SOCIAL MEDIA

Wednesday 4 June 2014

Siksi nainen ei voi olla presidentti

Afganistanissa asuessani olen saanut käydä monia mielenkiintoisia keskusteluja paikallisten kanssa. Olen sitä mieltä (tai ainakin haluan olla), että kulttuurierot ovat hieno juttu, joka rikastuttaa elämää. Näin melkein aina onkin, mutta joskus olen käynyt keskusteluja, jotka lähinnä vain raivostuttavat eivätkä saa minua ajattelemaan että hei, ihanaa tämmönen monikulttuurisuus. Näin kävi esimerkiksi silloin kun kaikki toimistoni miehet olivat sitä mieltä että kivitys tuomiona on ihan ok ja oikeutettua.

Tänään kävin taas yhden mielenkiintoisen teehetkikeskustelun kollegani kanssa. Puhuimme tasa-arvoasioista ja naisten oikeuksista Islamissa ja Koraanissa. Islam takaa naisille paljon oikeuksia. Koraanin mukaan naiset ja miehet ovat tasavertaisia, naiset saavat tienata omaa rahaa ja voivat käydä töissä ja tehdä bisnestä. Kollegani kuitenkin mainitsi, että on yksi asia, jota naiset eivät voi ikinä tehdä: olla presidentti.



Kysyin miksi. Sain vastaukseksi, että no koska naisilla on joitain tauteja. Kun kysyin mitä tauteja, ymmärsin hänen selityksistään että hän tarkoitti kuukautisia. Kysyin, miten tämä vaikuttaa millään tavalla naisten johtamiskykyyn ja taitoon olla maan presidentti. Maailmassa puolet ihmisistä ovat naisia. Kerroin, että meillä Suomessa oli pitkään naispresidentti, ja hän hoiti asiansa hyvin. Angela Merkel on yksi vaikutusvaltaisimmista poliitikoista maailmassa. Mutta miehen mukaan tämän maan uskonto ja kulttuuri ei hyväksy sitä, että nainen olisi presidentti, koska naisilla on kuukautiset.

Hän vakuutti, että kyse on biologisesta faktasta - naiset ovat kyllä  tasavertaisia kaikin puolin miesten kanssa ja voivat tehdä vaikka mitä, mutta presidentiksi heistä ei ole biologian vuoksi. Kun tivasin, miksi sitten Euroopassa ja Latinalaisessa Amerikassa voi olla hyviä naispresidenttejä, sain vastaukseksi sen, että se on uskontoon kuuluva juttu täällä Afganistanissa. Jutussa ei siis oikeastaan ole mitään järkeä - ensin hän väittää että biology is destiny, mutta sitten samaan hengenvetoon sanoo, että tämän maan uskonto on eri, siksi se homma ei vaan käy, mutta Euroopassa se on ihan normaalia.

Hän oli myös sitä mieltä, että naiset eivät ikinä pärjäisi presidentin hommassa, koska he armahtaisivat kaikki vangit, eivät voisi teloittaa ketään ja muutenkin hoitaisivat vaan paljon lapsia.

Joskus olen mukana väittelyissä, joissa tajuan ettei niistä voi selviytyä voittajana tai saada toista kyseenalaistamaan logiikkaansa. Silloin on hyvä dipata keksi teehen ja alkaa puhua säästä. Palaan asiaan ehkä myöhemmin.

24 comments :

 1. Voi apua, multa menisi kyllä hermot, jos yrittäisin paikallisten kanssa keskustella tasa-arvoasioista. Helpommalla pääsee kun vaihtaa keskustelun säähän. Heidän päähän on juurtunut niin vahvasti nämä miesten ja naisten väliset erot, ettei niitä voi yhdellä teetauolla muuttaa. Mutta hassua silti, että maailmasta löytyy vielä ihmisiä, joiden mielestä kuukautiset ovat sairaus :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. on kyllä joskus vähän hermot kireällä! toisaalta keskustelut ovat myös usein mielenkiintoisia. En myöskään ymmärrä, miten kuukautisia pideään vieläkin tautina, vaikka puolella koko ihmiskunnasta on ne. On myös länsimaissa outoa, että kuukautisia pidetään jotenkin "noloina" ja häpeällisinä ja monet mainokset myös painottavat kuukautisten noloutta ja sitä ettei "kukaan vain tiedä". Tämä on hyvä: "periods in the media" http://everydayfeminism.com/2014/02/periods-in-the-media/

   Delete
 2. Puuttumatta mitenkään teetuokiokumppanisi näkemyksiin (koska hermokohtaus), kuukautiset ovat edelleen esteitä esim. tyttöjen koulunkäynnille. Juuri luin oliko se nyt Nigeriassa koulutytöt jäävät paljon pois koulusta siitä yksinkertaisesta syystä, ettei maaseudulla ole saatavilla kuukautissiteitä, ja on liian noloa käydä koulua ilman. En tiedä milloin Suomessa alettiin hoitaa näitä asioita, jo äitini sukupolvella oli kotitekoisia, pestäviä sideharsositeitä (hämärästi muistan ne). Tällaista ei edes osaa ajatella länsimaisessa hyvinvoinnissa - kuukautissuojat ovat myös kalliita, jos niitä on kaupan, ja harvalla tytöllä/naisella on kehitysmaissa omaa rahaa. Koko aihe on rankka tabu kehitysmaissa (vai pitäiskö niistä käyttää nimitystä majority world eli enemmistömaailma), joten edistystä on turha odottaa kovin pian. Jos yrittää kuvitella kuukautisia ilman modernia hygieniaa, ei ihme jos sitä pidetään tautina! Taas yksi asia, jota emme tule edes harkinneeksi, kun yritetään parantaa naisten asemaa maailmassa. Pitää aloittaa niin perusasioista. Mielenkiintoisia juttuhetkiä!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitti kommentista! Ihan totta, kehitysmaissa asiat ovat kyllä ihan toisin myös tällaisissa perusjutuissa. Mutta jos puhutaan Afganistanin presidentistä, niin hänellä on aika paljon rahaa, asuu hienossa kartanossa ja matkustaa paljon jne, joten silloin on varmasti varaa ostaa kuukautissuojia. Niitä myydään kaikissa kaupoissa täällä. Sillon en näe mitään linkkiä presidenttinä oleisen ja kuukautisten välillä.

   Delete
 3. Siis voi tsiisus. Taas näitä, itkeäkö vai nauraa -keissejä. Mutta onpa taas avartavaa. Ja tieto lisää tuskaa :D

  ReplyDelete
 4. Voisiko nainen olla presidentti menopaussin jälkeen? Vaikkapa kuusi-seitsemänkymppisenä? Tuliko se esille keskustelussa?
  Ihmettelee Leena

  ReplyDelete
  Replies
  1. haha, hyvä pointti! Siinä vaiheessa argumentti varmaan olisi, että tässä maassa naiset eivät elä niin vanhoiksi - naiset kuolevat keskimäärin 52 vuotiaina.

   Delete
 5. Juuri näin. Erittäin tuttua keskustelua minulle ja maahanmuuttajamiehelle. Ei siis presidentti ja kuukautiset, vaan keskustelu ei johda mihinkään, koska mies ei edes halua ymmärtää, eikä kyseenalaistaa sitä mikä hänellä on uskonnossa ja perimätiedossa. Huoh!

  ReplyDelete
  Replies
  1. On kyllä vaikea ymmärtää näitä argumentteja, varsinkin kun niitä perustellaan biologialla mutta sitten kuitenkin kulttuurilla ja myönnetään, että kyllä muualla naiset saavat olla pressoja, muttei täällä. Pitkää pinnaa vaaditaan!

   Delete
  2. Minunkin mies on maahanmuuttaja sekä muslimi eikä hän kyllä näin ajattele :D

   Delete
  3. Juu, olen varma että suurin osa muslimeista ei näin ajattele! Kuten totesinkin, Islamissa on naisille paljon oikeuksia - kaikki riippuu siitä, miten sitä tulkitsee.

   Delete
 6. Johan oli taas perusteluja miksei nainen voi olla presidentti. Kuukautiset on tietysti se uskomattoman kamala juttu, joka tekee naisesta täysin sopimattoman mihinkään.....HUH!

  ReplyDelete
 7. Sairaan mielenkiintoisia keskusteluja siellä! Oli pakko postata aiheesta omaankin blogiin. :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos Satu, ihanaa että aihe inspiroi postaukseen!

   Delete
 8. Kuukautisia ei varmaan kukaan länsimaalainen kehtaisi kertoa syyksi, miksi naiset eivät olisi kykeneviä johtamaan maata, mutta tuota "naiset ovat liian pehmoja"-logiikkaahan on liikkeellä paljonkin. Ehkä tämän takia maailman suuria naisjohtajia (Thatcher, Merkel, ja mahdollisesti kohta H. Clinton) yhdistää adjektiivit "rautainen" ja "kova". Tuntuu, että miesjohtajat saavat paljon helpommin olla vähän pehmeitä ja empaattisia, mutta naisilla se välittömästi nähdään heikkoutena.

  ReplyDelete
  Replies
  1. aivan totta puhut! Johtajuus mielletään niin vahvasti maskuliinisuuteen, että on myös aika vaikea olla vakavastiotettava johtaja jos on stereotyyppisesti "naisellinen", tykkää hoivata lapsia ja muita ja olla kiltti ja myöntyväinen. Tämän pitäisi muuttua - Thatcheriakin pidettiin kovana johtajana koska hän oli enemmän "miesmäinen" toimissaan. Johtajuuden ei pitäisi liittyä sukupuoleen tai siihen tykkääkö verkkosukkahousuista tai armeijasta, vaan osaamiseen ja kokemukseen.

   Delete
 9. Heh! Loogista! Naisesta tulee presidentti sitten, kun hän on parantunut noista"joistakin taudeistaan". Tarja Halonen valittiin 57 vuotiaana presidentiksi, Angela Merkel 51 vuotiaana liittokansleriksi. 2007 Ségolène Royal´ia (54 v.) ei valittu presidentiksi eikä 2008 Hillary Clintonia (61) presidentinvaaliahdokkaaksi. Miehistä tulee näköjään presidenttejä suunnilleen 10 vuotta nuorempina, juuri ennen kuin prostata rupeaa vaivaamaan. muuta en juuri tiedäkään miesten specifisistä sairauksista, koska minulla ei ole prostataa. Kerran valituksi tultuaan joistakin presidenteistä on kylläkin sitten vaikea päästä eroon , vaan roikkuvat vallassaan dementoitumiseen asti.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Haha! Hyvää analyysiä!

   Ihan totta joistain vanhoista miespressoista ei pääse eroon millään, hyvänä esimerkkinä Zimbabwen Mugabe, joka on jo varmaan jotain 160 v.

   Delete
 10. Mielenkiintoista!
  Tuo että naiset vain armahtaisi vankeja jne on melkein yhtä kuin että naiset eivät suostuisi sotimaan. Onkohan siinä perimmäinen syy sille, että nainen ei kelpaa maan johtajaksi?

  Menkka-aspektista vielä: Ilmenikö, onko nainen epäsopiva virkaan vain juuri menkkojen aikana vai jatkuvasti? Raskauden ja imetyksen aikana? Niin ja menopaussin jälkeen, mikä tulikin jo esiin.
  Mirja

  ReplyDelete
  Replies
  1. Moi Mirja, kiitti kommentista! mielipide oli varmaan että ihan vaan jatkuvasti nainen on epäsopiva virkaan. En kyllä kysynyt sen tarkemmin, mutta uskon että ihan vaan siksi että on nainen, tuolla menkkajärkeilyllä ei ole hirveästi perustaa.

   Delete
 11. Replies
  1. Hei Katja, kiitos! Kivä että olet täällä lukemassa! :)

   Delete