia Afganistanissa saa, jos jää kiinni alkoholin käytöstä? Saavatko expatit juoda ne kaksi pulloaan ihan huoletta kuitenkin?

    ReplyDelete
    Replies
    1. En kyllä tiedä, millaisia rangastuksia täällä on annettu alkoholista. Ja 2 pulloa saa tuoda maahan aina kerralla ja sitten alkoholia voi myös ostaa joistain diplomaattipaikoista. Usein kyllä lentokentällä takavarikoidaan ylimääräiset pullot, mutta usein niillä halutaan tehdä bisnestä - vartijat ei hirveesti tykkää jos sitten sanoo että menee vessaan mieluummin kaatamaan sen viskin pois kuin antaisi heille.

      Delete
  4. Olipas mielenkiintoinen postaus! Ja muutenkin vaikuttaa superkiinnostavalta tää sun blogi, kun kummiskin niin erilainen ja erikoinen asuinpaikka sulla. Pakkohan tätä on jäädä seuraamaan! :D

    http://fiiaelina.blogspot.com.au/

    ReplyDelete
    Replies
    1. Moi Fiiia, kiitti! Kiva että olet löytänyt tänne! :)

      Delete
  5. Mä uskon, että tuo juominen on useiden ulkomailla työskentelevien ongelma. Omia sukulaisiani on ollut töissä ulkomailla ja kyllä heidän kertomansa mukaan alkoholinkäyttö oli tosi yleistä. He ovat olleet tuolla Lähi-Idän alueella, joka myös on paikallisille alkoholiton alue. Silti länsimaiset käyttävät alkoholia reippaasti.
    Kyllähän sitä täällä suloisessa kotimaassakin tulee toisilla ja toisinaan käytettyä alkoholia melko reippaastikin. Mutta ei ehkä kuitenkaan arki-iltoina. Itse juuri huomasin, että koira on ollut meillä 4 vuotta ja sinä aikana en ole ollut kertaakaan humalassa. Niinpä koiralle on melko erikoista kun näkee humalaisen ihmisen. Eikä koirat siitä yleensä edes pidä. Ihmisestä kun tulee niiden silmissä arvaamaton.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Joo, se on ihan totta, täällä on monet jutut vähän niin ettei "tavalliset" säännöt tai tavat päde, vähän semmoinen elämä ihan eri kuplassa.

      Delete