SOCIAL MEDIA

Tuesday 11 March 2014

Murha Twitterissä

Tänään ennen puoltapäivää ruotsalaistoimittajaa ammuttiin päähän Kabulin keskustassa Wazir Akhbar Khanin alueella. Mies kuoli matkalla sairaalaan. Alue on täynnä lähetystöjä, supermarketteja ja ravintoloita. Kaksi moottoripyörällä liikkeellä ollutta ampujaa on saatu kiinni mutta motiviista ei ole tietoa. Taliban ei puhemiehensä mukaan ole teon takana.


Aina kun Kabulissa räjähtää pommi tai tapahtuu muu hyökkäys, ensimmäisenä menen Twitteriin. Twitteristä saan tietää  heti tässä ja nyt mitä on tapahtunut - toimittajat ja silminnäkijät twiittaavat paikan päällä. Kun kuulen työpaikan turvallisuusfirmalta tapahtuneista iskuista, olen jo lukenut niistä paljon Twitterissä.

Twitteriin voi myös muodostua pakkomielle - kun libanonilaiseen ravintolaan hyökättiin tammikuussa ja 21 ihmistä tapettiin ruokapöytään, olin koko ajan Twitterissä. Sivun päivittäminen oli pakkomielteistä. Ihmiset latasivat sinne kuvia kuolleista ihmisistä pöytien alla. Oli silti koko ajan pakko jostain syystä painaa refresh-nappulaa.

Tämän aamun veriteko on järkyttänyt Kabulin ulkomaalaisia suuresti. Kaikki ovat jo valmiiksi huolestuneita huhtikuun 5. päivän vaaleista ja pahenevasta turvallisuustilanteesta, ja tämän päivän murha (monien lähteiden mukaan se oli suunniteltu) lisää pelkoa ja järkytystä. Itse olen vaalien aikaan onneksi Suomessa. Twitterissä kuitenkin, hashtag #Kabul ja seuraan tapahtumia - melkein kuin olisin paikan päällä.

4 comments :

 1. Twitter on ajan hermolla parempi kuin muut tiedotusvälineet. Itse en sitä (vielä) käytä, mutta kuulin että esim. Sotsin olympiakisojen aikaan, tulokset olivat sieltä nopeammin luettavissa kuin iltapäivälehtien sivuilta. Kun jotain tuollaista tapahtuu kuten ikävät välikohtaukset Kabulissa, niin niistä haluaa tietoa koko ajan, vaikka toisaalta "tieto lisää tuskaa". Onneksi olet Suomessa vaalien aikaan. Todella pelottavaa, mitä siellä mahtaa silloin tapahtua..

  ReplyDelete
  Replies
  1. tosiaan, Twitter tietää kaiken ja koko ajan! Onneksi juu Suomessa vaalien aikaan, vaikka toisaalta olisi myös mielenkiintoista kokea historiallinen tapahtuma täällä.

   Delete
 2. Pakko sanoa että ensimmäisenä ajatuksiini tuli juuri tämä blogi kun ensimmäisen kerran luin tämän uutisen! Aivan kauheaa, onko vielä selvinnyt kuka on ampumisen takana? Hyvä kuitenkin että itse olet Suomessa tuolloin vaalien aikana.

  ReplyDelete
  Replies
  1. hei Merve, ei ole vieläkään selvinnyt (ainakaan en ole tietoinen) kuka ampui toimittajan. Kollega juuri tänään totesi että täällä on vaikea saada kiinni rikollisia koska ei ole turvakameroita tai mitään keskusväestörekisteritietoja.

   Delete