SOCIAL MEDIA

Saturday 21 June 2014

Valkoisen kaupungin vaalisotku

Hyvää juhannusta Kabulista! Sain juhlia sitä suomalaisten kanssa, ensimmäinen kerta seitsemään vuoteen kun juhlin juhannusta. Täällä oli vähän kivempi sää kuin Suomessa, mutta tunnelma ei kuitenkaan yltänyt Suomen tasolle, vaikka oli sauna, Fizz-siideriä ja Turun Sinappia.

Kabulin juhannusruuhka.
Tänään on niin sanottu "white city", valkoinen kaupunki, joka ei tarkoita sitä että tänne on satanut lunta kesäkuussa niin kuin Suomessa. Valkoinen kaupunki on paikallista kansainvälisten organisaatioiden kieltä, joka tarkoittaa turvallisuustilanteen tasoa. White city tarkoittaa, ettei kukaan saa lähteä kotoa mihinkään eikä saa liikkua kaupungilla. Turvallisuusriski on korkeammalla tänään presidentinvaalien takia, joiden toinen kierros käytiin viikko sitten. Vihreä kaupunki taas tarkoittaa, että kaikki OK ja saa jatkaa elämää ihan normaalisti.

Yksi ehdokkaista, Abdullah Abdullah, ilmoitti tällä viikolla irtautuvansa koko vaaliprosessista. Hän uskoo, että vaalikomissio, vastaehdokkaan Ghanin tiimi ja nykyinen presidentti Karzai ovat järjestäneet vaaliprosessin häntä vastaan. Hän ilmoitti torstaina, että koko vaaliprosessi on täysin korruptoitunut, monissa maakunnissa on tungettu ylimääräisiä Ghanin äänilipukkeita (jopa kaksi miljoonaa) bokseihin, ja hän ei tule hyväksymään vaalitulosta mikä tahansa se olisikin. Sen jälkeen monet Abdullahin kannattajat ovat alkaneet protestoida koko vaaliprosessia kaduilla. Tänään sadat Abdullahin kannattajat  marssivat Kabulissa huutaen sloganeita kuten "puolustamme ääniämme viimeiseen veripisaraan"ja "kuolema Karzaille", "kuolema Ghanille".

Abdullah Abdullahin vaalijuliste

Tilanne kärjistyy täällä entisestään. YK on huolissaan ja on kehottanut molempia osapuolia osallistumaan vaaliprosessiin täysin. Täällä pelätään, että rauhallisetkin protestit voivat muuntua nopeasti väkivaltaisiksi. Kyseessä on myös etninen ongelma, sillä Abdullahin pääkannattajat ovat tajikeja, jotka ovat toiseksi suurin etnisin ryhmä, kun taas Ghanin kannattajat ovat pääosin pashtuja, maan isoin etninen ryhmä. Pelätään, että asetelma muuntuisi jopa jonkinlaiseksi etniseksi konfliktiksi. En osaa ottaa kantaa, kuinka paljon Abdullahin väitteillä vaalivilpistä on pohjaa, mutta on surullista mihin suuntaan vaaliprosessi on mennyt tällä viikolla. Yleisesti ajateltiin, että vaalien toinen kierros meni hyvin ja suhteellisen rauhallisesti, mutta nyt yksi ehdokkaista on täysin hylännyt koko prosessin. Afganistan ei saanutkaan kovasti kaivattuja vapaita, rauhallisia ja demokraattisia vaaleja ja vallanvaihtoa.

Yhden ehdokkaan vaalijuliste - hän ei päässyt toiselle kierrokselle

Jos palataan white cityyn ja kireään turvallisuustilanteeseen ja mitä se tarkoittaa minulle - tänään ei ole tapahtunut mitään isoa hyökkäystä, vaikka yksi itsemurhapommittaja räjäytti itsensä ja yritti tappaa poliitikon aamuseitsemältä. Valkoisessa kaupungissa on ihan kivaa se, että joku käskee jäämään kotiin. Lauantai kuluu mukavasti jazzia kuunnellen, kahvia ihanasta uudesta muumimukistani hörppien, mangoja syöden ja Breaking Badia katsellen - uusi addiktioni. Näissä tunnelmissa, ihan OK keskikesä.Breaking Bad - parasta tällä hetkellä.
3 comments :

 1. Hankala kaanne naissa vaaleissa tuo Abdullahin ilmoitus, kun itse vaalipaiva oli suhteellisen rauhallinen. Toivottavasti tama kuvio muuttuu parempaan suuntaan, vaikka kylla se poliittinen tilanne aika huonolta nayttaa mita tulee taman uuden presidentin valintaan.
  Mutta tilanne on mika on, ja aika nayttaa kuinka tama kaikki jarjestyy. Meanwhile, stay safe out there!

  ReplyDelete
  Replies
  1. niinpä! Kuulin juuri että Abdullah olisi mennyt USAan neuvottelemaan asiasta, en tiedä sitten..

   ja kiitos, yritän! :)

   Delete
 2. Sivukommenttina: olet sentään löytäny Breaking Badin! :D

  ReplyDelete