SOCIAL MEDIA

Saturday 29 March 2014

Paniikkini Kabulissa

Kabulista tulee joka päivä vaarallisempi paikka asua. Taliban on luvannut häiritä kaikin mahdollisin tavoin huhtikuun 5. päivän vaaleja ja iskut Kabulissa ja muualla Afganistanissa ovat lisääntyneet.

Vaalijulisteita joka puolella Kabulia.

En ole usein osannut hirveästi pelätä täällä asuessani. Nyt pelkään. Viime torstaina Taliban hyökkäsi hotellin ravintolaan ja ampui yhdeksää ruokailevaa ihmistä päähän, mukaan lukien kahta pientä afgaanityttöä. Viikko aikasemmin ruotsalaista toimittajaa ammuttiin päähän Kabulin keskustassa kun hän oli tekemässä haastatteluja. Tällä viikolla vaalitoimistoon hyökättiin Kabulissa, torille ja pankkiin muualla Afganistanissa. Eilen neljä Talibania hyökkäsi ulkomaalaisten majataloon Kabulissa räjäyttämällä autopommin portilla ja ryntäämällä sisään kivääreillä ja muilla aseilla varusteltuna. Hyökkäyksessä kuoli afgaanityttö ja autonkuljettaja, jotka sattuivat olemaan kadulla pommin räjähtäessä. Tänään Taliban hyökkäsi vaalilautakunnan päämajaan Kabulissa.Melkein joka päivä kuulen uudesta hyökkäyksestä ja pommituksesta. Kaikkia pelottaa, yksi kämppiksistäni päätti ettei enää voi yöpyä meidän talossa ja muutti kaverin luo. Ne, jotka ajattelivat jäädä tänne vaalien ajaksi, ovat nyt ostamassa lippuja Dubaihin tai Intiaan. Kukaan ei halua jäädä, sillä tilanne menee koko ajan vaarallisempaan päin ja joka päivä tulee selvemmäksi, ettei kukaan ole turvassa ja Taliban kohdistaa hyökkäyksiään ulkomaalaisiin.

Viime viikkojen kiristynyt tilanne ja hyökkäykset aiheuttavat tietynlaista paniikkia, jota en ole tuntenut ennen. Herään yöllä usein kun koirat haukkuvat, ja viime viikolla olen jo useaan otteeseen olettanut, että Taliban on hyökännyt majataloomme. Yhtenä yönnä heräsin ääniin, nousin salamana ylös, ja tajusin ettei minulla ole housuja. Löysin lähimmät mustat housut, menin käytävälle valmiina pakosuunnitelmaan, kun tajusin että kaikki onkin OK. Tästä opin, että Kabulissa on hyvä aina nukkua housut jalassa.

Huoneeni ikkuna.

Kun menen kylpyhuoneeseen, usein luulen että joku hyökkääjä on siellä. Viime viikkoina olen pelännyt liikenteessä, varsinkin ruuhkissa - olen aina täysin varma että joku räjäyttää kohta autopommin. Sama juttu ruokakaupassa, olen yrittänyt vältellä paikkaa parhaani mukaan, koska aina kun olen siellä, luulen että jokainen mies on itsemurhapommittaja. Eilen olin menossa kassalle maksamaan ostoksiani, mutta odottelin tovin muutaman hyllyn takana, koska panikoin kassalla olevista ihmisistä.

Touhussani ei ole enää paljon mitään järkeä, joten on hyvä että lähden pian Kabulista Suomeen lomalle. Odotan kovin innolla sitä vapautta, että saan kävellä vapaasti kaduilla, mennä kahviloihin, ravintoloihin ja ruokakauppoihin ilman että tarvitsee pelätä hyökkäyksiä. Voin nukkua yön rauhassa, ja jokainen odottamaton ääni ei tarkoita sitä, että joku haluaa tappaa minut.

Tänään Kabulin lentokenttä oli kiinni lähellä olevan hyökkäyksen takia. Toivottavasti pääsen lähtemään pois. Tie lentokentälle huolestuttaa - se on aina yksi Kabulin vaarallisimmista teistä. Lentokenttä itsessään huolestuttaa. Jos pääsen Dubaihin asti, huokaisen helpotuksesta, tilaan kahvin ja kiitän onneani. Kuten eräs ranskalaismies on todennut, jokainen päivä on bonus. Kun saavun Helsinki-Vantaalle, en voi edes vielä käsittää sitä tunnetta. Menen R-Kioskille, sitten bussiin, ja kaikki on OK.

34 comments :

 1. Olen lukenut upeaa blogiasi jonkin aikaa, ja aina käyt mielessäni kun uutisia Afganistanista kuulen. Varsinkin tämä postaus pysäytti. Suomessa vauhkotaan eduskunnan tekemistä päätöksistä ja muutenkin kaikki tuntuu niin vähäpätöiseltä kun ajattelee kuinka eri tavalla asiat voisivat olla. Soisin että blogisi saisi suurempaakin huomiota Suomessa, jotta useampi saisi mahdollisuuden pysähtyä tuntemaan kiitollisuutta siitä mikä meillä on oikeasti hyvin! Kaikkea hyvää ja turvallisia päiviä, ja öitä!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos sinulle! Yksi kabulissa asumisen parhaita puolia on just se, kun menee lomalle ja osaa arvostaa kaikkea ihan uudella tavalla. Pienetkin asiat tuntuu hienolta.

   Delete
 2. MIkä ihme niitä talebaneja vaivaa? Onkohan heidän äidit ja isät ylpeitä heistä, tappajista? Onko ne todella niin aivopestyjä, etteivät ymmärrä maailman muuttuvan ja ihmisten siinä samalla. Eivätkö he ymmärrä erilaisuutta? Mitä ihmettä he pelkäävät?

  ReplyDelete
  Replies
  1. On vaikea ymmärtää, he luulevat edustavansa islamia vaikka näin ei ole. He uskovat että näillä teoilla heistä tulee marttyyreita, ja yleisesti uskovat kaikkien ulkomaalaisten olevan pahoja.

   Delete
 3. Ensimmäinen anonyymi kommentoija kirjoittaa suaan näppikseltäni. Kaikkea hyvää sinulle ja turvallista (koti)matkaa!!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos Maija! Olen jo Amsterdamin lentokentällä kotia kohti, aika mahtava fiilis. Jeeeeeee !

   Delete
 4. Mutta juuri siksi onkin tärkeätä, että meillä "vauhkotaan" eduskunnan päätöksistä, jotta päätökset olisivat demokraattisia ja olot pysyisivät kaikille kohtuullisina, ettei mikään porukka rupeaisi ajamaan asiaansa väkivallalla.

  Tervetuloa Suomeen, toivotaan että matka menee turvallisesti!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiits! Olen melkein suomessa, matka meni hyvin onneksi, mutta ennen lentokenttätietä kabulissa autokuskikin teki pienen rukouksen, sekin oli huolissaan.

   Delete
  2. Voi helvata... Uskaltaako sinne enää mennä takaisin?

   Delete
 5. Hui, sait pelon tarttumaan minuunkin. Turvallista matkaa! Kuinka pitkäksi aikaa tulet Suomeen?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos Saana, selvisin! Olen Suomessa kuukauden, luksusta!

   Delete
  2. Nauti! Varmaan tuossa panikoinnissa oli terästyksenä sitäkin, että loma oli jo niin lähellä.

   Delete
 6. On kyllä todella hurjan kuuloista menoa siellä. Tässähän alkaa melkein itseäkin jännittää. Et kuitenkaan halua edes harkita, että muuttaisit kokonaan Suomeen tai jonnekin muualle?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Olen ehkä sen verran hullu että haluan kyllä vielä asua siellä, en ole valmis lähtemään pysyvästi.

   Delete
 7. Minuakin alkoi pelottaa puolestasi, hyva etta paaset lomalle!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Juuuu loma tuli kyllä niin tarpeeseen!

   Delete
 8. This comment has been removed by the author.

  ReplyDelete
 9. Todella pelottavaa! Kyllä on hyvä, että pääset lomalle juuri vaalien ajaksi. Olehan varovainen!

  ReplyDelete
  Replies
  1. On kyllä hyvä olla lomalla, just sopivaan aikaan!

   Delete
 10. Huh mikä meno siellä on. Toivottavasti Kabulissa kaikki päättyy hyvin ja homma lähtee järkevämpään suuntaan. Onko sellainen tilanne mahdollinen, ettet poliittisen- tai turvallisuustilanteen takia voisi palata Kabuliin enää vaalien jälkeen?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Toivotaan näin.. Todellakin haluan mennä takaisin, mutta jos asiat menisi tooosi huonoksi, niin sitten en varmaan voisi mennä.

   Delete
 11. Kuulostaa todella pelottavalta! Vaikea edes kuvitella millaista elämä siellä on, länsimaalaisen silmissä on aika hurjaa, että ulkona ei voi liikkua normaalisti ja pitää pelätä sitä, että luoti tulee omaan päähän. Huh. Ihanaa Suomen lomaa! Nauti vapaudesta liikkua ja olla ilman jatkuvaa pelkoa! :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos Riia! Olen kyllä ollut niin fiiiliksissä kadulla kävelemisestä ja kahviloista. ja jukurtista ja mansikoista ja juustosta ja kalasta!

   Delete
 12. Huh huh! Paljon pahenpaa kuin Israelin pahimpina pommiaikoina. Osaan kylla pikkasen tuosta pelosta ymmartaa itsekin sita vahan kokeneena. Sen jalkeen ainakin osaa arvostaa lansimaiden elamaa ja tajuta etta se ei ole itsestaan selvaa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. ihan totta, oppii arvostamaan asioita ihan erilailla!

   Delete
 13. Täytyy kyllä sanoa etten itse pystyisi asumaan tuollaisessa paikassa, kadottaisin järkeni kun pitäisi olla noin varpaillaan. Kaikkea hyvää ja turvallista matkaa!

  ReplyDelete
  Replies
  1. kiitos Nazdar! kyllähän siinä vähän kreisiksi tulee, siksi lomat ovat aika tarpeellisia :)

   Delete
 14. Turvallista matkaa lomailemaan, hyvä että pääset sieltä rauhallisemmille seuduille tuulettumaan!

  ReplyDelete
 15. meillä on ollut täällä paljon júttua/tai juttua ilman sen tunnistamista..Asutaan Tukholmassa ja tästä on tullut todellakin juttua ja spekulointia palojn mediassa. Ja joka kerta kun kuulen uutisen niin mietin sinua. .Olet meidän naisten ääni .

  ReplyDelete
  Replies
  1. moikka Nina, kiitti ihanasta kommentista, piristi päivääni! :) x

   Delete